Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Кобалт

Кобалт

Мнениеот Dr. Velev » Вто Яну 25, 2011 11:00 pm

Генетика и унаследяване при канарите
Неделя, 29 ноември 2009
Семинар на Джоф Уолкър – Кобалтови канари
Превод :Венера Зашева , най новият член на БНКЦК
Редакция Д-р Б.А. Велев

В събота сутринта в 10 ч., Националната Асоциация за цветни канари беше домакин на семинар в област на оценяване на нови цветове, изнесен от Джоф Уолкър, бележит автор на цветни, фигурно-стойкови и певчески канари, който оценява новото цветно подразделение. Джоф е не само известен с неговата книга и съдийство, но също и като първия селекционер във Великобритания, който се занимава с новите цветни мутации като сатине, топаз, оникс, еумо и кобалт. Джоф изнесе информационен семинар фокусиран основно върху мутациите кобалт и яспис.
Кобалтовата мутация е поразително черна и искряща, но на пръв поглед може да се обърка с класическия меланинов черен. Мутацията с кобалтов хипермермеланизъм разпръсква ефект на меланинова завеса върху липохрома, който обхваща външните ръбове на двете страни на перото и дава на птицата поразително по-тъмен черен цвят. Феомеланинът (кафявият цвят), който обикновено е изразен в перото вече не е видим и като резултат се получава чист, тъмен цвят и гладък основен цвят с максимален черен еомеланин. Джоф отбелязва, че оникс кобалт е най-близкото нещо до черен канар днес.
Кобалтът трябва да бъде искрящ, особено видим в интензивното оперение, а не опушен (матов). Селективното развъждане на тези птици е довело до загуба на всички гени произвеждащи кафяво, поради оптичния син фактор или вероятно поради фактора „азул” /син фактор/, който в момента той изучава. Факторът „азул” е като предвидимо оптично синьо – лъскаво и красиво и никога замъглено.
Краката на кобалта трябва да бъдат тъмни в черния кобалт, точно като при класическия черен. Класическият черен обикновено показва по-светли крака на втората година, но в това време някои кобалти може да имат по-светли крака, грешка, през първата си година.
Джоф отбелязва, че „Красотата е в очите на този, който я гледа” и неговия личен фаворит е ахат кобалт червена мозайка!


Джоф обяснява, че кобалт е рецесивна мутация и следва стандартните закони на унаследяването на Мендел за рецесивните мутации. За да бъде една птица фенотипно (външно) кобалт, тя трябва да наследи кобалтовия ген от двамата родители като това само показва кога птицата е хомозиготна, или с други думи кога има два кобалтови гена, по един наследен от всеки родител. Този модел на унаследяване се наблюдава при различни цветни породи, такива като опал или рецесивно бял и др.
В горния пример фенотипен кобалт се чифтосва с носител на кобалт. Резултатът е 50% фенотипни кобалти и останалите 50% носители на кобалт в поколението.


Когато се кръстосат две птици, нито една от които не е фенотипен кобалт, но и двете са носители на рецесивен ген кобалт, както е показано на схемата, 25% от поколението ще бъде фенотипен /явен/ кобалт, 50% носители на кобалт и 25% не-носители на кобалт.Истинската кулминация на семинара беше, когато Джоф демонстрира разликата между интензивния класически черен и интензивен черен кобалт, която ясно се вижда при обръщане на птицата и изследване областта на клоаката. Класическия черен отдолу на снимката има определено червен липохромен цвят отдолу, докато кобалта в горната част на снимката е черен ясно до клоаката поради голямото натрупване на меланинов пигмент върху липохрома на краищата на перата!
Джоф говори накратко за яспис мутация. В контраст на кобалтовата рецесивна мутация, ясписът е доминантна мутация и затова се вижда, когато птицата има един ген (хетерозиготна) от единия родител, наречен единичен фактор и наподобява сивокрил с ясна област на маховите пера, или, когато наследи по един фактор яспис и от двамата родители (хомозиготна), наречен двоен фактор и е най-чистата форма, но представлява слаб опал с тъмно дифузно /разлято/ сиво. Двойният фактор е ко-доминантен автозомен (несвързан с пола) модел на унаследяване. Лично, от около 200 ясписа, които е виждал, му е харесал само един, и не мисли, че тази мутация, за разлика от красивата кобалтова мутация, ще стане популярна.

След семинара попитах Джоф дали има някой интернет сайт, където бихме могли да видим повече за тези мутации. Той препоръча холандския сайт www.deschinkel.be Разбрах, че е най добре да се търси в гугъл „deschinkel”, отколкото да се влиза директно в сайта, защото, когато го откриеш в гугъл и избереш този сайт, имаш възможност за двоен клик на страничните бележки в скоби „Преведи този сайт” и той ще излезе автоматично на английски /съответно на български/. Когато веднъж влезете в сайта, отидете в долния десен ъгъл и натиснете на „Всички птици”. Аз изпитах наистина огромно удоволствие.

Когато отидох на изложението на DKB в Германия през януари 2008 видях дълга триредна експозиция с около 200 кобалта във всички меланинови и мозаечни вариации. Големия брой кобалти вероятно се дължеше на факта, че произхождат от Германия. Наистина се влюбих в един кобалт особено заради красивото класическо тъмно сиво синьо, толкова красиво, защото няма кафяво! И разбира се също оцених кобалтовите меланинови мозайки!
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Re: Кобалт

Мнениеот rookie_gyn » Нед Мар 06, 2011 1:11 am

Да покрепим с малко снимков материал темата.
Изображение
Черен кобалт червена мозайка "син фактор" тип 2
Изображение
същата птица
Изображение
Изображение
Изображение
Черен кобалт жълта мозайка "син фактор" тип 2
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител
 
Мнения: 654
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 2:48 pm
Местоположение: Царево

Re: Кобалт

Мнениеот rookie_gyn » Пон Мар 07, 2011 10:18 am

Снимките на черния кобалт червена мозайка са на Maxime Boeri-Asqiuns, а на жълтия - Frans Begijn. Извадени са от блога kanarioloog.skyrock.com
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител
 
Мнения: 654
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 2:48 pm
Местоположение: Царево


Назад към Статии и публикации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта