Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Тежка гъбична инфекция при синигер. ИМА ОПАСТНОСТ ЗА ЖИВОТА

Място за тези не особено приятни, но пък необходими теми.

Мнениеот Lulyana » Вто Ное 23, 2010 7:11 pm

Paulina - това, за воденето на записки ... е чудесна идея, но с възпроизвежднето на историята ... кой ли би чел, а и аз не съм "сладкодумен разказвач". :(

Иначе, като стана дума сега за това се сетих, че като малка имах любима книжка за едно чавче на име Пипуш, което правеше разни бели като Тити и в крайна сметка почина безславно, като се напи с вишновка, качи се на един грамофон и се въртя, докато около врата му се нави чиле прежда и ... умря, но самите "простотии" които правеше си ги спомням и до днес!:D

А за съжаление, така и не намерих до момента научни източници, за това - е ли възможно да се пусне птиче като Тити след толкова дълготрайно съжителство с идиоти като нас в нормална среда, или не... Ако все още има интерес, предлагам общо да решим, ако се оправи разбира се напълно, но независимо дали ще се връща или не - вече казах, че ми се иска да стане "истински синигер", а не само член на нашето семейство Адамс...

В подкрепа на пълното ми раздвоение, ще дам пример с един същия синигер от Германия на име Пете, който е намерил стопанина си сам, влитайки при него и дошъл с една кошница вече усвоени при някого "номера" и ... без опашка разбира се, но ако искате да се посмеете ... воала ... ето няколко "мостри" със синигера Пете:

http://www.youtube.com/watch?v=k4td3TeaFaA

http://www.youtube.com/watch?v=Z9c_UEKsVDE

http://www.youtube.com/watch?v=_Jkdiauj7Z0

дано се понравят и на останалите от форума, а да си признаем и Тити започна да се държи доста подобно - особено с висенето и лягането по гръб. Ако не го бях видяла - нямаше да повярвам, че една птица би се държала толкова НЕХАРАКТЕРНО... да пада по гръб ... няма как да си го представи човек :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
Lulyana
потребител
потребител

Мнениеот vladimirov » Вто Ное 23, 2010 8:18 pm

Аз пък предлагам да спрем дори да обсъждаме пускането на Тити на "свобода."По всичко личи че при стопаните си се чувства отлично.При добри грижи може да си се радват взаимно 10-15 че и повече години.В природата това няма как да стане.Навън според мен много бързо ще бъде изяден.Дори да оцелее съмнявам се че ще се справи с конкуренция за някоя женска.Нали си ни е красавец :lol: :lol: :lol:
vladimirov
потребител
потребител

Мнениеот maratoneca81 » Вто Ное 23, 2010 8:49 pm

наистина при добре създадени условия може да живее до 10-15 години
Аватар
maratoneca81
потребител
потребител

Мнениеот Lulyana » Вто Ное 23, 2010 10:27 pm

ПРИМЕРЪТ НА Г-Н ВЛАДИМИРОВ БЕШЕ БЕЗЦЕНЕН!!!!!!!! :| :| :| :| :|
Шапка му свалям, много точен хи-хи-хи-хи :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Lulyana
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Вто Ное 23, 2010 11:39 pm

Синигерът няма да го бъде ако бъде пуснат. Не слушай ветеринарите ,които ти дават тези съвети.
Сега, повечето ветеринари смятат, че е най-добре да се пробваме да го реинтегрираме, но точно ПРЕЗ ПРОЛЕТТА, когато хормоните започнат да бушуват и би могло да се отключат инстинктите

Първо пролетта когато хормоните ''забушуват'' птиците дават най много жертви. В светът на животните има една много голяма истина която гласи- ''оцеляват най приспособимите''. Любовта и нагонът за размножаване отключват истинкти, които поттискат тези за самосъхранение.
Мъжките индивиди в природата са в пъти повече от женските точно поради тази максима.
Синигерът дори и излюпен и отраснал в диво състояние няма да преживее повече от две години и половина. Това е тяхната средна продължителност на живот . Затворен в кафез те живеят повече от 10 години
Той е ценен свободен защото ще продължи родът си и ще даде шанс за продължаването на вида.
Твоят трудно би се адаптирал в тази посока тъй като най -просто казано в неговото самоопредляне вече е бъркано с ''груба ръка''
Той възприема хората като себеподобни. Как ли ще възприеме котка или силует на хищна птица ???
Съветът ми е ако наистина искаш да дадеш шанс на птичето да подивее и да заживее като събратята си,то да го направиш както е нужно. Приспособяване към външният свят в голяма външна волиера. Живот със себеподобни. Лишен 90% от готовоподнесената му храна и предоставен самостоятелен живот. Когато сметнеш че той е готов пусни една котка при него и ако след 30 минути той е жив, може да му отвориш вратата.
Би ли рискувала :wink:
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Lulyana » Сря Ное 24, 2010 11:18 am

