choro написа:Понеже и аз експериментирам в тази насока и не съм още много наясно, искам да попитам
как да различим женско канарче "Орфей" от обикновенна пъстра женска ?
Имам впредвид че мъжкият поне можеш да го чуеш до някаква степен как пее,
а женската неможеш, но ще ти кажат някаква висока цена уж че е качествена птица.
И така дълго време ще се мъчим да постигнем нещо.
Когато искаш да закупиш женска „Орфей” би трябвало да се поинтересуваш от родословната книга. Да поискаш информация за бащата: явявал ли се е на конкурс и какви резултати е показал, развъждача архивирал ли е песента му и песните на предците му. Какви са певческите резултати на братята и бащата на майката и не на последно място да прослушаш братята на въпросната женска – дали те имат сходни качества помежду си и тези качества да са приемливи за по нататъчна работа, да изпълняват достатъчен брой мелодии (не по-малко от 70%) от стандарта и да нямат явни дефекти: цифкане, чафкане, да започват песента си с рулада. За всичко гореизброено вече трябва да си изградил представа за песента на тези птици и да я познаваш за да можеш да я прецениш, ако ли не опираш до съветници или разчиташ на коректността на продавача, както за всяко нещо в тоя живот.