Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Трихомониаза при канарчетата

Място за тези не особено приятни, но пък необходими теми.

Трихомониаза при канарчетата

Мнениеот петър » Пет Сеп 14, 2018 10:44 am

Това заболяване може да срещнете още като трихомоназа. Причинява се от едноклетъчен паразит- Protozoa, който спада към раздел камшичести- Flagellatae , защото има реснички на тялото. Към тази група спадат още няколко микроорганизма, които причиняват заболявания при птиците- Cochlozoma, Giardia,Hexaminta.По вида, броя на ресничките и по характера на движението те се класифицират с директно микроскопско набюдение. Канарчетата боледуват от вида Trichomonas gallinae и в частност един подвид за чинковите птици. Гълъбите страдат от този подвид , както и от един специфичен за тях-Trichomonas collumbae. Trichomanas vaginalis е причинител на инфекции при човека, досещате се какви, но и мъжете разбира се боледуват.
Всички тези микроорганизми засягат лигавиците на гърлото и горните отдели на дихателната система, устната кухина, хранопровода и жлезистия стомах при птиците и някои други органи от пикочополовата система при човека и добитъка. Трихомонасите не инфектират белия дроб или долните отдели на храносмилателната система, например червата. Характерно за трихомонасите за разлика от другите камшичести едноклетъчни паразити е, че те не образуват спори и не преживявят дълго извън гостоприемника. Дори при топло и влажно време те няма да преживеят повече от час във водата или околната среда.
Тази информация ще ни послужи за да знаем пътя по който се предава заболяването и начина по който да предпазим птиците си. Заразяването при гълъбите става най-често от идването на чужди птици в гълъбарника или при състезанията при състезателните гълъби- това е при директен контакт или от директен контакт с изпражненията на птиците. Дивите птици- гълъби и птиците от семейство чинкови се заразяват от местата за хранене или от водата, хищните птици се заразяват от болна плячка. Канарчетата се заразяват от други болни птици от ятото, най-често новозакупени. Това става отново чрез храната и водата. Малките птици от всички видове се заразяват от родителите си от секрета от гушата при хранене.
При гълъбите това заболяване е от години. Когато бях дете белезникавите налепи, които виждахме около човката, пода на устната кухина и задната част на гърлото наричахме пипка. При канарчетата това заболяване се появи в последните 15- 20 години, първоначално в Италия. Възрастните птици боледуват почти безсимптомно, понякога при тях виждаме само конюнктивит, което е всъщност възпаление не на окото, а на синусите. За конюнктивитите при канарчетата може да прочетете по-подробно тук https://bestbird.be/bg/statii/. Малките птици обаче често умират при засягането на гърлото поради невъзможност да се хранят и общо изтощение. Често те умират без да са се развили симптомите на заболяването като белезникавите налепи.
Трудно е да се постави диагнозата само по клиничната картина. Аз ще заподозря това заболяване ако имам птици в ятото с конюнктивит. Опитен ветеринарен лекар ще постави диагнозата с директна микроскопия на натривка от гърлото на птиците, взета с влажен тампон или промивка на гърлен секрет. По- трудно се открива в изпражненията. Секрета трябва да се вземе на място и веднага да се изследва, дори час след взимане трихомонасите вече са мъртви и не се наблюдават. Микроскопа трябва да осигурява увеличение около сто пъти, капва се капка физиологичен разтвор върху натривката и директо се наблюдава- виждат се движещите се по специфичен начин едноклетъчни паразити, които имат четири ресни, камшичета.
При гълъбите диагнозата е много лесна. При канарчетата и другите чинкови птици може да объркаме заболяването с много други. Налепите се срещат например при шаркодифтерит. Причините за смъртност при малките също са многобройни. Конюнктивит със засягане на синусите и подуване около клепачите имаме при заболяването микоплазмоза, налепи имаме например при шаркодифтерит. Микоплазмозата обаче е по- честа през зимата , а и в ятото имаме хъркащи птици. Шаркодифтерита се сраща в края на лятото и есента и налепите са с по-черен цвят, разранени и с кървава коричка.
Предпазването от заразяване не е трудно ако на първо място изолираме новозакупените птици, особено нововнесени от южни страни. Водата е чест източник за зараза и поилките трябва да са чисти или с препарат за дезинфекция през летните месеци. Добра идея са нипелните поилки. Третираните с антитрихомоназни препарати птици оздравяват лесно, ако не са засегнати сериозно с налепи гърлото и синусите.
Лечението ще оставя на ветеринарите, но ще спомена разбира се необходимите препарати. Това са на първо място Ронидазол( Ronidazole), после Метронидазол (Metronidazole). Вторият има горчив вкус и някои любители го дават с водата заедно с глюкоза на прах. Дозите на препаратите и продължителността на лечение са указани на опаковките. За различните пакетчета концентрацията на активното вещество е различна и затова не искам да ви обърквам.
При птици с появил се през лятото конюнктивит, при необяснима смъртност на малките в гнездото имайте впредвид заболяването трихомониаза. Лекувайте винаги цялото ято защото останат ли птици със заразата те ще я предадат и на другите.
петър
потребител
потребител
 
Мнения: 489
Регистриран на: Пет Яну 09, 2009 9:59 pm

Назад към Болести и профилактика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron