Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


СПОМЕН ОТ ИСПАНИЯ Автор: Георги Каров

СПОМЕН ОТ ИСПАНИЯ Автор: Георги Каров

Мнениеот Милко » Пон Фев 21, 2011 6:33 pm

СПОМЕН ОТ ИСПАНИЯ

Автор: Георги Каров

Клубът на дружеството за певчески, цветни и фигурни канари се намираше в едно сутеренно помещение, за което плащаха наем. Една фирма на външната врата с раб.време даваше определената насока.

Запознах се с президента на дружеството, който се оказа много внимателен и разговорчив човек, по професия ветеринарен лекар. По-дробно ме запозна с техния организа-ционен живот. Помещението беше просторно, около 40 кв.м. Там се провеждали изложбите на цветни канари и певческият конкурс за канарчето тимбрадо. Направи ми впечатление, че особено много се гордеят с тяхната певческа порода. Те проявяваха известни предпочитания към някои мотиви от песента. Харесваха твърдото, акцентирано пеене, което им напомня звука на кастанети. Не признаваха нищо друго. Напоследък един от членовете проявявал интерес към породата малиноа.

Изложбите и конкурсите се провеждат през ноември и декември. Снабдяваха със семена своите членове – частно, без надценка и според предварителни заявки. Благодарение на своя голям авторитет, любители на съответните породи ги търсеха в клуба, а те от своя страна ги насочваха към определени адреси. Този клуб беше най-голям в град Хихон в областта Астурия. Членовете на този клуб се смятаха за спортисти, тъй като се явяваха на местни и национални състезания. В град Хихон аз открих около 20 специализирани магазина за птици, риби и пособия за тях, а в момента се откриваха още 2 огромни зоомагазина.

С голяма радост говоря за природолюбителските увлечения на испанците. Няма прозорец или балкон без цветя и кафез с канарче. Когато се движиш по някои тесни улички, кафезните приятели на човека изнасят истински концерт. В клуба, за който говорех по-горе, в определени дни се събираха и любители гълъбовъди. В едно малко вътрешно дворче, където се намира клуба, са помещенията на четирима любители на цветни канари. Едната стая се ползваше от президента на клуба. Направиха ми впечатление приятелските отношения между тези хора. Всеки имаше ключ от всички стаи. Развеждаха ме и ми показваха постиженията на всеки. Разполагат с прекрасни цветни канари. От фигурните канари отглеждат йоркшири, норуич и глостери.

Всички отглеждат и диви пойни птици. При тези любители успях да видя венецуелска скатия и нейните хибриди. Констатирах огромната роля, която тя играе за получаване на червения цвят при канарите. Цената на двойка венецуелска скатия е 50000 песети, което се равнява на 400$. Успях да видя второ и трето поколение хибриди от щиглец. Изпол-звани са женски мозайки. Тези червени петна при поколението се явяват по-интензивни. Видях и червенушки, излюпени в обикновен мътилен кафез. Отглеждат и месоядни птици – кос и поен дрозд. Направи ми впечатление кафезът на месоядните птици – той е затворен отвсякъде, само лицето е метална решетка. Размерът му е 60 см дължина, 40 см височина и 40 см дълбочина. Дъното е двойно–решетка и ламаринено дъно, което е подвижно. То се чисти постоянно и служи за поставяне на месна храна. Тя се състои от дребни охлюви. Гранули-раната храна, вода и ябълка се поставят в чашки отвън. Птиците пеят спокойно в домашни условия.

Три пъти посетих този клуб. Дори една събота присъствах на едно генерално почистване и дезинфекциране на помещенията. Всички птици поставяха в голям метален кафез и директно ги пръскаха с препарат против паразити. Помитаха волиерите, които бяха високи до тавана. На дъното на кафезите и волиерите не слагат пясък, а ситни камъчета от мозайка, които пресяваха и отново наръсваха с тях дъното на кафезите.

Забелязах, че във всяка стая съществуват някои задължителни пособия – традиционният календар, родова книга, стаен термометър, съд за престояла вода, която е със стайна температура. Този специален емайлиран съд беше свързан с маркуч, за да се достигат най-отдалечените места в стаята. И накрая – болничен кафез, който беше затворен отвсякъде, като само отпред има лице. В едната страна се поставя електри-ческа крушка, която свети непрекъснато и дава топлина. Тя е изолирана с мрежа. Птицата, която е болна се поставя в този кафез за лечение и диета. Като диетична храна използват канарено семе, а във водата слагат съответното лекарство. В малкото дворче пред помещенията бяха поставени една вана, която пълнеха с вода, за да измиват и дезинфекцират кафезите и гнездата. Използваха метални гнезда и плетени кошнички. Изявих желание да закупя няколко двойки от тяхната певческа порода тимбрадо, които донесох в София. Разбрах, че с това им доставих голямо удоволствие. Разделихме се приятелски, с пожелание да се видим отново.
Милко
потребител
потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: Нед Яну 23, 2011 3:23 pm
Местоположение: Бургас

Назад към Статии и публикации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron