Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Меланизъм

Меланизъм

Мнениеот Dr. Velev » Съб Ное 29, 2008 10:36 pm

Меланизъм

Автор Елизе Путце превод Д-р Б.Велев кбн

За фео меланина и еу меланина напоследък се пише много , а още пвече се говори но за меланизма от където произлиза и термина меланин не се споменава нищо. Явлението не е ново ,за него се съобщава още в
1895 в списание ”Птичи свят” .
Меланин е означението за кафяв ,респективно черен пигмент, който се натрупва в перата и участва в изграждането на тяхната структура. Термина меланизъм се употребява за черно оцветяване , а при канарите и други пойни птици се касае за перушина черна на цвят. Ако разгледаме и прелистим стари списания ще видим , че се споменава за черни червенушки и щиглеци. В минали времена именно тези птици са се отглеждали най често в кафези при домашни условия.. Спонтанно възникналите мутации и появата на черни екземпляри са били особенно ценни. Някои автори оспорват твърдението , че съществуват такива черни птици, но лично аз съм свидетел ,че такива мутации съществуват при щиглеци , брезови скатии и червенушки. На световното изложение в град Ипер беше показана елшова скатия в черно , а миналата година бе изложена напълно черна червенушка .
Има много различни теории за появата на меланизма. Някои автори предполагат ,че той се дължи на липса на фолиева киселина и витамин в което е резултат на едностранно хранене с коноп. Други смятат че основната причина за мутирал меланин е оттглеждането на птиците при условия ,без достатъчно светлина и въздух , това комбинирано с недоимъчно хранене води до възникване на мутацията. Първоначално при птицата се появяват няколко черни пера , като количеството им се увеличава на следващото линеене. От казаното до тук следва извода меланизма не се корегира с кратък живот на индивида ,или казано по друг начин се проявява в по късен период от живота / В този смисъл не бихме могли да говорим за мутация и за унаследяване . соб бел./Съществуват и сведения , че птици с проявен меланизъм ,поставени при много добри условия на отглеждане губят черното си оперение.
Независимо от интереса към меланизма ,той по никакъв начин не се вписва към изложбените критерии, а за селекция в тази насока въобще не може да става и дума. Окончателното становище за този феномен е ,че той се предизвиква от заболяване на черния дроб и се влияе от външните условия на средата . От тук следва , че в стандартите на СОМ меланизма не се приема за нещо което трява да се поощрява, напротив всички такива пптици се дисквалифицират.
В английската литература преди няколко години беше публикувана снимка на глостер- консортс меланизъм.Не беше дадено никакво обяснение, но недвусмислено се намекваше за създаване на черни канари.
Сега по-младите и грамотни канаровъди сигурно ще се смеят, но в миналото е имало много опити да се постигне черно канарче чрез кръстосване с различни диви птици.
Едно нещо твърдо трябва да кажем, че канарите Оникс нямат нищо общо с меланизма.
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Назад към Статии и публикации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron