Страница 1 от 1

Трихомониаза при канарчетата

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 14, 2018 10:44 am
от петър
Това заболяване може да срещнете още като трихомоназа. Причинява се от едноклетъчен паразит- Protozoa, който спада към раздел камшичести- Flagellatae , защото има реснички на тялото. Към тази група спадат още няколко микроорганизма, които причиняват заболявания при птиците- Cochlozoma, Giardia,Hexaminta.По вида, броя на ресничките и по характера на движението те се класифицират с директно микроскопско набюдение. Канарчетата боледуват от вида Trichomonas gallinae и в частност един подвид за чинковите птици. Гълъбите страдат от този подвид , както и от един специфичен за тях-Trichomonas collumbae. Trichomanas vaginalis е причинител на инфекции при човека, досещате се какви, но и мъжете разбира се боледуват.
Всички тези микроорганизми засягат лигавиците на гърлото и горните отдели на дихателната система, устната кухина, хранопровода и жлезистия стомах при птиците и някои други органи от пикочополовата система при човека и добитъка. Трихомонасите не инфектират белия дроб или долните отдели на храносмилателната система, например червата. Характерно за трихомонасите за разлика от другите камшичести едноклетъчни паразити е, че те не образуват спори и не преживявят дълго извън гостоприемника. Дори при топло и влажно време те няма да преживеят повече от час във водата или околната среда.
Тази информация ще ни послужи за да знаем пътя по който се предава заболяването и начина по който да предпазим птиците си. Заразяването при гълъбите става най-често от идването на чужди птици в гълъбарника или при състезанията при състезателните гълъби- това е при директен контакт или от директен контакт с изпражненията на птиците. Дивите птици- гълъби и птиците от семейство чинкови се заразяват от местата за хранене или от водата, хищните птици се заразяват от болна плячка. Канарчетата се заразяват от други болни птици от ятото, най-често новозакупени. Това става отново чрез храната и водата. Малките птици от всички видове се заразяват от родителите си от секрета от гушата при хранене.
При гълъбите това заболяване е от години. Когато бях дете белезникавите налепи, които виждахме около човката, пода на устната кухина и задната част на гърлото наричахме пипка. При канарчетата това заболяване се появи в последните 15- 20 години, първоначално в Италия. Възрастните птици боледуват почти безсимптомно, понякога при тях виждаме само конюнктивит, което е всъщност възпаление не на окото, а на синусите. За конюнктивитите при канарчетата може да прочетете по-подробно тук https://bestbird.be/bg/statii/. Малките птици обаче често умират при засягането на гърлото поради невъзможност да се хранят и общо изтощение. Често те умират без да са се развили симптомите на заболяването като белезникавите налепи.
Трудно е да се постави диагнозата само по клиничната картина. Аз ще заподозря това заболяване ако имам птици в ятото с конюнктивит. Опитен ветеринарен лекар ще постави диагнозата с директна микроскопия на натривка от гърлото на птиците, взета с влажен тампон или промивка на гърлен секрет. По- трудно се открива в изпражненията. Секрета трябва да се вземе на място и веднага да се изследва, дори час след взимане трихомонасите вече са мъртви и не се наблюдават. Микроскопа трябва да осигурява увеличение около сто пъти, капва се капка физиологичен разтвор върху натривката и директо се наблюдава- виждат се движещите се по специфичен начин едноклетъчни паразити, които имат четири ресни, камшичета.
При гълъбите диагнозата е много лесна. При канарчетата и другите чинкови птици може да объркаме заболяването с много други. Налепите се срещат например при шаркодифтерит. Причините за смъртност при малките също са многобройни. Конюнктивит със засягане на синусите и подуване около клепачите имаме при заболяването микоплазмоза, налепи имаме например при шаркодифтерит. Микоплазмозата обаче е по- честа през зимата , а и в ятото имаме хъркащи птици. Шаркодифтерита се сраща в края на лятото и есента и налепите са с по-черен цвят, разранени и с кървава коричка.
Предпазването от заразяване не е трудно ако на първо място изолираме новозакупените птици, особено нововнесени от южни страни. Водата е чест източник за зараза и поилките трябва да са чисти или с препарат за дезинфекция през летните месеци. Добра идея са нипелните поилки. Третираните с антитрихомоназни препарати птици оздравяват лесно, ако не са засегнати сериозно с налепи гърлото и синусите.
Лечението ще оставя на ветеринарите, но ще спомена разбира се необходимите препарати. Това са на първо място Ронидазол( Ronidazole), после Метронидазол (Metronidazole). Вторият има горчив вкус и някои любители го дават с водата заедно с глюкоза на прах. Дозите на препаратите и продължителността на лечение са указани на опаковките. За различните пакетчета концентрацията на активното вещество е различна и затова не искам да ви обърквам.
При птици с появил се през лятото конюнктивит, при необяснима смъртност на малките в гнездото имайте впредвид заболяването трихомониаза. Лекувайте винаги цялото ято защото останат ли птици със заразата те ще я предадат и на другите.