Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Факторът мозайка при канарчетата

Мнениеот Dr. Velev » Нед Ное 02, 2008 12:25 am

Малко теория относно фактора мозайка при канарчетата

Д-р Б. Ал.Велев PhD


Около произхода на този фактор има известни спорове . Наделява мнението ,че той е пренесен заедно с червеният фактор от венецуелската скатия / spinus cucullatus/. Но ако погледнем нещеата от гледна точка на съвременната генетика ,не бива напълно да се изключва и твърдението , че при възникването на половия диморхизъм при канарчетата е учасвал и неговия предшственик дивото канарче /serinus canaria /
Доказано е ,че факторът мозайка се унаследява свързан с пола рецесивно . Да ама не , практиката показва , че това не е точно така защото при съешаването на мозайки с интензивни и неинтензивни птици не винаги се получават предварително изчислените теоритични резултати . Още един факт,кйто ,ни кара да се замислим е ,че при бебешкото оперение намаме разлика в оцветяването при мъжките и женскте птици , и също така типичните мозайкови зони се появяват едва след смяна на перушината . От тук би трябвало да си направим заключението ,че половите хормони имат отношение спрямо изяват на белезите . От редица опити с птици е известно ,че при отстраняване на полови жлези или при инжектиране на тестостерон , или естроген , настъпват промени във вторичните полови белези и това не трябва да бъде различно и при канарчетата .
Можем да направим заключенията , че генетично съществува предпоставката за фактора мозайка ,но той се праявява под въздействито на други гени управляващи неговата изява . Казано по-просто не всичко е на едно място в генетичния код. Гените определящи зонити и интензивността на оцветяването не са разположени в половите хромозоми , а са автозомни . Управлението на изявата на фактора зависи от епистазни и хипостазни гени ,а цвета и формата на зоните се управляват от взаимодействието на няколко или повече автозомни гени . Отново опростено казано повече от един ген са отговорни за проявата на фактора мозайка , неговата изразеност итнт. Всичко това обяснява голямото разнобразие което получаваме при развъждането на тези птици . Селекционерите са се убедили ,че от излюпени 10 мозайкови птици от един “ идеален” чифт излизат най-много две отговарящи напълно на стандарта . Ето защо без да се отчайваме трябвада подходим с познание , когато искаме да селекционираме тази птици . Тук трябва да кажа , че написаното касае ,както липохромните така и меланиновите мозайки. При вторите нещата са малко маскирани от наличието на меланини , но добрият съдия вижда всичко .
Както знаем има две линии, наречени условно мъжка и женка или тип I и тип II. При развъждането на първите получаваме много добри женски и ”слаби мъки “ а при втората обратно . Така на изложбите можем да получим златни медали за едните и за другите , но произхода им ще бъде различен .
Как правилно трабва да работим с тези прекрасни птици решава всеки сам , като се съобразява с доказаните научни факти . Именно тук е гъдела при селекцята и смисъла от състезателните конкурси –изложби , не случайно теорията не стига ,а е необходим нюх , усет , практика , набито око и късмет за постигане на целта .
ДЕРЗАЙТЕ!!!
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Назад към Статии и публикации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта