Добре ще го пиша с голяма ама пак нещо обърка нещата.Paulina написа:nightingale написа:Е това вече е изчерпателен отговор.
Мутации в бяло и жълто лично аз не съм виждал.
Виждал съм лютино и албино.
Името може да се превежда и като на стринка гащите.
Тук в българия папагалът е разпространен при развъдчиците най вече като принц а в търговската мрежа и литература като александрино.
Потърси го по птичите пазари в страната ни под името ''уелската принцеса '' и ще се обедиш в думите ми.
ПП ще се радвам ако ни предоставиш възможноста да видим и пъстрите птици ,за които спомена .
Доста издребняваш - бяла птица с черни очи е бяла птица , а не албино . Като написах "бяла" имам в предвид и това - за разлика от теб не съм тук , за да изнасям лекции ! Или пък да се заяждам с хората ! Помисли от къде може да дойде наименованието " Александрино" , като прочетеш какво съм написала по-горе ! Не знам как се превеждат на стринка ти гащите , но който разбира от английски ще разбере какво имам в предвид !
Да , в България имената на птиците се променят и не винаги се използват общоприетите названия . Така например ( в Бг. ) съществува и така нареченият "румънски фазан" , съществува и черноглава розела и еклектус .... - с тези наименования на Запад ще ги намериш много трудно !
А кой е казал , че човек може да търси птица само в границите на България![]()
И пиши името на родината с главна буква !
Бяла птица с черни очи при александриното все още не е създадена.
Има албиносна форма- бяла с червени очи.
Жълто (както го нарече) лютино при което пигментите са ''ощетени'' меко казано както при албиното.
И така наречената синя мутация.
Пъстрата птица си е чиста номинална форма.
За да се създаде бяла птица с черни очи трябва да се работи по коренно различни методи.
Това важи и за жълтата с черни.
Не се заяждам и искам да приемеш това което пиша само като корекция.
Не издребнявам
Поли
Наистина в различните страни имената на птиците могат съществено да се различават.
То затова си има и латински наименования.
Те определено не са съставени от превода на английския език.
Казах как са разпространени тук а ти побърза да ме попряваш
Кой издребнява.
Коригирай ме ако нещо наистина съм збъркал а не го прави ейтака просто за да си на всяко гърне меродия.
Написах и по горе че съм отглеждал както принцове така и планинското жълтоперо.
Мислиш ли че съм човек който отглежда дадена птица а не е просветен относно нейната биология, таксономия, начин на размножаване както в неволя ,така и в природата. Колко кинти струва и прочие.
david_67 е прав. Барабанда , планинският папагал и александриното са птици от един род.
Планинският има и два под вида.
Името на рода преведено от ЛАТИНСКИ означава ''прекрасен''
Ако искаш пробвай да преведеш аналогично името на Polytelis alexandrae да видим къде е тая твоя кралица. [/b]