Това е чудесно облечена в слово логиката на живота и природата!:think:

Независимо от изключително силното ни желание да е "нормален синигер" логиката си е точно такава - в смисъл трудно, дори невъзможно да се случи това! :(

Да не говорим, че дори да стане, би било нечестно спрямо "майката природа" такъв като Тити да предаде "безценното си генетично наследство", да придобие плешиви и болнави малки синигерови-плешоядчета ... УЖАС :evil:

А иначе, като го наблюдаваме, непрестанно се учудваме от невероятно голямото разнообразие на заложени инстинкти. Например днес сутринта, докато закусваме го водим с нас в кухнята, но в кафеза, за да стои и да яде като ни гледа, което е единственото време, в което не се дърпа затворен и се мъчи да яде от повече на брой храни. На съседната улица се строи нова сграда и изведнъж, периферно на него се появи бетон-помпа, но далеч и доста високо. В началото той започна да грачи изплашено и да се блъска в кафеза, ние не разбрахме причината и като го дръпнахме от прозореца се успокои. Тогава забелязахме и силуета на помпата - във височина. Това ме навява на мисълта, че има нещо вродено по отношение на високи и непознати сенки. Друг е въпросът, че ще трябва да свикнем с мисълта, че сме "проспали" възможността да го пуснем..., а че ни радва точно, поради факта, че е с нас - това си е .... повече от ВИДНО :cool:
Аватар
Lulyana
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Сря Ное 24, 2010 1:00 pm

Lulyana написа: Тогава забелязахме и силуета на помпата - във височина. Това ме навява на мисълта, че има нещо вродено по отношение на високи и непознати сенки.

Това е точно така.
Тези птици изпитват вроден страх от движещи се над тях предмети.
При хищниците е обратното- те ги карат да ги преследват и улавят.
В процеса на така нареченото израстване и формиране на условните рефлекси се сформира отношението към предметите, които наистина носят опасност и тези които са безвредни.
При хищните птици това време е необходимо за да се ''уточни '' кои обекти си струва да се преследват и кои не.
Виждал съм как млади ястреби врабчари наивно и глупаво преследват водните кончета над водата-виртуози който могат да бъдат уловени единственно от някой дребни видове соколи.
Както животът учи тази птица ,че нито бързолетът, нито летящото водно конче не би послужило за вечеря, така и дребните птици се научават да правят разлики между различните птичи силуети.
Един израсъл в това отношение синигер никога няма да изпадне в паника ако над него прелети мишелов, някой от видовете орли или друга птица хранеща се обикновенно с дребни бозайници.
Прелети ли ястреб той се вцепенява от ужас и започва да издава тревожни викове за да предопреди всичко наоколо.
Тити не е научен и няма как да научи тея тънкости. При нормални условия той би започнал да заучава основните неща още от двете седмици съвместен живот с родителите си като съответно започва да купира тяхното поведение.За това и в предният пост написах, че именно животът със себеподобни в полудиво състояние какъвто може да се постигне в голямата волиера би могъл да даде някакъв шанс за оцеляване на свобода.
Животните имат голям набор от звуци и различни поведения на телата си ,с които общуват с обкръжаващият ги свят.
Не на последно място искам да кажа че Тити е объркан не само като самопринадлежност и глух и ням за езикът на природата, той е заблуден и хормонално.
По горе прочетох че ви съветват да го пуснете през пролетта.
Коя пролет :wink:
Тази която е отвън и е зад стъклата на съвременният дом или пролетта която е в момента у вас и която човек сам създава посредством отоплителни и осветителни уреди.
Замисли се ?
Сигурен съм ,че сега Тити заспива много по- късно от дивите си събратя и съответно много по-рано от тях се събужда. На вън в 17 часа е вече тъмно а сутрин се разсъмва едва към 7 ч.
Тези параметри ще продължат да се снишават когато след 22 декември ще достигнат ниският си пик и от там нататък ще започват да се променят отново .т.е денят ще започне да расте.
Когато денят прехвърли 12 -те часа (22 март) нашите местни птици получават сигнал ,който сигнал им казва -''размножавай се, и прави любов''
Сигурен съм че през пролетта вие не лягата и не гасите лампите си в 19 или в 20 часа т.е успоредно на ествесвенният сетлинен режим. Оставяте лампите да светят доста до по -късно и съответно птичият организъм отчита това.
Тити изведнъж ще се озове от изкуственна пролет и лято ,което е получавал в съвременният дом в есен при която светлинният ден е много по -къс.
Това автоматично ще отключи сигнали, които ще доведат до рязко започване на смяна на перата и приспособяване на организмът към този период.

