Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


ГЕНЕТИКА НА ЦВЕТНИТЕ КАНАРЧЕТА

Мнениеот Dr. Velev » Нед Ное 02, 2008 12:20 am

ГЕНЕТИКА НА ЦВЕТНИТЕ КАНАРЧЕТА
Д-р вет. Б.А.Велев PhD
Сериозно развъждане и селекциониране на канарчета може да стане, само ако развъдчикът има основни понятия върху така наречената “практична” генетика, която би му предоставила възможността да селекционира компитентно целенасочено и последователно канарчетата си. Това бе известно и на предците ни, които научно се захванаха да развъждат цветните канарчета. През 1929 г. Дункер се опитва да обясни шарката при птиците, като въвежда термина “фактор”, включвайки в него описание на различните модификации, унаследявани по един или друг начин. По-късно, през 1962 г. Хениген систематизира установените правила и ги поднася като затворена генетична систематика. В последните 30 години бе направено много в областта на генетиката на цветното канарче, открити бяха нови модификации, които трудно могат да се съвместят с по-старите схващания. Именно тук се явява проблемът, защото съвременната генетична наука дава нов прочит на старите установени постулати, като хвърля светлина върху много спорни въпроси. За пример да вземем фактора мозайка, оранжавия цвят, червеното око при липохромните и др.
Тази разработка си поставя три цели. Първата е, на базата на съвременната генетика да се обясни новата система. Второ – всички стари фактори да бъдат включени в новата система и трето – новите фактори да бъдат изброени и логично систематизирани.
Какво до сега е известно и описано в литературата
Ако погледнем внимателно генетиката на цветните канарчета, можем да редуцираме големия брой форми в няколко основни фактора. В същност, съществуват само 17 гена отговарящи за цвета, установени при канарчето. Всички останали вариации почиват на удачни комбинации на тези 17 гена. Теоретично, съществуват повече от 1000 различни възможности, които си пасват и представляват селекционен интерес. Това ясно личи, ако разгледаме един изложбен каталог, в който многообразието на породи и цветове е твърде голямо.
Различните фактори или гени са:

Липохромни цветове Меланини Нови цветове
1.жълто
2.доминантно бяло
3.рецесивно бяло
4.червено*
----------------
5.аворио
6.интензивност
7.мозайка 8.черен
9.кафяв
10.разреждане
/ахат, исабел/
11.пастел
12.опал 13.сатине
14.фео
15.еумо
16.топаз
17.оникс
* Червеният цвят се измества надолу, защото той е генно модифициран, внесен в канарчето от венецуелската скатия. / Канарчето с червен цвят е първото генно модифицирано живо същество/
В този материал няма да се спираме подробно на влиянието и проявата на тези гени, защото ще се отдалечим от поставената цел. В по-нататъшни обобщаващи разработки ще направим опит да опишем и тази материя.
Повечето напреднали в познанията колеги, може би веднага ще забележат, че липсва факторът сивокрил, както и най-новите мутации, като кобалт, супероксидацията /черни канари/ и др. Но трябва да признаем, че за новите мутации все още няма достатъчно данни в литературата, а фактор сивокрили не е самостоятелна мутация, а е насочено селекциониране на фактора пастел, при птици от черния ред.
Тук трябва да подчертаем, че всички изброени фактори-гени са в наличност при дивата птица.Чрез насочена селекция ,ние само даваме възможност при удомашнения вид ,те да се проявяват фенотипно и да се затвърдят генетично .Що се отнася за фигурно-стойковите породи, нещата са твърде сложни. Тук вероятно става дума за адиативна полигения. Това ще рече, че повече от един ген действа в дадена посока.
Един от основоположниците на генетиката при канарчето е Проф.Ханс Дункер, който последователно е написал три обширни труда. Това, което понастоящем не е актуално е, че той приема за един и същи ген наличност на две състояния.
Налично – отсъстващо /неактивно/, от което следва, че генните двойки се отнасят алтернативно, съответно доминантно – рецесивно.
В последните години съвременната генетика се развива изключително бързо и схващанията на Хайнигер и Дункер, които са твърде опростени, до голяма степен търпят друго обяснение.
За да вникнем в същината на темата и максимално да улесним нещата, без да ги съкращаваме, ще приемем една съвременна сигнатура, която ще използваме при всички наши публикации и ако тези, които искат да знаят повече я запомнят и постепенно я разяснят на практиците, нещата ще потръгнат добре. Нека бъдем оптимисти, защото темповете на развитие на канаровъдството са бързи, дори в нашата страна. Вече никой не говори за “зебелчета” и ардезио, а за птици от ахатовия ред, опал канари и т.н.
Дивата форма винаги се отбелязва, като на буквата, обозначаваща гена, се поставя един “+”.
С един пример мога да обясня разликите от системата на Хайнигер.
Знаем, чи липохромната пигментация е зависима от способността на канарчето да приема каротиноидите. Според старата систематика това се обозначаваше така:
- К главно /наличен ген за възприемане на каротиноидите или
- к /малка буква/ - генът го няма /бяла птица/
- Когато е наличен гена / К-голяма буква / пицата е способна да възприема каротиноидите и съответно се оцветява в някой цвят.
Правилното обозначаване е:
Са+ - дива форма /оцветена птица/
Са wr – мутирал алел, който възприпятства приемането на каротиноиди./бяла птица/
От този пример става ясно, че описаните от Хайнигер 17 гена могат да се преименуват лесно, по начин, отговарящ на съвременната наука.
В световната литература все още се срещат старите наименования, а нещата се затрудняват и от класификацията, приета от СОМ за означаване на различните фактори. България, като бързо развиваща се страна в областта на канаровъдството е улеснена, защото селекционерите трябва да запомнят новите наименования, тъй като старите са били известни само на много малко хора.

Нови наименования или как можем правилно да разясним мутациите за сатине, еумо, фео, топаз и оникс.

Вече знаем, че факторът топаз е мутация, при която на гена фео се появява нов алел или казано по друг начин, на гена фео се прикача още един и се появява топаз. От тук следва, че между двете мутации не може да настъпи никаква комбинация. Генното състояние при тези птици може да бъде само:
- топаз – чистопороден
- топаз + фео /по 1 ген от всяка мутация/
- фео - чистопороден
- “дива форма”, непроменен меланин – носител на фео или носител на топаз.
Фенотипно вторият вариант топаз + фео проявява междинно оперение между двата фактора /интермедиерни канари/. От тук следва – нормалният меланин /дива форма/ се унаследява доминантно спрямо фео и топаз, топаз и фео се унаследяват интермедиерно /междинно/. Същата ситуация имаме при опал и оникс.
Съвсем по друг начин са нещата при фактора сатине.
Много години се твърдеше, че няма птици сатинети в черния и кафявия ред, а само при разредените варианти ахат и исабел. Приема се, че факторът сатинет е един допълнителен алел, прикрепен към разреждащия ген , отговарящ за появата на ахата и исабела. Това от съвременна гледна точка може да бъде прието с едно условие. Факторът сатинет се проявява само в комбинация с разреждащия фактор за ахат и исабелов меланин. Тук нещата теоретично се усложняват защото все още се спори напълно самостоятелен ли е гена за кафяв меланин. Как бихме обяснили явлението “ПАСПАРТУ” при канарчетата , при което при кръстосване на птица с кафяв меланин с такава от ахатовия ред /разреден черен меланин ген+алел за разреждане / фенотипно се появява канарче с черен меланин , което генетически носи гените за кафяв и ахатов меланин. Какво на практика се случва ,. при канарчетата от кафявия ред с фактор сатине . Тук вероятно става дума отново за адиативна полигения / за фенотипната проявана даден белег, отговарят повече от един гени, които си взаимодействат / Според най -новите научни изследвания такъв е случеят и при фактора мозайка .
В следващи публикации ще отпечатаме и пълната таблица на генните обозначения, защото сигурно сега ще ви дойде в повече.
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Назад към Статии и публикации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта