Страница 1 от 12

Кокошинки

МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 10:11 pm
от sandan
Все по-често колеги се оплакват от наличието на кокошинки по канарите си.Кокошинките са външни паразити по канарите които са много опасни и борбата с тях е много трудна.Те нападат птиците през нощта и смучат кръв от тях а през деня се крият по дупчици и цепнатини на клетките.По време на развъдният сезон могат да нанесат много щети на малките канарчета.
Борбата срещу тези вредители е много трудна и най-добре е да се предпазите от вкарване на кокошинки в ятото.При купуване на нова птица трябва да се направи карантина,да се напръска например с Фронтлайн или друг препарат срещу кокошинки.
Аз имах кокошинки в продължение на 2 години и борбата ми с тях беше с променливи резултати.
Тази година вече се отървах окончателно и много внимавам.
В продължение на 6 месеца пръсках помещението с Фронтлайн,пудра Тапилан и Болфо,.също и Айкън,като предварително преместих птиците в друго помещение.Накиснах клетките и целия инвентар в белина за да унищожа яйцата.След като седя празно цялото помещение една година сега нямам кокошинки.

МнениеПубликувано на: Пон Юни 30, 2008 11:29 pm
от todpetrov
Емо как може да се разбере най - сигурно дали имат кокошинки канарите аз от една година и половина не съм вкарвал нови птици в ятото това може ли да е гаранция ,че нямат кокошинки канарите ми ?

МнениеПубликувано на: Вто Юли 01, 2008 8:31 pm
от sandan
Ами влез при канарите през нощта хвани няколко птици и ги провери с фенерче под крилата и по коремчето ,там най-често са кокошинките.
По време на развъдният сезон през деня вдигни подложката на някое гнездо и там се крият.Другото което можеш да видиш са яйцата на кокошинките.Те са малки черни точици и се откриват в цепнатини по клетките,там където кацалките се захващат за клетката има много често кокошинки.
За щастие немога да снимам кокошинки или техни яйца за да покажа :lol:

МнениеПубликувано на: Чет Юли 03, 2008 3:45 pm
от todpetrov
Да за щастие ниможеш а и дано да нямаш тази възможност да ги снимаш :) тези зверове!!!

Опазване на птиците - Кокошинки

МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 6:49 pm
от elisaveta37
Опазване на птиците - Кокошинки
И моите канарчета бяха хванали кокошинки. Айкънът е опасен за тях, могат да умрат. Пък и не помага бързо, защото иска след известно време да се напръскат отново под крилцата и около опашката. Кокошинките унищожих само с Биокил или Екокил, в момента не помня точно как беше, но във ветеринарните аптеки знаят името му- препарат на билкова основа, много ефикасен и ...безопасен! На канарчета абсолютно нищо не им стана, дори не почувстваха, че ги третирам. Това се случи преди пет-шест години и тогава продаваха Биокил (Екокил) без пулверизатор. Беше трудно, трябваше да ги мажа с памучно тампонче. Днес може вече да е пригоден и за впръскване. Или пък сипете в шишенце с пулверизатор. По-удобно, бързо и спокойно ще третирате птиците. Мирише приятно и силно. Мажат се самите птици, местата, които обитават най-много, местата, където спят-за по-сигурно, намазах половината хол. Продаваше се в голямо количество, доколкото си спомням пластмасовото шише беше от половин литър и струваше скъпо-8 лв. Но една кокошинка не остана, а на канарчетата нищо им нямаше. Проверете в аптеките. Желая ви успех в борбата с кокошинките!

МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 8:53 pm
от sandan
Третирането неколкократно е задължително за да се пресече процеса на размножаване на кокошинките.
Относно Айкъна аз ползвах миналата година като доста бях превишил концентрацията не съм забелязал някакви проблеми.

МнениеПубликувано на: Съб Юли 12, 2008 4:05 pm
от elisaveta37
Да, съгласна съм, че с какъвто и препарат да ги третираме, трябва няколко пъти да правим това, с оглед биологията на паразита.
Съседът ми беше пръскал цветята си срещу въшки с айкън и канарчето му умря на втория ден. Неговото канарче не лети извън клетката, така че не е възможен пряк контакт с препарата. Може въздухът да е бил влажен и пренаситен с препарата. Аз лично, не бих пръскала своите с айкън. Щом кокошките на майка след третирането с айкън ходеха цял ден като пияни, как би повлиял той на канарче с такова тегло? Може би за канарчето дозата трябва да е много слаба, но дали кокошинките ще умрат? Вие в какво съотношение го разредихте с вода?

МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 10:23 am
от fridolina
elisaveta37 написа:Щом кокошките на майка след третирането с айкън ходеха цял ден като пияни, как би повлиял той на канарче с такова тегло?

Не знам какво съдържат препаратите срещу паразити, били те кокошинки, кърлежи, бълхи и т.н., но са проектирани така, че да действат само на студенокръвни (паразитите), а да са безвредни за топлокръвните животни. Разбира се, естествено е да има разлика в ефективността на различните марки препарати.

МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 10:24 pm
от sandan
1мл. Айкън на 1л. вода.Знам че дозировката е превишена,но е тази която ползвах.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 14, 2008 2:00 am
от elisaveta37
Благодаря, Sandan,
Трябва да меря със спринцовка, ако ми се наложи и няма друг препарат. Въпреки, че повечето използват Айкън, страхувам се от него. Мисля, че е силен за такива нежни птиченца.
Фридолина, абсолютно вярно е, че препаратите срещу паразити действат по този начин. Препаратът, който ползвах преди години -Биокил, унищожи всички кокошинки, а на канарчетата нищо им нямаше, дори не почувстваха. Един канаровъд ме беше посъветвал във ваничката за къпане да им сипвам чай от тетра. Правя го. Също така често им сипвам чай от невен или орехова шума- всичко това като профилактика срещу гъбички, бактерии, а може би и паразити. Освен това, перушината им става по-лъскава.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 14, 2008 8:02 pm
от sandan
Не те съветвам да използваш тази дозировка.На мен ми беше писнало от кокошинките и затова третирах по този начин.Биокила мисля че е добро средство.Все пак много по-лесно е да предпазите птиците си от кокошинки отколкото да се борите след това с тях.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 14, 2008 11:27 pm
от todpetrov
Колеги просто много се радвам ,когато виждам , че има много споделяне на опит и по много въпроси ,а най - вече за определени профилактики! Най - добрата си остава да не внасяш нови птици в ятото според мен ;) но се налага и другата да знаеш ,какво и кога да се използва ,както във вашите случай ! Благодаря на всички за споделянето на този до някъде и горчив опит но много полезен за много от нас !