Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

въпрос към обучаващите ОРФЕЙ

Модератори: sandan, христо абаджиев

Re: въпрос към обучаващите ОРФЕЙ

Мнениеот Freec » Чет Авг 25, 2011 3:06 pm

choro написа:Понеже и аз експериментирам в тази насока и не съм още много наясно, искам да попитам
как да различим женско канарче "Орфей" от обикновенна пъстра женска ?
Имам впредвид че мъжкият поне можеш да го чуеш до някаква степен как пее,
а женската неможеш, но ще ти кажат някаква висока цена уж че е качествена птица.
И така дълго време ще се мъчим да постигнем нещо.

Когато искаш да закупиш женска „Орфей” би трябвало да се поинтересуваш от родословната книга. Да поискаш информация за бащата: явявал ли се е на конкурс и какви резултати е показал, развъждача архивирал ли е песента му и песните на предците му. Какви са певческите резултати на братята и бащата на майката и не на последно място да прослушаш братята на въпросната женска – дали те имат сходни качества помежду си и тези качества да са приемливи за по нататъчна работа, да изпълняват достатъчен брой мелодии (не по-малко от 70%) от стандарта и да нямат явни дефекти: цифкане, чафкане, да започват песента си с рулада. За всичко гореизброено вече трябва да си изградил представа за песента на тези птици и да я познаваш за да можеш да я прецениш, ако ли не опираш до съветници или разчиташ на коректността на продавача, както за всяко нещо в тоя живот.
В живота има съществени неща, в които човек си заслужава да се впусне и несъществени, които трябва да подминава с пренебрежение.
Freec
потребител
потребител

Мнениеот sandan » Чет Авг 25, 2011 3:48 pm

Колко хора познаваш които така старателно архивират песента на всяка една птица ?
И какво се прави със женските канари които имат не толкова даровити роднини?
Аватар
sandan
Модератор
Модератор

Мнениеот choro » Чет Авг 25, 2011 5:05 pm

Има и друго че едва ли всеки ще си показва родословната книга и елитните си канари на всеки случаен купувач,
който е решил да се пробва с певческите.
choro
потребител
потребител

Мнениеот slona67 » Чет Авг 25, 2011 5:12 pm

И какво се прави със женските канари които имат не толкова даровити роднини?

Много просто-продават се на тънки пари!Все пак, цената и качеството вървят, рака за рака!Много малко развъждачи, биха се разделили с най-добрите си женски!
choro написа:
Понеже и аз експериментирам в тази насока и не съм още много наясно, искам да попитам
как да различим женско канарче "Орфей" от обикновенна пъстра женска ?
Имам впредвид че мъжкият поне можеш да го чуеш до някаква степен как пее,
а женската неможеш, но ще ти кажат някаква висока цена уж че е качествена птица.
И така дълго време ще се мъчим да постигнем нещо.

Незнам от къде си, но намери начин да влезнеш в някой от клубовете за Орфей в страната!В тях, се провеждат чести събирания и дискусий! Там при всяко положение, ще научиш много неща за Орфея,който няма къде другаде да научиш!Ще се запознаеш с хора, който само тези птици са им в главите!И ето проблема с качествените женски ти е решен,и то на по-евтини цени! :cool:
Аватар
slona67
потребител
потребител

Мнениеот choro » Чет Авг 25, 2011 5:25 pm

От Бургас съм членувам в дружество, макар да не е за певчески канари познавам тоз-ония,
ама пак не е гаранция че няма да ме метнат, затова ми беше и въпроса за женските.
choro
потребител
потребител

Мнениеот slona67 » Чет Авг 25, 2011 6:04 pm

От Бургас съм членувам в дружество, макар да не е за певчески канари познавам тоз-ония,
ама пак не е гаранция че няма да ме метнат, затова ми беше и въпроса за женските.

choro-думата МЕТНАТ, е много широко понятие!
Представи си следната ситуация-Давам ти перфектна женска птица,ти я пускаш с някъкъв мъжки, очакваш с нетърпение да чуеш тяхното поколение.Обаче младите не ти харесват, аджаба метнал ли съм те, или е по-редно да се замислиш,че нещо ти куца, т.е нещо по веригата се е скъсало и да потърсиш причината за негативния резултат в себе си!
Това ти го дадох за пример, защото много хора не знаят какво да правят,и винаги някой друг им е виновен! :drinks:
Аватар
slona67
потребител
потребител

Мнениеот choro » Чет Авг 25, 2011 6:54 pm

Проблема е че няма как да се докаже качеството на женските птици,особено младите.
Добре примерно си купувам чифт Орфеи от някой доказал се, отглеждам ги,храня ги, убочавам ги по учебник дет са вика и
накрая не се получи нищо това означава ли че аз съм виновния ?
choro
потребител
потребител

Мнениеот r_rusev » Чет Авг 25, 2011 9:43 pm

choro написа:Проблема е че няма как да се докаже качеството на женските птици,особено младите.
Добре примерно си купувам чифт Орфеи от някой доказал се, отглеждам ги,храня ги, убочавам ги по учебник дет са вика и
Дори да е от доказал се канарджия ,не всички птици са на едно и също ниво .Зависи какви птици си купил и кой ти е писал учебника по който си ги обучавал.Т.е качество на използвана техника,качество на записа ,помещение отговарящо на изискванията за обучение,хранителен режим,светлинен режим и редица други изисквания .Когато се купува женска птица от певческа порода ,е хубаво да се чуе и гласа и (поне аз така практикувам),за да се прецени ще пасне ли на мъжкото канарче.Това разбира се става с придобиване на известен опит.Качеството на младата женска птица при певческите канарчета проличава най добре от качествата на поколението и ,което разбира се не е само нейна заслуга ,а и на мъжката птица.
r_rusev
потребител
потребител

