Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Миксоматоза при зайците /Myxomatosis in rabbits/

Тук можете да пишете за всичко, не свързано с птиците.

Re: Миксоматоза при зайците /Myxomatosis in rabbits/

Мнениеот miroki » Нед Сеп 11, 2011 5:17 pm

А защо ваксината върши работа и се изчерпва. Бихте ли назовали името на заболяването, ако е друго, както и симптомите. Кои симптоми не отговарят, за да твърдите, че е друга болест.А защо ваксината върши работа и се изчерпва. Бихте ли назовали името на заболяването, ако е друго, както и симптомите. Кои симптоми не отговарят, за да твърдите, че е друга болест.
Изработка на сайт http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu
Аватар
miroki
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Пон Сеп 12, 2011 7:12 am

miroki написа:А защо ваксината върши работа и се изчерпва. Бихте ли назовали името на заболяването, ако е друго, както и симптомите. Кои симптоми не отговарят, за да твърдите, че е друга болест.А защо ваксината върши работа и се изчерпва. Бихте ли назовали името на заболяването, ако е друго, както и симптомите. Кои симптоми не отговарят, за да твърдите, че е друга болест.

Причината за това заболяване е миксома вирус ,който не е просто епителиотропен, а предизвиква буцести желеподобни образувания в подкожието.
Заболяването е характерно за умереният климат-има го в европейските държави ,и въпреки ,че се внесоха доста разплодни животни от Словакия , Чехия,Холандия,Германия и Италия,климатичните условия у нас и намалената устойчивост на вируса, явно са причината да не се развива за сега у нас.
Защо има ваксина която се изчерпва у нас?-Търговски момент.Общо взето пазарът у нас по отношение на подобни биопрепарати е доста либерализиран,и всеки може да направи покупка по негово усмотрение ,без това да е предписано от специалист.
Защо действа според вас?-Всяка ваксина съдържа инхибиращи вещества имащи отношение към нейното съхранение.
Има ли ефект от употребата на една ваксина?-Твърде относително понятие,особено когато не е предписана от специалист,особено при еднократната употреба,т.е. липсата на реваксинация.
На базата на това,всичко което се случва има твърде случаен характер.
Единственият район в който би могло да се загнезди това заболяване са най северозападните части на нашата страна,но това си е само теоретично.А за разпространението за в бъдеще в страната ни лоша шега би изиграла евентуалната мутагенност на вирусите ,при наличието на хаоса и безразборната употреба на биопрепарати.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот miroki » Пон Сеп 12, 2011 9:16 am

Писах от телефона вчера и нещо ми повтори съобщението за което се извинявам.
Питах каква е причината за заболяването на моите зайци, щом не е Миксоматоза, което е същото по описаният начин и се предпазва по същия начин и със същата ваксина.
Те зайците имаха и ваксина за китайската болест, но се разболяха от тази, значи не помага за повече болести една ваксина (ако това се опитахте да кажете)
При разболели се зайци в цяло село (около 500 къщи) и нарастване на заболелите при ваксиниране, нови не се разболяват, това какво Ви говори. Това, че има блатист район в близост до селото не знам дали би улеснило отговора.
Нито един ветеринар не отрече, че е тази болест имаше един който каза, че не я знае просто и я вижда за първи път.
Та ако е друга болест кажете каква е, да кажа на хората.
Аватар
miroki
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Пон Сеп 12, 2011 9:39 pm

miroki написа:Писах от телефона вчера и нещо ми повтори съобщението за което се извинявам.
Питах каква е причината за заболяването на моите зайци, щом не е Миксоматоза, което е същото по описаният начин и се предпазва по същия начин и със същата ваксина.
Те зайците имаха и ваксина за китайската болест, но се разболяха от тази, значи не помага за повече болести една ваксина (ако това се опитахте да кажете)
При разболели се зайци в цяло село (около 500 къщи) и нарастване на заболелите при ваксиниране, нови не се разболяват, това какво Ви говори. Това, че има блатист район в близост до селото не знам дали би улеснило отговора.
Нито един ветеринар не отрече, че е тази болест имаше един който каза, че не я знае просто и я вижда за първи път.
Та ако е друга болест кажете каква е, да кажа на хората.

Не бива толкова категоричност когато човек търси отговор на вълнуващите го въпроси.
Не игнорирам случилото се и преживяното от вас.Точно това е пътят за трупане на впечатления и опит.
Запознали сте се добре с клиниката и векторите на разпространение на Миксоматозата,но ще ви запитам две неща след толкова много жертви.
-Имате ли обективно становище относно диагнозата ,базиращо се на специално изследване?
-Имате ли преболедували, и как е тяхната репродуктивна способност?
Нямам ясновидски способности ,за да ви дам отговор от какво са умрели вашите зайци,а и ще е напълно непрофесионално от моя страна.
Изводи обективно може да прави само специалист след задълбочен и пълен анализ на ситуацията.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот miroki » Вто Сеп 13, 2011 12:03 am

Благодаря за отговора.
Относно категоричността на мнението ми, то беше провокирано от вашата при това
Слава Богу в България все още нямаме случай на Миксоматоза.Не се заблуждавай те.

Степента на познаване на моите зайци и преди него беше същата.
За съжаление имам само един умрял такъв и го изяде кучето докато разбера за какво става въпрос (месната патоложка отсъстваше и баща ми го дал на кучето, като му махнал главата, нищо, че пише да се заравят ). А излекуван за сега няма. Споменах ,че започват да се подобряват само. И че е спряло разпространяването. Болестта ми е от началото на Август и зайците са подрастващи, за репродукция не мога да говоря поради тези причини.
Единия ветеринар, каза ако нямат температура , че ставали за консумация. Другия не потвърди.
Бях решил да разнасям зайци по болници, но след спиране на разпространението се отказах.
между другото не познавах заболяването и само докато споменах за него ми казаха какво е във ветеринарната и ми казаха, ваксината, само дето им беше изчерпана, та баща ми ходи в друг град за нея.
И типично по български било е от известно време познато в селото заболяването, но никой не казва, само попитваха как са ти зайците. А те си изклаха доста да не кажат какво става. След като се донесе ваксината всички си казаха и си ваксинираха малкото останали.
Другия път пак да мълчат и гледат "сеир".
Това го пиша заради всичките нас, че като споделим проблем може да помогнем не само на другия а и на самият себе си.
Поздрави и лека вечер, че окъснях май :D
Аватар
miroki
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Вто Сеп 13, 2011 1:04 am

miroki написа:Благодаря за отговора.
Относно категоричността на мнението ми, то беше провокирано от вашата при това
Слава Богу в България все още нямаме случай на Миксоматоза.Не се заблуждавай те.

Степента на познаване на моите зайци и преди него беше същата.
За съжаление имам само един умрял такъв и го изяде кучето докато разбера за какво става въпрос (месната патоложка отсъстваше и баща ми го дал на кучето, като му махнал главата, нищо, че пише да се заравят ). А излекуван за сега няма. Споменах ,че започват да се подобряват само. И че е спряло разпространяването. Болестта ми е от началото на Август и зайците са подрастващи, за репродукция не мога да говоря поради тези причини.
Единия ветеринар, каза ако нямат температура , че ставали за консумация. Другия не потвърди.
Бях решил да разнасям зайци по болници, но след спиране на разпространението се отказах.
между другото не познавах заболяването и само докато споменах за него ми казаха какво е във ветеринарната и ми казаха, ваксината, само дето им беше изчерпана, та баща ми ходи в друг град за нея.
И типично по български било е от известно време познато в селото заболяването, но никой не казва, само попитваха как са ти зайците. А те си изклаха доста да не кажат какво става. След като се донесе ваксината всички си казаха и си ваксинираха малкото останали.
Другия път пак да мълчат и гледат "сеир".
Това го пиша заради всичките нас, че като споделим проблем може да помогнем не само на другия а и на самият себе си.
Поздрави и лека вечер, че окъснях май :D

Започнахме да изясняваме ситуацията.
Значи зайците са починали от човешка ръка,както и предположих.
Заболяването се развива в няколко форми и в зависимост от това и клиниката е различна.Манифестира се обаче с повишение на температурата до 41г.
Описаните клинични признаци само приличат на подострата форма ,с редица разлики и то съществени по отношение патологични промени в ностната кухина ,а и промени в аналната и перианалната област.Но да не изпадам в излишни подробности.
По отношение на прилика с подобни заболявания,трябва да се отбележи сродната фиброматоза,по която всъщност има кръстосан имунитет.Някой би ме упрекнал ,че става въпрос за общ синдром ,но за това и ваксините са хетероложни.
Да контретизирам ли и други обстоятелства и прилики ,чисто диференциално диагностично при които се появяват според вас отоци и струпей.Излишно е.
А относно репродекцията на преболедувалите-остават стерилни.
Съветът ми ,не прилагайте превантивно ваксини за нещо което не е доказано.Все пак това са същите причинители ,но изпразнени от съдържание.Просто не знаете кога това ще се промени .Т.е. с ваксинирането сте си внесли заболяване под прикритие.Честито!!!
А относно сеира,не обвинявайте хорицата вложили толкова време и средства ,за да произведат и реализират деликатесното заешко месо.Не са те сиирджиите.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот miroki » Вто Сеп 13, 2011 9:17 am

д-р Иван Кючуков написа:Значи зайците са починали от човешка ръка,както и предположих.

Това от къде го видяхте, споменах, че имам само един умрял и си умря сам . След което му беше отрязана главата да не я яло кучето. И не написах заклан , както виждате по-горе.
д-р Иван Кючуков написа:Описаните клинични признаци само приличат на подострата форма ,с редица разлики и то съществени по отношение патологични промени в ностната кухина ,а и промени в аналната и перианалната област.Но да не изпадам в излишни подробности.

Та като не са описани, аз как да разбера това ли е заболяването. Ако може малко по-подробно, да разгранича заболяването. Щом имате съмнения за друго.

д-р Иван Кючуков написа:А относно сеира,не обвинявайте хорицата вложили толкова време и средства ,за да произведат и реализират деликатесното заешко месо.Не са те сиирджиите.

При идеята, че са реализирали точно болните зайци и ми става лошо. Дано не са. (принципно гледат не промишлени количества). Но поговорката за Нане и Вуте е в пълна сила.
Ако тези хорица бяха споменали съвсем човешки, че имат заболяване, щяха да си предпазят зайците също и аз моите много по-рано.
Поздрави и лек ден.
Аватар
miroki
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Вто Сеп 13, 2011 4:48 pm

Продължението е безсмислено.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот miroki » Вто Сеп 13, 2011 11:21 pm

Да, отговорих на зададените въпроси, а накрая нито един различителен симптом, на неизвестното забо
ляване при мен, от Миксоматозата.
Човешко е да не знам нещо, както и Вие, за това и обменяме опит и се допитваме.
Благодаря за включването.Да, отговорих на зададените въпроси, а накрая нито един различителен симптом, на неизвестното забо
Благодаря за включването.
Аватар
miroki
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Сря Сеп 14, 2011 9:49 am

miroki написа:Да, отговорих на зададените въпроси, а накрая нито един различителен симптом, на неизвестното забо
Благодаря за включването.Да, отговорих на зададените въпроси, а накрая нито един различителен симптом, на неизвестното забо
Благодаря за включването.

Имате неточност в подаденото инфо,а и отговорите ли си на зададените два въпроса във времето ,сам ще достигнете до истината.
Клиниката на терена никога не е като по учебник.Както се отделя плявата от сламата ,така трябва да се обърне внимание на специфичните признаци.
Губя интерес за дебат ,защото придобих представата за епизотия в един обширен регион,а се оказва едва едно с признаци.Останалото е било живо клане от паника.
При заразните заболявания драги има конкретна периодика ,със съответната крива на заболеваемостта.При подобна контагиозност вие просто трябва да горите за няколко дни драги.Трябва да имате и преболедували ,трудно се затрива геном.Той се бори за оцеляване.
Какво значение има един умрял заек,ако много скоро не го последва каскада от трупове.Та първият винаги развива остра или най-често при този вид свръх остра форма, при която липсва навеждаща клиника , само смърт .
Аз не зная от какво се е разболяло вашето зайче, но за да бъде Миксоматоза, уверявам ви споделеното не е достатъчно.
Най-вероятно няма да сте доволен от коментара ми, но това е живота.Малкото ,а не голямото камъче обръща колата, а то остава до последно незабелязано.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот miroki » Сря Сеп 14, 2011 2:58 pm

Не очаквах отговор, но благодаря и за него.
Аз съм ги прежалил болните зайци, ако се оправят оправят, като не ще ги хвърля.
Дано няма други, по-нататък.
Жалко, че не съм снимал, болните, за да си ги имаме като база за сравнение. Мога да добавя снимка, как изглеждат след месец боледуване, но ако остане ред да ги снимам.
Поздрави.
Аватар
miroki
потребител
потребител

Мнениеот miroki » Пет Окт 14, 2011 3:34 pm

Ето и снимки от 25.09 са , но сега ги свалих от телефона.
Вече почнаха да се оправят, всичките бяха доста зле, а сега на снимките се виждат и напълно оправени. Един само е малко по-зле но се разболя последен. А първите си изглеждат, като нормалните зайци. Всички на снимките бяха яко подути жалко, че нямам първоначалният им вид, хич не се сетих да снимам тогава.
най-важното е, че се оправят. Мисля от 8 болни си заминаха 2. Дано и с толкова да приключи. От всички ваксинирани нямам проблем. Само един, който е последния разболял се си пролича малко след ваксината -явно е бил болен вече.
Няма значение кака е болестта, важното е, че се оправят.
Сега има трева в изобилие-пипер и какво ли още не., та нека си гризкат, за зимата да са излекувани, и наддали, че ....
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
miroki
потребител
потребител

Предишна