Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Падане на пера и липса на опашка при КОРЕЛА

Модератор: nikigeen

Падане на пера и липса на опашка при КОРЕЛА

Мнениеот Tito » Пон Юли 19, 2010 8:30 am

Здравейте!
През април месец си взех мъжка корела на 1г. и 4 месеца. Тогава тя нямаше дълги пера на опашката, с изключение на едно, което беше много тънко, невзрачно и леко счупено на върха. Реших, че ще й порастнат нови. Скоро след това перцето падна и папагалчето остана като врабче, без никаква дълга опашка.

Преди месец едно дълго перце започна да расте, обаче пак стана едно тънко и счупено на върха, леко рошавко . И точно тези дни му паднаха три пера от върха на едното крило, за капак вчера и дългото перо от опашката.
Нормално ли е да й паднат 4 пера наведнъж и то точно сега - лятото ? И защо туко-що порастналото перо падна ?

Папагалът живее добре, има вода , храна, витамини, креда, пасък, всичко. Жизнен е , пее, опитва се да лети и т.н. Преблем, обаче са зеленчуците и плодовете, не иска да ги яде, давала съм му и листа от глухарче и тях не иска да ги подуши. Попитах в магазина, какво е обичал да яде, казаха ми настъргани моркови, обаче не ще да ги погледне... Слагам му всеки ден във водата от специални витамини, които помагат при оперение, различни видове храни му купувам, все от най-хубавите. Но яде само малките семчици, мисля, че са просо и слънчогледа, не иска нищо друго...

Дали не страда от липса на естествени витамини ? Или, ако му е била рязана опашката, сега да не иска да порастне, не знам вече какво да мисля. На мен не ме притеснява естетически, притеснява ме здравословното му състояние ...
Моля, ако някой може - да помогне, благодаря предварително!
Tito
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Вто Юли 20, 2010 8:43 pm

При какъв светлинен режим живее птицата ти ? Този режим е един от важните фактори ,които определят времето и продължителноста на линеенето при птиците. Ако режимът е объркан е нормално да има смущения в смяната. Светлината диктува работата на хормоните. Те от своя страна диктуват жизнените процеси в организмът. Годишната смяна е един от тях.
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Tito » Вто Юли 20, 2010 11:36 pm

Какво ще рече това ? Ако е светло навън, светло и е и при него. Е, може би не толкова свтло, напоследък сме със завеси, зщаото апартаменът е с южно изложение и е ад в тези жеги, но в стаята в която е е светло, въпреки пердетата. Ккаов ще рече "светлинен режим" ? Искаш да кажеш, че той си мисли, че е вече по-слабо слънцето ли ?
Навън не го изкарвам, зщото ме е страх слънцето да не го убие, но преди да залезе към последните 1-2 часа, го слагам понякога на лека светлина. не знам дали има общо и дали въобще да го слагам на слънце и кога , то още от сутринта е силно, а съвсем рано към 7 пък е леко хладно, страх ме е да не настине на балкона...
Каков да правя ?
Tito
потребител
потребител

Мнениеот Tito » Вто Юли 20, 2010 11:38 pm

Ох, извинявам се за грешките, но го написах много бързо и чак сега видях, че няма опция за редактиране... Надявам се, се разбира , какво е написано!
Tito
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Сря Юли 21, 2010 12:53 pm

Под светлинен режим имам в пред вид дължината на деня. В повечето случаи птици, които живеят в обитаеми от хора стаи са принуденио да се нагласят към дължината на деня, който човек определя. Днес например гледате филм до късно. Корелата ще е активна докато лампата в стаята свети. Утре пък ще си легнете по- раничко или ще отидете на гости. Денят за нея ще намалее рязко. Активноста на папагалът ще е докато е светло навън, т.е ще е под естесвен светлинен режим. Това обърква птицата и доста често води до хронично линеене. Корелите са австралийски птици- континент със сравнително еднакви показатели на денят и ноща. При тях линеенето се провокира след като периодът на размножаване завърши. Този период а както и другите периоди се обуславят от така наречените за австралийският климат -благоприятен и неблагоприятен сезон и зависят от количеството паднали дъждове. Чуствителноста към дължината на светлина на такива птици доста често се подценява. Естественно че няма как да пресъздадем напълно природните условия но е добре да знаем едно важно нещо. След период от няколко денонощия, в който светлата част е била повече от 14 часа ,последва период с къси дни , това неминуемо води до объркването на активноста на важни хормони. На това отсвоя страна птицата реагира със смяна на перата. Понякога началото е толкова бурно ,че за 3 дена може да окапе повече от 60 % от перушината. Нашите меснти птици в момента линеят именно поради тази причина.След 22 юни дните започнаха да намалят и сега те са с около 30 минути по-къси. Птиците са животните които са най зависими от слънчевата светлина и всеки трябва да одчита това. :drinks:
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Tito » Сря Юли 21, 2010 8:44 pm

Много благодаря за този изчерпателен отговор. Информацията е много ценна и ще я взема предвид, имам възможност в точно определен час да я слагам в стая, където светлината няма да зависи от нашите планове за вечерта и ще й осигуря този светлинен режим.
Tito
потребител
потребител

Мнениеот korelka » Чет Юли 29, 2010 4:40 pm

Zdravei Tito,

na pyrvo miasto e vajno da osigurite na pernatoto momche pernata partnjorka! (v Avsralia korelite jiveiat v golemi jata) Korelite, kakto vsichki ostanali papagali, sa mnogo chuvstvitelni i vsikakyv vid psihicheski natovarvania mogat da dovedat do problemi (ot razlichno estestvo). Niakoi koreli si skubiat perata ot samota! Kolkoto i da se zanimavate s nego, nikoi ot vas ne moje da se gushne noshtem do malkia gospodin v kletkata, nikoi ne moje da mu izchisti perata, pyk da ne govorim za seksualnite mu nujdi...

Tova che ne malkia ne obicha plodove i zelenchuci ne e nishto novo. V prirodata korelite se izhranvat predimno sys semena, proso itn.. Az ot godini gledam koreli (v momenta imam 5 slduri vkyshti, skoro shte stanat 6) i do sega samo edin edinstven nalita na plodove i zelenchuci. Opitvala li si s jabylka? Tova beshe pyrvoto koeto moite projadoha. Otreji edno tynko parche i go zakachi s edna shtipka za prostirane na prane na kletkata. Nikoi papagal ne e projal plodove izvednyj. Redovno triabva da mu predlagash razlichni neshta, moje edin den da se prestrashi i da opita. Vajno e plodovete da sa presni i da ne stojat poveche ot niakolko chasa v kletkata. Otstojali i razvaleni plodove ne sa osobeno preporychitelni. Ima plodove, koito sa otrovni za korelite, naprimer avokado. Ako ne si sigurna, otvori tema vyv foruma ili prati syobshtenie.

Syvetyt sys svetlinnia rejim syshto e vajen. Korelite se nujdajat ot 10 chasa syn. Slynceto ne im prechi, mojesh spokoino da go iznesesh ot vreme na vreme na balkona, samo gledai da pokriesh chast ot kletkata za da ima sjanka. Pticite si podbirat sami dali iskat da stojat na slunce ili imat nujda ot sianka. Ako malkia zapochne da disha s otvorena usta- znachi e pregrial. :D Ima edin vitamin, ot koito vsichki papagalcheta se nujdajat i s koito se sdobivat kato si chstiat perata. Predpolagam, che si zabeliazala, che chesto se chistiat. Tozi vitamin se obrazuva blagodarenie na slynceto!

Izbiagvai da dyrjish kletkata v spalniata ili kuhniata. V spalniata ne e polezno za teb, v kuhniata za papagala. Maznite izparenia navrejdat drobovete. Prekaleno blizo do prozoreca syshto ne e dobre. Riazkite smeni na temeperaturata ne sa optimalni. Techenie e mnogo opasno!!! Kletkata triabva da e na visoko! Papagalite izjiviavat ogromen ujas kato sa na zemiata!!!

Poprincip papagalite niamat nujda ot vitamini ako poluchavat redovno vitamini pod formata na plodove i zelenchuci. Za sega, poneje tvoja ne jade nishto shareno, mojesh da mu slagash po niakoia kapka vyv vodata. No gledai da ne prekaliavash!!! Prekaleno mnogo vitamini ne sa polezni! Az davam predimno prez zimata, vseki 2ri mesec edna ili dve sedmici.

Nightingale veche spomana che po tova vreme na godinata perushnata se smenia... Moje i tova da e prichinata.

Molia te, pomisli seriozno po vyprosa da mu vzemesh partnjorka! Mnogo e vajno! Triabva sravnitelno byrzo da vzemesh reshenieto predi da e sviknal prekaleno mnogo s vas i da e zabravil che e ptica. Za syjalenie ima takiva neshtastni syshtestva. :( I v grupa korelite svikvat s horata! Moite sa mnogo privyrzani kym nas, no si imat i tipichno papagalski "semeen" jivot!
korelka
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Чет Юли 29, 2010 11:47 pm

Ах, къде остана делото на Кирил и Методий? :cool:
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот Мъро » Чет Юли 29, 2010 11:57 pm

айде стига с тези корели не се научих те да пишите в една тема за тях.аз за всяка птица в къщи отделна тема ли да пускам или за всяка черупка. :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :! :!
Аватар
Мъро
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Чет Юли 29, 2010 11:59 pm

Подкрепям Мъро!!!!!!!!!
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пет Юли 30, 2010 12:08 am

Успях да преведа едно от изреченията. Но пък сега имам проблем дефинирането му. Бих искал да разбера какво ще рече ето това : vsikakyv vid psihicheski natovarvania mogat da dovedat do problemi (ot razlichno estestvo).
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот korelka » Пет Юли 30, 2010 12:08 am

Kato vi drazniat temite za koreli- ignoriraite gi!

Tz tz tz... mai niamate drugi problemi....

Tochno tova e celta na forumite- razmiana na informacia! Ne ste spravedlivi!
korelka
потребител
потребител

Следваща

Назад към Папагали