Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


значението на калция

значението на калция

Мнениеот петър » Чет Май 17, 2018 8:53 am

Значението на калция за декоративните птици
В тази статия ще се опитам накратко и на разбираем език да разкажа за значението на калция. Ще бъдат използвани понятия от химията, биохимията и биологията, които вече са известни на публиката, а по- трудните умишлено ще опростя или пропусна.
Калцият играе две важни биологични роли. Първо той участва в изграждането скелета на птиците чрез формирането на химични съединения- калциеви соли. Второ той участва в много биохичмични реакции чрез концентрацията му в извънклетъчните течности. Контролът на калциевата обмяна при птиците е еволюирал във високо ефективна система, способна бързо да реагира на бързо покачващите се нужди на организма при образуването и снасянето на яйцата или при бързия растеж на малките птички.
Специфични вещества в организма, наречени хормони играят важна роля в регулацията на калциевата обмяна. Както и при животните, така и при птиците паращитовидния хормон /отделя се от две малки жлези, закрепени за щитовидната жлеза за която при хората предполагам сте чували/, метаболитите /различните форми / на вит Д3 , и калцитонина регулират калция като действат най-вече на нивото на черния дроб, бъбреците, стомашночревния тракт и костите. Съществуват обаче големи разлики в регулацията на калциевата обмяна между птиците и бозайниците. Най- съществената разлика е в нивото на скелетния метаболизъм при повишени нужди от калций. При нормални обстоятелства ние получаваме калций от храната и резорбирането му от стомашночревния тракт. При извънредни нужди калцият идва от собствените кости и именно тук се състои разликата между птиците и бозайниците. Организмът на образуващата яйце птица реагира за минути на нарастналата нужда и освобождава калций от костите, докато на един бозайник ще му трябват поне 24 часа за да освободи и после да усвои калций от собствената си костна система. При една интензивно снасяща носачка понякога 10% от калциевите резерви се използват дневно за образуването на яйцето. Калцият идва както от чревната резорбция /от храната/, така и от резервите предимно в медуларната кост, което е доказано с рентгенови снимки на женски птици. За да може да бъде осигурен този източник на калций от костите идват на помощ естрогенните /женските/ хормони и това е първата разлика от калциевата обмяна при бозайниците.
Нарушенията в калциевата обмяна се срещат много често както в индустриалното птицевъдство за яйца и месо /спомнете си снимки на бройлери, които не могат да ходят от изкривени кости/, така и в любителските волиери- наличието на костна дистрофия- изкривени кости /рахит/ при малките птички или невъзможността за снасяне и задържането на яйцето при снасящите женски птици.
Регулация на калция при птиците
Тук ще разгледам както ролята на гореизброените хормони, така и влиянието на условията на живот и диетата.
В кръвния серум на птицата калцият се намира в три форми- калций под формата на йонизирани калциеви соли, калций, свързан с белтъци и сложни калциеви съединения /цитрати,бикарбонати и фосфати/.
Първата форма на калция- йонизирания калций се намира в кръвтта и е тази част от калция, която е физиологично активна- тя играе роля при поддържането равновесието в организма, провеждането на нервните импулси и нормалната функция на мускулите, съсирването на кръвта и т.н. От неговото количество се влияе секрецията на витД3 и паращитовидния хормон.
Втората фракция на калция е тази свързана с белтъци/ отново в кръвтта/- предимно белтъка албумин и тази част е физиологично неактивна, но при меренето на калциевото ниво в кръвта в лабораториите ще окаже роля за общо измерения калций. Третата форма на калция-комплексните съединения има все още неустановена роля.
По- надолу ще разгледаме ролята на йонизирания калций в кръвта и неговото взаимодействие с изброените хормони.
Ролята на вит Д3
Този витамин всъщност играе ролята на хормон защото участва не само в калциевия метаболизъм, но и в работата на имунната система, кожата и раковите клетки. В кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи от слънцето провитамин Д3 се превръща във вит Д3, който играе активна роля за костния метаболизъм, образуването и снасянето на яйцата. Едва след това откритие е станало възможно отглеждането на птици в закрити помещения и без слънчева светлина.
Редица растения съдържат вит Д, но той там е под формата на вит Д2 и въпреки, че при животните играе роля, при птиците е неусвоим, защото се отделя от пикочната система.
