Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Разликите между половете при Харц Ролера

Разликите между половете при Харц Ролера

Мнениеот Милко » Чет Мар 03, 2011 3:57 pm

Западната Харц Ролер асоциация
Страница 1 от 2
Разликите между половете при Харц Ролера
Не е лесно да се прецени дали пред вас стои мъжко или женско канарче. Това се случва дори и със старите канароовъди, много често в клетките на някой млади мъжки попадат и женски, които съответно биват подлагани на обучение. Тези женски в началото ги бъркат с мъжки, тъй като те също пеат в просторната клетка. По принцип песента е най-сигурната отличителна характеристика на мъжкия, но при полети има и женски, които могат да бъдат чути да произвеждат добър Hollow Roll. По същество всички женски пеят, ако се съхраняват отделно/сами/. Естествено женските никога не могат да постигнат качеството на песента при мъжките. Разбира се има женски, които произвеждат много хубав Hollow Roll. По правило обаче, женската песен звучи като тази на младите мъжки, които започват обучение. Старите майстори по време на разцвета на Харц Ролер в St. Andreasberg (1880-1930) поставяли женските в единични клетки преди размножителния период, за да чуят песента им. След това те се използвали само тези женски, които били надарени с по-дълбоки тонове. Те били изненадани да научат, че тези силно тонизирани женски, произвеждали дълбоко пеещи синове. Днес ние признаваме, че тези ранни пионери размножаващи Харц Ролер вече са били на прав път, тъй като женската отдава половината от добрата песен. Добрия селикционер трябва винаги да държи майки и сестри от най-добрите певци, за постоянна селекция. Понякога дори песента на младите Ролери след първата смяна на перата, не е най-добрият начин за определяне на пола. Нашите нормални Ролери, по правило, имат бледожълт цвят. Мъжките по принцип притежават ярки цветове на главата, на обшивкатаа на самото крило (с изключение на маховите пера) и задницата. Женските обикновено са по-бледи в тези области, но има изключения и тук, но като цяло, женските, не притежават толкова ярко жълт цвят като мъжките. Мъжките също така могът да бъдат познати от по-изправената си позиция, отколкото тази на женските. Когато млади птици в гнездото са на около 9 дни, вече могат да се разпознават младите мъжки по силния растеж на жълти пера по главата и отпред към основата на клюна. Както обикновено, има и изключения. В момента, когато младите напуснат гнездото, но все още се хранят от майката, младите мъжки вече започват с певческата си практика. При тях също така ще се наблюдава подуване гърлата им и вече могат да бъдат чути меки звуци. Млади женски няма да направят това в тази възраст. Въпреки това, кой има време да се занимава да ги наблюдава постоянно? Работна човек определено не е така. Ако имаме достатъчно късмет, да познаем младите мъжки в тази възраст, трябва веднага да запишем номерата.... .
Западната Харц Ролер асоциация
Страница 2 от 2
Много малко хобисти знаят, че има още един отличителен белег и това е най-сигурният от всички тях. Използването му може да бъде 99% сигурност за пола. Очите на женската са малко по-високо позиционирани от очите на мъжкия. Ако си представите една линия, която следва линията между горната и долната половини на човката, очите на женските се намират над тази линия, докато при мъжките линията минава през очите. В миналото канаровъдите в Харц са знаепи това, но през дълъг период от време тази техника е тънела в забрава. Сега бих искал да пожелая на всички успешен развъден сезон 2011 г. и на есен много удоволствие с песента на благородния Харц Ролер .
Gut Hohl, Goed Hollowroll
Johannes Clauss, Wuertemberg/Germany
-Judge in Training-
Милко
потребител
потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: Нед Яну 23, 2011 3:23 pm
Местоположение: Бургас

Re: Разликите между половете при Харц Ролера

Мнениеот shikata » Чет Мар 03, 2011 4:10 pm

Това за очите не го знаех, тази година ще наблюдавам и ще си отбелязвам дали и при цветните канари има подобно нещо :think: .Ако някой е провел вече такива наблюдения нека да коментира.
Изображение
Аватар
shikata
админ
админ
 
Мнения: 1069
Регистриран на: Сря Юни 04, 2008 9:06 pm

Re: Разликите между половете при Харц Ролера

Мнениеот Милко » Чет Мар 03, 2011 4:27 pm

мъжки
Изображение

женски
Изображение
Милко
потребител
потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: Нед Яну 23, 2011 3:23 pm
Местоположение: Бургас

Re: Разликите между половете при Харц Ролера

Мнениеот Dr. Velev » Съб Мар 05, 2011 6:59 pm

Много добре и аз съм провеждал изследвания в тази област , но посочения белег сякаш се проявява по късно при птиците . При младите или съвсем младите трудно установямам видима разлика . Ако си погледнете старите птици ще се убедите че казаното от колегат е напълно вярно .
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Re: Разликите между половете при Харц Ролера

Мнениеот nikilaaa » Съб Мар 05, 2011 7:07 pm

това въжи ли за останали те певчески канари?
nikilaaa
потребител
потребител
 
Мнения: 208
Регистриран на: Нед Фев 27, 2011 12:37 pm

Re: Разликите между половете при Харц Ролера

Мнениеот ТЕРИЕР » Съб Мар 05, 2011 7:36 pm

За канарите нямам наблюдения, но това важи за определяне пола на японските амадини и е сто процента сигурно. Второто нещо е контурите на главата, като се загледате ще видите разликата.Третото което поставям под въпрос е: оставяш птицата да виси между показалеца и средния пръст като я придържаш с двата пръста леко за врата, при мъжките опашката седи вертикарно а при женските под ъгъл назад.
ТЕРИЕР
потребител
потребител
 
Мнения: 628
Регистриран на: Сря Фев 04, 2009 9:45 pm
Местоположение: СОФИЯ


Назад към Статии и публикации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта