Zdravei Tito,
na pyrvo miasto e vajno da osigurite na pernatoto momche pernata partnjorka! (v Avsralia korelite jiveiat v golemi jata) Korelite, kakto vsichki ostanali papagali, sa mnogo chuvstvitelni i vsikakyv vid psihicheski natovarvania mogat da dovedat do problemi (ot razlichno estestvo). Niakoi koreli si skubiat perata ot samota! Kolkoto i da se zanimavate s nego, nikoi ot vas ne moje da se gushne noshtem do malkia gospodin v kletkata, nikoi ne moje da mu izchisti perata, pyk da ne govorim za seksualnite mu nujdi...
Tova che ne malkia ne obicha plodove i zelenchuci ne e nishto novo. V prirodata korelite se izhranvat predimno sys semena, proso itn.. Az ot godini gledam koreli (v momenta imam 5 slduri vkyshti, skoro shte stanat 6) i do sega samo edin edinstven nalita na plodove i zelenchuci. Opitvala li si s jabylka? Tova beshe pyrvoto koeto moite projadoha. Otreji edno tynko parche i go zakachi s edna shtipka za prostirane na prane na kletkata. Nikoi papagal ne e projal plodove izvednyj. Redovno triabva da mu predlagash razlichni neshta, moje edin den da se prestrashi i da opita. Vajno e plodovete da sa presni i da ne stojat poveche ot niakolko chasa v kletkata. Otstojali i razvaleni plodove ne sa osobeno preporychitelni. Ima plodove, koito sa otrovni za korelite, naprimer avokado. Ako ne si sigurna, otvori tema vyv foruma ili prati syobshtenie.
Syvetyt sys svetlinnia rejim syshto e vajen. Korelite se nujdajat ot 10 chasa syn. Slynceto ne im prechi, mojesh spokoino da go iznesesh ot vreme na vreme na balkona, samo gledai da pokriesh chast ot kletkata za da ima sjanka. Pticite si podbirat sami dali iskat da stojat na slunce ili imat nujda ot sianka. Ako malkia zapochne da disha s otvorena usta- znachi e pregrial.

Ima edin vitamin, ot koito vsichki papagalcheta se nujdajat i s koito se sdobivat kato si chstiat perata. Predpolagam, che si zabeliazala, che chesto se chistiat. Tozi vitamin se obrazuva blagodarenie na slynceto!
Izbiagvai da dyrjish kletkata v spalniata ili kuhniata. V spalniata ne e polezno za teb, v kuhniata za papagala. Maznite izparenia navrejdat drobovete. Prekaleno blizo do prozoreca syshto ne e dobre. Riazkite smeni na temeperaturata ne sa optimalni. Techenie e mnogo opasno!!! Kletkata triabva da e na visoko! Papagalite izjiviavat ogromen ujas kato sa na zemiata!!!
Poprincip papagalite niamat nujda ot vitamini ako poluchavat redovno vitamini pod formata na plodove i zelenchuci. Za sega, poneje tvoja ne jade nishto shareno, mojesh da mu slagash po niakoia kapka vyv vodata. No gledai da ne prekaliavash!!! Prekaleno mnogo vitamini ne sa polezni! Az davam predimno prez zimata, vseki 2ri mesec edna ili dve sedmici.
Nightingale veche spomana che po tova vreme na godinata perushnata se smenia... Moje i tova da e prichinata.
Molia te, pomisli seriozno po vyprosa da mu vzemesh partnjorka! Mnogo e vajno! Triabva sravnitelno byrzo da vzemesh reshenieto predi da e sviknal prekaleno mnogo s vas i da e zabravil che e ptica. Za syjalenie ima takiva neshtastni syshtestva.

I v grupa korelite svikvat s horata! Moite sa mnogo privyrzani kym nas, no si imat i tipichno papagalski "semeen" jivot!