Със сигурност е установено, че домашните птици секретират провитамин Д3 в кожата без пера- краката например. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи провитамин Д3 се превръща във витамин Д3, но за да се активира този витамин той трябва да премине през още две реакции в черния дроб и бъбреците. Взаимодействайки си с другите хормони витД3 играе роля за абсорбцията/ поемането на калций/ в червата. Без наличието на витД3 колкото и калций да даваме той няма да се усвои достатъчно. Втората важна роля на витД3 е в калцивата обмяна на ниво костна система. Доказано е , че около 30-40% от необходимия калций кокошката носачка получава от костите си. Около 60-70% от витамин Д3, който даваме с храната може да бъде усвоен от птиците,високите дози вит Д3 обаче имат токсичен ефект. Това ни кара да направим извода, че нуждите от вит Д3 в храната са различни за птиците, живеещи на открито и синтезиращи собствен вит Д3 с помощта на ултравиолетова светлина и птиците в закрити помещения, които трябва да получават този витамин от храната.
Ролята на паращитовидните жлези и паращитовидния хормон
Когато нивото на йонизирания калций в кръвта намалее се активира дейността на паращитовидния хормон. Този хормон стимулира определени клетки в костите, наречени остеокласти да започнат да разграждат костното вещество за да набавят бързо калций за нуждите на организма. Този хормон също така намалява отделянето на калций от организма.
Ролята на калцитонина
Той се секретира от специална жлеза при птиците и има за задача да реагира на високите нива
на калций в кръвта като го намалява. При човека този хормон спира разграждането на костното вещество, но това действие при птиците още не е доказано.
Естрогени
Тези хормони стимулират образуването на определени липопротеини от черния дроб, които влизат в състава на яйчния жълтък. Те свързват калций и тяхното производство се последва от повишено ниво на калция в кръвта. Това се свързва с нуждата да се произведат яйца с черупка.
Естрогените повлияват преди всичко мобилизирането на калция от костната система.
Значение на условията на отглеждане
В птицевъдството са известни ролята на съдържанието на витД3 и калций в диетата и излагането на птиците на естествена светлина. Недостига на един от тези три фактора ще доведе до лоши резултати в размножаването и отглеждането на птиците. При всяко положение е добре да напаснем количествоно на витД3 и калция от диетата в съответствие с получаваната ултравиолетова светлина. Ако нашите птици не получават УВ светлина, тогава те трябва да получават витД3 и калций. Домашните птици,които получават достатъчно УВ светлина не се нуждаят от допълнителен витД3. Кафезните птици обикновено не получават достатъчно УВ светлина и тогава страдат от недостатъчност на витД3. Зърнените смески за нашите птици не съдържат достатъчно витД3 и калций. Витамин Д3 има в много от препаратите за нашите птици- най- вече комбинацията А,Д3,Е.Добър източник на калций е сусамовото семе. Други източници на калций са различните препарати- например фуражната креда- това е калциев карбонат от находища в природата, много е важно обаче да не съдържа голямо количество магнезиев карбонат, заедно с калциевия карбонат, защото това има неблагоприятен ефект върху здравето на птиците. Фуражната креда обикновено се продава в ситно смляно прахообразно състояние. Според някои птичи диетолози това води до по-бързото и изхвърляне от стомашния тракт, защото няма време да престои в стомаха и да се резорбира. Затова те дават предпочитание на друг източник на калций- сепийната кост- нея птиците я получават в по- едро състояние и тя има повече време за резорбция. Препаратите, съдържащи разтворим калций- като калциевия лактат например се използват също често, но нямат достатъчно калций за усвояване от птиците. Много популярни са комбинираните препарати калций и фосфор.Говорейки за диета е необходимо да споменем какво е взаимодействието на калция с фосфора и какво е нужното количество калций в диетата на носачките или снасящите птици, в диетата на бързорастящите малки пиленца и в диетата извън развъдния сезон. Тонове мастило са изписани по тази тема, но се оказва, че не всичко е вярно. Тези два елемента си взаимодействат със сигурност, но значение има само когато един от тях е в много ниско количество. Обикновено семената на птиците съдържат остатъчно фосфор.Съотношението 2 към 1 на тези два препарата със сигурност не е вярно.Това, което със сигурност е известно е, че кокошката носачка се нуждае о около 4% калций в диетата. Аз лично съм на мнение, че предозирането на калция ще доведе до по- трудно люпене на яйцата.
Балансираната диета, съобразена с условията на живот със сигурност ще доведе до успех в размножаването на птиците. За да прочетете за значението на гнездото при размножаването на канарчетата ви давам линк към една друга статия, където съм качил и снимки.
Успешен сезон! https://bestbird.be/bg/statii/
петър
потребител
потребител
 
Мнения: 489
Регистриран на: Пет Яну 09, 2009 9:59 pm

Назад към Статии и публикации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта