от илия » Пон Яну 17, 2011 11:49 pm
Аз имам корела от 9 години и никога не опита да се къпе във някаква ваничка в клетката, слагах я на пода, после закачена на клетката, но не само си върти главата и гледа надолу, към непознатото. За проба и махнах даже водата, та да ожаднее и да иде, да се престраши, да се напие и да се избърка във водата, но не. Пийна бързичко и изчезна. Спомянм си, че след време в една еъншна клетка 100/80/50 пак правих опити, но без резултата. А иначе, като вали, така слагам клетката, че една част остава на дъжда и винаги отива да се мокри - на дъжд обича да се къпе.
Днес обаче стана нещо, което ме накара да се замисля доста, но не успях да стигна до обещаващ отговор. Последните няколко дни снесе за трета поредна година яйца, станаха 4 и днес и ги взех и ги изхвърлих. Поогледа се от клончето, че яйцата ги няма, отиде хапна малко семенца и почна да се катери по клетката и да стъпва на закаченото съдче с водата, искаше да се изкъпе. То е с диаметър ок.6 см, започнаха едни опити да се навира в него, краката, корема, главата, но не се получи. Тогава, аз взех вода, пуснах и няколко капки по гърба и веднага разпери крила, понамокрих я така хубаво и си се оттегли на клончето да си оправи перата.
Защо, след като и махнах яйцата изпита нужда да се къпе, няма как да е случайност, както казах малко по нагоре, никога не се е кьпала досега във ваничка?