Последното нещо за което тялото на Тити ще се сети тогава е размножаването. :wink:
Цикличноста на светлината играе огромна роля на планетата. Тя е причина полярните чайки да прелитат два пъти в годината 12000 кимоетра , пеперудата монарх повече от 4000.
Тя а не температурата е нещото, което не се е променило вече четери и половина милиярда години.
Продължавайте да се любувате на Тити и оставете дивите му събратя да свършат онова което природата е заложила в тях. :drinks:
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Lulyana » Сря Ное 24, 2010 7:47 pm

СТРАХОТНО НАПИСАНО!!! :| :| :| :|
Изчетох поста "на един дъх"!!! Много подробно и в същото време концентрирана нужната за целта информация!!! Ние принципно много се интересуваме от "разни животинки". В голяма част от свободното време в къщи се гледат предимно научно-популярните предавания - ANIMAL PLANET, NG и разните други от същия род. В голяма степен, написаното от nightingale сме го чели, гледали и т.н., но между цялата лавина от информация, не съм го осмисляла така точно концентрирано и конкретно. :think:

За особено голямото значение на светлата част на деня - се запознахме след като прибрахме Тити. Поради това, през лятото го "слагахме да спи" в отделна стая в кафеза, като се стараехме да е напълно отделен от нас, за да не се шуми и да не го будим. Сутрин аз се събуждах от неговото тревожно пищене за храна. За съжаление, от септември нямаме такава прекрасна възможност. Ето защо, в 19ч. изгасяме всички лампи в "неговата стая", насочваме го в "гнездото" и излизаме в кухнята. След около 1/2 час закриваме "гнездото" със специално ушито за целта покривало от 100% блек-аут белгийска тъкан, която осигурява пълна тъмнина, върху това слагам един суичър, за намаляване силата на звука. За съжаление - пълна тишина е трудно да осигурим, но поне се стараем да говорим тихо и да гледаме телевизия по този начин. Сутрин, колкото и смешно да звучи, ТОЧНО в 7.10 от "гнездото" се чуват ноктите му. Явно се буди в този момент и започва да се "катери" от вътрешната страна на покривалото. Така, че аз ставам, откачам покривалото му и дърпам пердетата. Когато беше по-зле, се будеше в 6, а когато излизаше, аз го водих на пръст с фенерче до кафеза, защото тогава пиеше много вода, а в тъмното нямаше възможност да се ориентира.

Иначе - сигурна съм, че всичко казано от nightingale е 100% вярно и... ще се гледаме. :wink:

Така си гледахме един зелен гущер от Панчарево, уж за малко, пък това малко излезе 8 години. Така и никой за това време не успя да ни каже колко "нормално" живеят тези животинки.
Ето снимката й /оказа се женска след 6 години - снесе/.

Изображение
Аватар
Lulyana
потребител
потребител

Липсва ни пакосника Тити :)

Мнениеот Емо » Пет Дек 17, 2010 9:05 pm

Вече почти месец ни липсват емоциите с новите бели на Тити! :(

Дано Лиляна получи е-майл и дойде отново във форма да ни разкаже, как се развива малкият пакосник! :wink:
Аватар
Емо
потребител
потребител

Мнениеот vladimirov » Съб Дек 18, 2010 4:33 pm

Люляна,Емо.Името на тази чудесна жена, с която вече сме приятели е Люляна.Днес говорих с нея и разбрах че скоро ще има новини и снимки на Тити. :|
vladimirov
потребител
потребител

Направо се изчервих от интереса към Тити :oops:

Мнениеот Lulyana » Съб Дек 18, 2010 8:50 pm

Наистина се изчервих от интереса към Тити!!! :oops:
Но и ... прекалено са мили думите на Владо - чак пък чудесна... луда - ДА хи-хи-хи... :wink:
Иначе, не смятах, че някой все още би имал интерес към развитието на злоядия Тити, но ... с удоволствие има с какво да се похвалим всички! :D
Първо, птичето хулиган почти напълно е оперен и прилича на синигер, колкото и да не ми се вярваше. Единствената разлика е в окраската на гърдите.
Свободните му събратя са с ярко жълти гърди, а Тити е със съвсем светло жълти, но е със сигурност момченце, гледайки плътната черна линия на гърдите.

Изображение

Другата разлика е наличието на няколко бели пера сред черните на главата, което е нещо като генетична грешка.

Въпреки, че имам чувството, че съвсем се е оперил, когато си оправя перата под него се събира голямо количество хитинови обвивки от новоизрастващи пера, което говори за продължаващо изникване на пера.

Освен това, когато се къпе, вече не му се вижда кожата, а е само "леко измокрен", въпреки по-голямата продължителност на банята.
Ето на тази снимка може да се види как изглежда веднага след "една вана"

Изображение

Но, има сериозна промяна в "поведението". В смисъл стана значително по-самостоятелен и хвърчи като "побеснял" с часове без да се уморява, като непрестанно издава различни звуци, а когато го остане сам в стаята - без хора се убива да пее, но щом някой влезе - престава да се "хаби".

Единственият повод за притеснение е рязкото спадане на апетита му. Побъркали сме се да измисляме разни "евентуално вкусни" неща за ядене, но ... нещо не успяваме. Даже спадна с 2 грама - от 20 грама стигна 18 в момента. Вярно, че е много във форма с хвърчането и е готов за СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ЛЕТЕНЕ В СТАЯ, но стана ... прекалено спортен тип, има външност на маратонец - дълъг и слаб, но дано не е за сметка на живота и здравето му, но не виждам как можем да го "тъпчем" в устата, а той в кафез КАТЕГОРИЧНО НЕ СЕ СЪГЛАСЯВА ДА СТОИ за по-дълъг срок от 10 минути. След това се блъска в решетките и ги хапе една по една.

Предпочита да хвърчи и да прави бели. Непрестанно "намира" различни дребни неща и да им сменя местата, в смисъл да "изчезват", а след известно време да го намираме да ги "носи" из стаята.

Доста по-неприятно е когато яде червеи върху картината над леглото ни и да ни "черпи" с части от тях направо върху възглавниците ни. :!

Не е и много удобно, когато си обуем чехлите да намираме в тях фъстъци и дребни вещи, или пък да не съм в състояние да си намеря едната обеца, но ... щом ни е "съквартирант" - няма как да се оплакваме.

Изключително много обича да стои върху клавиатурата и да гледа в екрана, но ... ако говорим за странности, първенство държи неустоимото му желание на всеки 15-20 минути хвърчане - 2-3 минути да простоява пред едно огледало с неговия размер. Стои, върти се пред него и се оглежда от всички страни, писукайки разни странни звуци. Подозирам, че по този начин показва колко е щастлив, че вече няма как да го объркат с лешояд, поне така ми се струва :cool:

Снимките са от днес. Ето и последната - веднага след като изсъхна и започна да си оправя перата /нали вече ги има/

Изображение

Е, дано не съм досадила с дрънканиците си, ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ И БЕЗБРОЙ ЧУДЕСНИ ИЗНЕНАДИ :wink: :wink: :wink:
Аватар
Lulyana
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Съб Дек 18, 2010 9:15 pm

nightingale написа:Синигерът ще стане с абсолютно нормално оперение и ще е неотличим от събратята си.........
..........Между другото Тити май е получил името си съобразно полът. :wink:
Успех
nightingale
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Болести и профилактика