Мнениеот doctora » Чет Авг 25, 2011 10:03 pm

Певческите канари са тънка работа. На готово не става нищо.....иска време......Ако са лесни, ще са по 2лева! Като цяло количеството на качествените птици при Орфея се увеличава. Мое мнение е че, трябва да се промени посоката на мислене за тези птици. Най важното е да се премахне субективизма при оценяване, а това не може да се случи без стандарт. Имам идея в БАДП да представя проект за развитие на канарчето Орфей. Но...колегите да си решават...
Малиноа-bellen-винаги "L" и никога"R" ; belrol-винаги "R" и никога "L"; fluitrol-едва доловимо "R" и никога "L" ;tjokken-удари с пръст по стара порта;tjokkenrol-същото но по бързо и едва доловимо "R"
doctora
потребител
потребител

Мнениеот slona67 » Чет Авг 25, 2011 10:21 pm

choro написа:
Проблема е че няма как да се докаже качеството на женските птици,особено младите.

Има неща с който трябва да се сблъскаш сам, за да ги разбереш!Работите при Орфея, не стават много лесно, но пък за това е сладко!Има много колеги който са опитвали, но не им се е получило, и лошото в случая е , че след това стават врагове!Не е в наш интерес, да тръбим ,че е трудно, но нека по този начин да останат истински серьозните хора!

Съгласявам се с колегата Русев, и в допълнение;Аз лично, оставям(добавям към ятото), млади женски птици за работа,по няколко критерий;
1-Родители с доказани качества,или това което ми трябва(или ми липсва), в ятото.............,примерно-памет,тебър,темпо и т.н.!
2-Задължително е да обуча правилно, някой от братята на жен.птица,предполага се, че носят близки певчески заложби,и съответно ще ги предадът на сл.поколение !
3-Според това, какви птици ми трябват за този разм.сезон-меки,срадни или високи гласове-това зависи от мъжкарите с който ще работя!
Има и още критерий, но нека да караме яваш-яваш! :wink:
Аватар
slona67
потребител
потребител

Мнениеот choro » Пет Авг 26, 2011 9:32 am

Благодаря Ви за отговорите !
Важно е начинаещите,които искат да се занимават с Орфеи да знаят от къде да започнат,
затова ще е полезна всяка ваша помощ !
choro
потребител
потребител

Мнениеот Freec » Пет Авг 26, 2011 10:09 am

sandan написа:Колко хора познаваш които така старателно архивират песента на всяка една птица ?

Познавам няколко човека, които правят видео записи на птиците си. Тези хора засега са малко на брой. Записват се от добри до отлични птици предимно тези, от които развъждачите желаят да добият поколение, на останалите се маркират (описват) дефектите. Г-н Русев е един от развъждачите, които видно е, прави записи на мъжките си канари. В региона ми това го правят оща двама. Видеото е информативно за броя и пълнотата на изпълнените от птицата мелодии, за темпото на изпълнение на мелодиите и темпото на самата песен, за проявени дефекти. То не би могло да даде адекватна информация за тембъра, освен да се следи работата на човката – дали птицата я отваря при изпълнението на някои фрагменти от песента.
Конкурсите се записват (националните и някои от регионалните) и всеки участник или член на съответната организация би могъл да се сдобие със запис.
„Архивирането” на песента невинаги е свързано с видеозапис. В процеса на подготовка за конкурс и избор на конкурсна птица развъждача следи и описва проявите на младите мъжки птици: попълва фишове, като не винаги това е свързано с точкуване - по-скоро с маркиране на изпълняваните мелодии и тяхната цялост. Това се прави в период от около два – три месеца: поне три седмици преди рег. конкурс по време на национален конкурс и понякога след него. Едва ли тези хартийки заминават в кофата, когато канара е показал качества. Тук ролята на местните съдии и колегите с опит е много важна, да изразят своето мнение за постигнатото от даден колега, пожелал да получи мнението им. Всеки един новобранец може да изгради собствено мнение за познанията и резултатите на колегите си, най-важното е максимално бързо да научи строфите в стандартния запис и техните варианти (понякога се касае само за нюанси). Т.н. варианти са обсъждани, обсъждат се и ще продължават да се обсъждат и са краен брой.
sandan написа: И какво се прави със женските канари които имат не толкова даровити роднини?

Не се избиват, разбира се. Касае се за коректност, която едва ли е неравномерно разпределена измежду хората занимаващи се с различните видове канарчета.
Понякога самият развъждач не е наясно, какво е качеството на млада женска птица. Родословието също не е гаранция. Критериите, които посочих в предишния си пост не винаги са изпълними. Документацията за дадена закупена птица може да си остане в производителя: да не е поискана, да не е предоставена, да я няма. Случва се колеги да ползват даден мъжки на няколко женски и в съответното люпило, което често е едно да се излюпят само женски птици, тогава няма братя за проверка.
В живота има съществени неща, в които човек си заслужава да се впусне и несъществени, които трябва да подминава с пренебрежение.
Freec
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Певчески канари