Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Пчеларство

Тук можете да пишете за всичко, не свързано с птиците.

Мнениеот nikigeen » Пон Ное 24, 2008 8:37 pm

И аз освен всичи птици имам и пчели от около 5 години,скромно - 6 кошера само ,но ми стигат.

Всеки пчелар с времето изгражда свой собствен метод на работа .И аз виках отначало роднини ,приятели пчелари и накрая ставаше една каша ,та нямам думи ,за това сега сам си се оправям и то по-добре отколкото преди.Имайте предвид ,че си е работа и е нужно време и внимание .

Понеже съм далече от водоизточници им слагам вода в съдове и керемиди ,по които да кацат ,за да пият лятото

Изображение

Изображение

Изображение

А иначе доволни ли сте от добива тази година?Аз определено да - въртях мед 3 пъти още повече ,че акацията не цъфтя тази година при нас ,но за сметка на това извадих по 1 магазин от ето това растение - при нас му викат див фик ,който цъфтя по време на цъфтежа на акацията
Имаше цели блокове ,където не бяха засадени с други култури и това растение ги беше обхванало изцяло

Изображение
Аватар
nikigeen
Модератор
Модератор

Мнениеот nightingale » Сря Ное 26, 2008 10:45 pm

Продавам мед на 5 лева килограма.В запечатани метални кутии както тези за сирене.Количеството е неограничено.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Dr. Velev » Сря Ное 26, 2008 10:51 pm

Може би въпросът ми да изглежда доста тъп ,но имам твърде много птици и е важно все пак да си правя някаква сметка при изхранването им. В тази връзка си купих някакъв мед ,на опаковката пише МЕДУН vibro , дали това е истински мед . Цената му бе доста добра / ниска /
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител

Мнениеот Dr. Velev » Сря Ное 26, 2008 10:54 pm

nightingale написа:Продавам мед на 5 лева килограма.В запечатани метални кутии както тези за сирене.Количеството е неограничено.

Кава е опаковката ,която мога да закупя
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Чет Ное 27, 2008 10:33 am

В една тенекия има около 25 килограма.Медът е истински с отлични характеристики.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот didotnt » Съб Мар 21, 2009 8:45 am

От 27.03.до29.03 2009г ПЧЕЛОМАНИЯ 2009 гр.ДОБРИЧ място СК.ПРОСТОР
didotnt
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Сря Апр 15, 2009 9:39 am

Как се развиват пчелните ви семейства към този период от годината?На колко рамки имат пило?
Посещават ли вече репкото?
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот sandan » Сря Апр 15, 2009 5:07 pm

guld написа:Как се развиват пчелните ви семейства към този период от годината?На колко рамки имат пило?

От моите семейства три са с пило на пет рамки а единия е на седем .Незнам дали е добре това от 6 месеца съм пчелар и се уча още .
При нас няма репко и чакам акацията .
Аватар
sandan
Модератор
Модератор

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Сря Апр 15, 2009 10:04 pm

sandan написа:
guld написа:Как се развиват пчелните ви семейства към този период от годината?На колко рамки имат пило?

От моите семейства три са с пило на пет рамки а единия е на седем .Незнам дали е добре това от 6 месеца съм пчелар и се уча още .
При нас няма репко и чакам акацията .

Поставил ли си им строителна рамка?
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот sandan » Сря Апр 15, 2009 10:36 pm

Не съм ,за строителна рамка само съм чел ,тук не я използват .
С каква цел да я сложа сега ?
И как мислиш добре ли са семействата ,при нас акацията цъфти около 3-5 май ?
Аватар
sandan
Модератор
Модератор

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Сря Апр 15, 2009 10:57 pm

sandan написа:Не съм ,за строителна рамка само съм чел ,тук не я използват .
С каква цел да я сложа сега ?
И как мислиш добре ли са семействата ,при нас акацията цъфти около 3-5 май ?

Дори са много силни.Почти са ти готови за магазин.
А строителната рамка се използва по ред причини :
-на първо място тя е индикатор за работата на пчелното семейство и не се налага да ровичкаш из целият кошер във времето .Поглеждаш си я и по нея съдиш какво са решили да правят.
Тук залагат маточници преди роене .Сега съдиш за нивото на градеж в кошера.Чрез периодичното и изрязване след запечатването на търтеевото пило там ,се води биологична борба с вароатозата.
За сезон съм я изрязвал и до пет пъти.
Къде се поставя?
Непосредствено до пилото.Аз развивам семействата на източна страна,и поради тази причина я слагам до последната източна пита с пило.Пчелите не пърпят празни пространства и са принудени да я изграждат.
Следиш кога майката ще я прехвърли ,т.е. ще започне да снася на източната от нея пита и я преместваш след нея.Така развиваш до последното място.Между временно когато градежът е силен поставяш рамка с основа в центъра на пилото.Така могат да изградят до 2-3 нови пити ,и по този начин правиш брак на вече почернелите и остарели пити.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот nikigeen » Чет Апр 16, 2009 6:36 pm

Доста силни при мен се оказаха десетрамковите кошери ,явно заради по-доброто затопляне ,но и останалите са много добре(с Дадан-Блатови съм)Вече съм и с десет рамки.Акацията при нас цъфти по-късно ,но пък питите са доста напълнени с прашец от сливите и черешите.Не слагам строителни рамки.Пилото е на по 6-7 пити плътно и почти сме за магазин.Рамките с основи при мен ги правят мнго добре като ги пускам през магазина .Така под нея правят далаците с търтеевото пило и го изрязвам в последствие.И питите са идеални
Николай Николов ,Кюстендил - (+359)898 60 11 33

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее единствено с наша помощ" Джералд Даръл
Аватар
nikigeen
Модератор
Модератор

ПредишнаСледваща

Назад към Разни