Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Първа помощ при затруднено дишане

Място за тези не особено приятни, но пък необходими теми.

Първа помощ при затруднено дишане

Мнениеот inatri » Вто Авг 05, 2014 5:49 pm

:cry: Здравейте колеги,
Моля, ако някой разпознае симптомите на това заболяване да помогне с информация и съвети за лечение. Предварително благодаря.
След тридневно боледуване почина едно от младите ми петлета (на около 3 месеца). Ще опиша всички подробности с надеждата някой да ми помогне с информация каква би могла да е причината. Всъщност имам съмнения, че заболяването би могло да се свърже с опаразитяване от кокошинки или настинка. Това лято водя неравна борба с тези гадинки, с всевъзможни препарати и средства. Тъкмо решаваме, че са унищожени напълно те отново се появяват (макар и значително по-малко). Не зная на какво се дължи, може би на горещините и влажния климат, може би принос имат и врабчетата, които „крадат“ от храната на кокошките…..
В четвъртък сутринта съпругът ми намерил едно от петлетато в кокошарника полу-живо. Тъй като поради инвазията от кокошинки това е третата птица, която намираме в това състояние, той веднага е пристъпил към вече позната и до момента успешна практика - приготвил разтвор на ектомин, изкъпал всички птици и напръскал кокошарника с Фендона (установихме, че този препарат дава най-добри резултати). Болното петле е изкъпал още веднъж и в петък. Отделил го е и така до събота, когато и аз имах възможност да го видя.
Клинична картина:
Диша с отворена човка, гушката му се издува значително при всяко вдишване, сънливост, липса на апетит, отпадналост, от време на време свиваше пръстите на краката сякаш са схванати и постепенно съвсем отпусна крилата. Не се чуваше свистене или хъркане и нямаше неприятна миризма при издишване. Прегледах го няколко пъти – гърлото беше чисто. Нямаше изтечения от ноздрите, не забелязах да са запушени. Няколко пъти внимателно опипвах и разтривах гушката за да проверя за запушване на хранопровода, след което явно раздразнено от процедурата сякаш се опитваше да се прокашля (да изкукурига). Прегледах перата около клоаката, не бяха замърсени. Не видях да има паразити, или някакви изменения по кожата. Очите бяха нормални, без промяна в цвета, гребена и менгушите - без изменения. Дадох му витамини – Pantosal и антибиотик (не зная как се казва, вета ми го дава за профилактика на новоизлюпените пиленца. Не можах да се свържа с него по телефона и реших на своя глава да го дам вместо да чакам до понеделник). Първоначално му давах да пие от водата с антибиотика от чашка, но после започнах да му давам със спринцовка ( в неделя около 200 мл.). Наблюдавах и изпражненията – бяха воднисти (дори предположих, че е заради по-голямото количество течност, което му дадох), понякога бистри като вода, понякога с бял цвят. На няколко пъти дори започна да кълве жито от ръката ми. В неделя дори изяде цял жълтък….., но като цяло беше доста отпаднало, трудно стоеше право. За съжаление вчера сутринта съпругът ми го е намерил мъртво. Вечер го затваряхме отделно в голям пластмасов кафез извън кокошарника. Било е мокро (предполагам от воднистите изпражнения). Казах на съпругът ми да го да го отвори и да го огледа за някакви изменения по вътрешните органи и тъкани, но му било жал и не го е направил.
Трябва да спомена, че преди време имах още една кокошка, която дишаше с отворена уста, но се оправи (не зная дали това има значение, но тя е и още 3 съм купила от пазара и продавачът каза, че са ваксинирани). Останалите ми птици са излюпени при нас, не са ваксинирани, но от първия ден сме им давали витамини, пробиотици и антибиотик по схема за профилактика. Днес съпругът ми е забелязал, че една от младите кокошчици (излюпена е заедно с починалото петле) от време диша с отворена уста, но за момента няма нищо друго притеснително.
Може би трябва да отбележа, че преди две години най-старото ми петле (бреговска джинка имаше проблеми с дишането, но тогава се чуваше леко хъркане, а доктора обясни, че това е някаква бактериална инфекция, която се получава от влажния климат и високите температури, дадохме му антибиотик и се оправи. Повече не сме имали проблеми, а петлето си е живо и здраво и до днес).
Надявам се да не съм ви отегчила с дългите си обяснения, но се постарах да съм максимално изчерпателна.
Предварително благодаря на всички, които могат да помогнат с информация и съвет.
inatri
потребител
потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: Чет Мар 06, 2014 1:38 pm
Местоположение: София / Царево

Назад към Болести и профилактика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта