Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Подут корем при младо канарче?

Място за тези не особено приятни, но пък необходими теми.

Подут корем при младо канарче?

Мнениеот veselin » Чет Юли 26, 2012 1:24 am

Птичето е почти на два месеца храни се но е леко отпаднало от 10 дни и като че ли се подобрява но бавно.Днес забелязах че коремчето му е по подуто от на другите и клоаката е позацапана. Какви могат да бъдат най вероятните причинители кокцидиоза нещо в храненето или незнам? Диетата им е канарена смеска и ябълка а веднъж седмично яйце и зеленина.
Изображение
Аватар
veselin
потребител
потребител

Re: Подут корем при младо канарче?

Мнениеот nightingale » Чет Юли 26, 2012 11:11 pm

Не знам точно какъв е проблема а и не искам да гадая , но има едно златно правило -
Зацапана клоака- забравяш за ''зеленото''
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот veselin » Пет Юли 27, 2012 1:21 am

nightingale написа:Не знам точно какъв е проблема а и не искам да гадая , но има едно златно правило -
Зацапана клоака- забравяш за ''зеленото''

За първа година вадя малки канарчета и забелязвам че са доста по крехки от възрастните.Птичето днес е още по жизнено и се подобрява надявам се да мина без жертви.Но за напред добре ли е да им давам нещо във водата за да ги подсиля и да не се получава синдрома на "настръхналото птиче"
Изображение
Аватар
veselin
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пет Юли 27, 2012 2:22 am

За да преживее полярният студ , възрастната бяла мечка се нуждае от храна богата на мазнини.
За да преживее обаче нейното малко мече същият този студ , то не се нуждае от тях , а от блтъчини.
Схващаш ли от къде идват най честите проблеми с'' хилавите'' пилета ?
Както и при мечето , така и при малкото канарче за да расте пълноценно и с нормален темп, белтъчините оказват огромна роля.
Това е и идеята на яйчната храна.
Всяко нарушение в баланса на хранителните вещества в дажбата оказва негативен ефект за развитието на пилетата.
Тук сме все специалисти и дървени философи , ама съм сигурен ,че много малко от нас се замислят над този факт.
С две думи , ако храната е пълноценна и правилно подбрана в зависимост от периода на развитие , витамини и разни други медикаменти не се добавят.
Ако обаче нещата не са така , то даването им е наложително.
Във ветеринарните аптеки има богат избор на мултивитамини , консултирай се с продавача и приложи някои от тях.
Със сигурност няма да навредиш на птиците си.
Успех :drinks:
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот burg » Пет Юли 27, 2012 4:40 pm

От това което описваш си мисля ,че се касае за кокцидиоза и вторични бактериални инфекции в следствие от нея.За балансираното хранене съм съгласен,но то трябва да бъде комбинирано с профилактика ( ESB3,Baycox) и редовна смяна на постелята и като цяло добра хигиена.Не се отчайвай,но шансовете на това пиле да оцелее след смяна на перата са 50:50.Повечето сме минавали по този път,но опита учи.
Аватар
burg
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пет Юли 27, 2012 7:36 pm

burg написа:От това което описваш си мисля ,че се касае за кокцидиоза и вторични бактериални инфекции в следствие от нея..

Диагноза ''мисля'' не съществува.
Ако пилето е с кокцидиоза , че и с вторични бактериални инфекции , кръвта му ще се продава на Ню Йоркската борса.
:drinks:
Не всеки ''осран гъз'' е болен от кокцидиоза .
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот burg » Пет Юли 27, 2012 11:31 pm

nightingale написа:За да преживее полярният студ , възрастната бяла мечка се нуждае от храна богата на мазнини.
За да преживее обаче нейното малко мече същият този студ , то не се нуждае от тях , а от блтъчини.
Схващаш ли от къде идват най честите проблеми с'' хилавите'' пилета ?
Както и при мечето , така и при малкото канарче за да расте пълноценно и с нормален темп, белтъчините оказват огромна роля.
Това е и идеята на яйчната храна.
Всяко нарушение в баланса на хранителните вещества в дажбата оказва негативен ефект за развитието на пилетата.
Тук сме все специалисти и дървени философи , ама съм сигурен ,че много малко от нас се замислят над този факт.
С две думи , ако храната е пълноценна и правилно подбрана в зависимост от периода на развитие , витамини и разни други медикаменти не се добавят.
Ако обаче нещата не са така , то даването им е наложително.
Във ветеринарните аптеки има богат избор на мултивитамини , консултирай се с продавача и приложи някои от тях.
Със сигурност няма да навредиш на птиците си.
Успех :drinks:

Точно в тези вет. аптеки,където вместо аптекари има продавачи най-вероятно ще му предложат ''маркови'' комплексни витамини за мека козина и блестящи зъби и не след дълго единствения възможен медикамент ще е ''КофаМецин''
Аватар
burg
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Съб Юли 28, 2012 12:33 am

burg написа:[Точно в тези вет. аптеки,където вместо аптекари има продавачи най-вероятно ще му предложат ''маркови'' комплексни витамини за мека козина и блестящи зъби и не след дълго единствения възможен медикамент ще е ''КофаМецин''

Има и друг сценарий.
ESB3-то или Baycox-а довеждат до критичният минимум и без това дефицитният глутамин в ''отпадналият'' организъм.
По този начин телесната му маса ще се възвърне точно когато ми цъфнат налъмите .
:wink:
Разбира се всеки сам решава как да си лекува и профилактира птиците.

ps не споменах комплексни витамини , а мултивитамини
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот veselin » Съб Юли 28, 2012 12:45 am

nightingale написа: ESB3-то или Baycox-а довеждат до критичният минимум и без това дефицитният глутамин в ''отпадналият'' организъм.
По този начин телесната му маса ще се възвърне точно когато ми цъфнат налъмите .
:wink:
Разбира се всеки сам решава как да си лекува и профилактира птиците.

А в момента когато се отбиват малките и се предполага че са здрави.Даването на ЕСБ3 ще ги предпазили от кокцидиоза или е възможно да навреди?
Изображение
Аватар
veselin
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Съб Юли 28, 2012 1:21 am

ЕСБ3 не предпазва - той лекува.
Той не е ваксина и неговото действие е само по време на третирането.
Предпазните мерки срещу кокцидиоза са добра хигиена , пълноценно хранене и липса на стрес.
ЕСБ3 се използва като застраховаща мярка при рязко влошаване на условията на отглеждане.
Третирането цели да не се допусне инвазионен ефект .
Интересно ми е ти как установи че канарчето ти е болно от тази болест ?
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот veselin » Съб Юли 28, 2012 12:49 pm

Не съм казал че е болно от кокцидиоза и ветеринар не може да каже без да го изследва, само може да се предполага.Затова попитах и за профилактично даване на ЕСБ3.
Изображение
Аватар
veselin
потребител
потребител

Мнениеот петър » Нед Юли 29, 2012 11:07 pm

Само този,който не гледа птици не знае,че в днешно време кокцидиозата е повсеместно разпространена.Аз дори твърдя,че няма канарче,което да не е заразоносител.Тук въпроса е да се постигне оптималното съотношение между зараза и имунитет.Според мен малките канарчета се срещат за първи път с кокцидиозата с напускането на гнездото около 18-20ден.Тук е важно да дадем за първи път кокцидиостатични средства,непреминаващи стомашночревната бариера.Първо защото ако дадем кокцидиоцидни препарати ще унищожим микроорганизмите без да дадем време птицата да си изгради имунитет и второ ако преминават тази бариера ще увредим яйцата у майката за следващото люпило. Безсмислено е даването на кокцидиоцидни препарати на този етап защото първичната зараза е само локална,едва по-късно се развива генерализираната форма на кокцидиоза и тогава вече се дава кокцидиоциден препарат.Преди напускането на гнездото малките обикновено боледуват от други микроорганизми-например ешерихия коли или клостридии.Ако една млада птица е слебе тя е такава,не защото не е получила достатъчно белтъчна храна а просто защото е болна.Много стари са представите да не се дава зелено при стомашни заболявания,напротив с фибрите се прочиства по-добре стомашночревния тракт .Най-важно при тези заболявания е диетата с повече пребиотици.
петър
потребител
потребител

Следваща

Назад към Болести и профилактика