петър написа:Започвам да се притеснявам,че ставам много обстоятелствен с обясненията си,явно навлизам в критическата.Както винаги теорията се разминава с практиката.Първо практиката показва,че повечето двойки хранят малките предимно с мека храна и яйце за сметка на зърната-често наблюдаваме,че тяхните малки растат бързо,но са някак си по- пастьозни и отпуснати,с по-подути коремчета,тези пък ,които хранят предимно със зърно са по-малко техните малки растат по-бавно,но за сметка на това нямат чревни проблеми.Идеята на зелената храна е точно това да набави фибри на малките в гнездото и тези,които сме отделили,но които предпочитат меката храна за сметка на зърното.Относно зелената храна и коли бактериите това,което пишеш е истина,но тяхното количество зависи от степента на ферментация и времето на престоя на зелените храни в стомашно чревния тракт и тук съм сигурен,че правиш разлика между преживните животни и птиците.Тази година от една белгийска компания ми дадоха за изпитание хранителна добавка към меката храна,която съдържа повече баластни вещества и фибри наистина на зърнена основа и ефекта е добър.Явно това е бъдещето зърнени пелети,които да набавят всичко.
Ами явно сме на едно и също мнение .
Макар че се отделихме достатъчно от темата, искам само още едно мое мнение .
Бебешкият организъм , независимо дали става въпрос за птица, риба или бозайник , никога не се разглежда като умален вариянт на този при възрастен индивид.
Макар ,че си прав за оскъдицата на фибри при онези чифтове, които предпочитат меката храна , храносмилателната система на едно малко канарче според мен не е чак толкова застрашена , защото тя не само се развива - тя еволюира.
За това , че с меката храна малките са по -''пастьозни и отпуснати'' си е нормално - тази мека храна не е белтъчният шейк, който по правило трябва пилетата да приемат, а сварени яйца в ,които има изключително много мазнини.
И пак стигаме до баланса на хранителните вещества ,който баланс трябва да варира според етапа на развитие.
Критическата ли ?!
Де тоз късмет!