Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Приклекнал канар

Място за тези не особено приятни, но пък необходими теми.

Re: Приклекнал канар

Мнениеот петър » Вто Дек 10, 2013 3:13 pm

Това,което аз виждам на снимката е птица с немного изразена хиперкератоза.Основният проблем ,поради който не стъпва добре според мен е възглавничката на задния пръст,тя има некроза на кръвоносния съд,който храни нокътя и най вероятно засягате и на пръста в основата на нокътя,това заедно с неудобната кацалка е причина за приклекналата позиция.Аз лично не бих лекувал тази п тица за хиперкератоза,не само защото според мен е невъзможно.
петър
потребител
потребител

Мнениеот akademika » Вто Дек 10, 2013 4:09 pm

петър написа:Това,което аз виждам на снимката е птица с немного изразена хиперкератоза.Основният проблем ,поради който не стъпва добре според мен е възглавничката на задния пръст,тя има некроза на кръвоносния съд,който храни нокътя и най вероятно засягате и на пръста в основата на нокътя,това заедно с неудобната кацалка е причина за приклекналата позиция.Аз лично не бих лекувал тази п тица за хиперкератоза,не само защото според мен е невъзможно.

Прочел съм поне 2/3 статии за "мазолите" при стойковите канари и да ви кажа нищо конкретно не беше написано . Дори след като спазвах указанията от тези статии проблема не се реши . От десетина години слагам на младите птици кацалки с различен диаметър по образец от статиите . От букови преминах на кацалки от: чам,липа ,топола но уви без успех . При цветните и певческите канари нямам никакъв проблем с образуване на мазоли или рани , докато при бордерите както вече казах всяка година има поне 2/5 птици с подобни проблеми на крачетата . За това съм склонен да вярвам че проблема сигурно е наследствен .
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител

Мнениеот pavel ivanov » Вто Дек 10, 2013 7:27 pm

Птицата си оправи стойката.Топчето на пръста ,се е умалило .Мазал съм и краката един път с пандекс и три пъти с йодасепт маз ,още са груби и ще ги мажа още няколко дена с йодасепт маз.След седмица-две ще кача снимки да се види разликата ,ако на някой му е интересно.От какво се е получило??? незнам,аз я гледам от около година. Не са и рязани скоро ноктите,кацалките са различни по диаметър, волиерата в която беше е доста голяма д-2м./ в-2м./ш-1,5м.. За хиперкератозата , дали и е наследствена не мога да кажа ,така съм я взел но живот и здраве надявам се този развъден сезон да разбера.Тя ми е единствената с такива крака.
pavel ivanov
потребител
потребител

Мнениеот akademika » Вто Дек 10, 2013 8:24 pm

pavel ivanov написа:Птицата си оправи стойката.Топчето на пръста ,се е умалило .Мазал съм и краката един път с пандекс и три пъти с йодасепт маз ,още са груби и ще ги мажа още няколко дена с йодасепт маз.След седмица-две ще кача снимки да се види разликата ,ако на някой му е интересно.От какво се е получило??? незнам,аз я гледам от около година. Не са и рязани скоро ноктите,кацалките са различни по диаметър, волиерата в която беше е доста голяма д-2м./ в-2м./ш-1,5м.. За хиперкератозата , дали и е наследствена не мога да кажа ,така съм я взел но живот и здраве надявам се този развъден сезон да разбера.Тя ми е единствената с такива крака.

Както казах и преди при мене подобно явление се получава само при младите ми птици и аз мисля че в моя случай е наследствено . А груби крака при стари птици съм оправял със секви мазила ,но проблема който споделих че имам при 1/2 процента от младите птици не мога да го лекувам .
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител

Предишна

Назад към Болести и профилактика