от амадинчо » Пет Юни 12, 2009 3:09 pm
Добре, ще започна с това, което зная почти на изуст.Видях, че няма много теми и разговори за зеброви амадини, така че ще започна с тях.Ако мога утре ще напиша и за вид който ви интересува.
Зеброва амадина
Избор, настаняване, клетка и аксесоари.
За да си изберете птица може да разгледате зоомагазини или по-добре развъдници.Птицата, която е добре да си изберете, трябва да е с добро семейно дърво, а ако я зимате от зоомагазин едва ли ще разберете.Зебровата амадини, не трябва да е много малка, нито много възрастна.Идеалната възраст според мен е 1-2 годишна възраст.Ако видите, че е проскубана и краката й се белят, не я купувайте, а си изберете друга.Изборът на птица, понякога може да е много труден, защото има много мутаций на зебровите амадини, но за жалост повечето ги няма в България.И така.....имате си птичка.Може да си купите различна клетка за птицата, има от паралелепипети чак до такива с форма на къща.Аз ви препоръчвам тази с форма на паралелепипед.За една двойка финки размер на клетката 60х40х40 е идеален, ако обаче имате една финка размеите на клетката може да са двойно по малки.Сложете клетката на място където да има пряка слънчева светлина, но да има и място за сянка.Клетката не трябва да е на течение.Ако ще ги размножавате трябва да са на стайна темпертура минимум 20 градуса.Кацалките за предпочитане са не пластмасовите, ами дървени от обошни дървета и трябва да са с различен размер, за да могат зебовите амадини да тренират крачетата си.Разтоянието между кацалките трябва да е минимум 1,5 см, за да могат птичките да летят.Постелка за клетка може да използвате много неща като, котешка тоалетна, трици или сено.За клетката ви трябват 3 хранилки, 2 пойлки,1 ваничка,3-4 дървени кацалки и лесно за почистване дъно за клетката.Зебровите амадини обичат да играят, затова ще ви трябват играчки.Висящите са най-подходящи, ако им сложите топчица на пода пак ще играят.
Айде за сега от мен това, ако мога довечера ще напиша още, а вие ако ви се чете, моляви поправете ме ако съм сгрешил!