от петър » Съб Яну 09, 2010 10:38 pm
Стомашно-чревни заболявания при канарчетата
Ентерит-така се нарича възпалението на червата.Това е основната причина за смъртност при малките и една от основните за заболеваемост и смъртност при възрастните птици.
Клинична картина-малките обикновено умират около 5-я ден от излюпването-преди това изглеждат изтощени,не вдигат глава за да бъдат хранени от родителите и имат водниста диария.Възрастните птици боледуват предимно в есенно-зимния сезон-изглеждат настръхнали,отслабват-гръдната кост започва да реже,коремчето е зачервено с очертани черва и намалена мазнина,замърсени са около клоаката,възможна е водниста диария или изпражнения със зеленикав цвят. Това е сложна патология,резултат от действието на редица предразполагащи фактори от инфекциозен и неинфекциозен произход.Сред тези фактори най-важни са факторите на външната среда-температура,вентилация,влажност.При експерименти,проведени в Института по патология но птиците,близо до град Бари,Италия е установено,че намалената вентилация в съвкупност с високо ниво на бактериална и газова замърсеност на въздуха сериозно увеличава ентеропатията.По време на експеримента температурата и влажността са били постоянни, а се е променяла само вентилацията и е установено,че по-малката вентилация е причина за увеличено ниво на заболеваемост.При друго изследване големите температурни амплитуди са оказали влияние върху нивото на заболеваемост.Птици,отгледани при условия на непроменящи се влажност,вентилация и брой на птиците на м3 но при променена температурна амплитуда от 25гр. през деня до 15гр.през нощта са показали повишена заболеваемост,отколкото птици,гледани при температура 15гр. през цялото време.
Много важен фактор е диетата.Подлагането на диета с високо съдържание на протеини-21% при условия на по-високи температурни амплитуди благоприятства появата на ентерит.Диета с повишено съдържание на соя-24% увеличава скоростта на размножаване на анаеробни бактерии,които разграждат азота,между които и клостридии,често откриващи се при ентеритите.Ниското ниво на фибри намалява подвижността на червата и увеличава времето на престой на хранителните материи и в този случай излишъкът на въглехидрати води до увеличение на клостридиите.От своя страна намаленото количество въглехидрати и излишъка на фибри също причинява ентеропатия.
От факторите на вътрешната среда най-важен е възрастта на птицата-малките са по-податливи.
При изследване на мъртви птици от Института в Лиеж,Белгия е установено,че най-честата причина за смъртта е била мегабактериоза-причинителите са един вид дрожди-28%,кокцидия-18,4%,салмонелоза 17,1%.Други чести причини са атоксоплазмоза-при малките от оперването до първото линеене,цирковируси,апоплектична септицемия-причинител стрептокок-също при малките тъй като възрастните имат имунитет-протича с внезапна смърт на птица,която е била в отлична форма-за един ден става малко нервна и неспокойна и на другия умира или изведнъж пада от кацалката с пареза на крило или крак от хеморагия в мозъка,но с шансове да се възстанови.Още причинители-ешерихия коли,протеус,псевдомонас,клебсиела,ентеробактер,йерсиния.
Прилагането на антибиотици води до дисбактериоза-унищожаването на полезните и по тази причина неконтролирано размножаване на вредните условно патогенни причинители.Доказано е ,че голям процент от бактериите са устойчиви на антибиотично лечение.
Най-доброто решение е изработването на ваксина към някои от бактериите,иначе важно е подобряване условията на външната среда и храненето.Някои т.нар. географски фактори-като химична и микробна замърсеност на територията,запрашеност,приносители на инфекции-мухи и комари не могат да бъдат променени.От значение са и гъстотата на птиците,стреса,опаразитяване,техника на размножаване.
Медикаментозно лечение-аз лично ползвам енрофлоксацин в извънразмножителния период,също тераприм,криа на Табернил,амоксицилин-детски сироп.Пробиотиците са полезните микроорганизми-смята се обаче,че те не могат да преживеят в сухо състояние дълго време и затова може да се използват лактобацилите и бифидобактериите от киселото мляко,заквасено с тях.Пребиотиците са инулин и различни влакнини и именно те се съдържат в готовите храни.
Петър