Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

ЖАКО ПАПАГАЛ

Модератор: nikigeen

Re: ЖАКО ПАПАГАЛ

Мнениеот Галин Господинов » Сря Фев 23, 2011 1:09 pm

Ами първо си отговори на въпроса "За какво искам папагал?". След това можеш ли да поемеш такава грижа, какво очакваш от птицата и така нататък. По този начин ще ти е доста по-добре и няма да има разочерования. Във форума описания на етологията и на трите вида, прочети ги и ще намериш оптималното решение. Успех!! :cool:
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот silviia » Пет Фев 25, 2011 3:51 pm

Здравейте,аз в този форум съм от скоро.имам папагал мъжки Корела и е неверояятен,знае много звуци,имитира алаармите на колите ни ,сирената на линейката ,страшно контактен е когато се приберем от работа и с всеки член от семейството контактува по различен начин.Много ги харесвам тези птици,скоро се влюбих в една двоика Жако,които бяха в един градински център
Моля ви да ми помогнете ако някои от вас продава папагал Жако,но да бъде мъничък за да моога аз да си го обуучаавам,моля ви помогнете ми :cry: :cry: :cry:
silviia
нов
нов

Мнениеот mmplam » Съб Фев 26, 2011 9:19 pm

Нашето жако взе да се скубе, и не знам как да му помогна. Почти не остава сам, постоянно го глезим, всеки ден е по 5-6 часа извън кафеза. Ако някой е имал подобен проблем с папагала си и може да ни помогне ще сме мноооого благодарни.
mmplam
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Съб Фев 26, 2011 10:30 pm

Ами ако птицата не е била при Вас и сте я взели от някого и съответно не е израснала при вас от пиле, може просто да се е скубела и преди, просто в периода в който сте я взели да не го е правила. Никой не може да каже защо това се случва, но стане ли, лечението е доста, доста трудно, да не кажа невъзможно. Предполага се че птиците дори го предават наследствено, тоест предразположеност към такива психични разтройства, стрес, неправилно хранене и какво ли още не. Целта Ви е просто да се скупе възможно най-малко.... обикновенно просторни волиери постигат нещо, но това е доста трудоемко.... Просто му се радвайте в малко по-гола форма, понеже няма как. Иначе и въпреки всичко, птицата може да спре, стига да реши.....
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот mmplam » Нед Фев 27, 2011 10:57 am

Когато го взехме беше на 3 месеца и вече година е при нас. Скубането започна преди около два месеца, за известен период спря, но сега пак започна. Иначе е много игрив и много приказва
mmplam
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Нед Фев 27, 2011 3:45 pm

mmplam написа:Когато го взехме беше на 3 месеца и вече година е при нас. Скубането започна преди около два месеца, за известен период спря, но сега пак започна. Иначе е много игрив и много приказва

С какво го храните ? Какво се е променило преди тези два месеца ?
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот mmplam » Нед Фев 27, 2011 6:54 pm

Храним го със готова зърнена смеска на Верселе Лага, но той яде само семките и фъстъците. Останалите семена му ги накисвам и така му ги давам. Всеки ден му даваме плодове/ ябълки портокали стафиди и др /, замразен грах и царевица. Но излиза че най много набляга на семките. Два пъти седмично му слагаме калций във водата. Скубането започна след новогодишната украса, но като видяхме как се държи я махнахме, след това се успокои и започнаха да му никнат нови перца. Тъкмо започнаха да стават големички и от няколко дена ги искуба пак същите, най вече са на гушката и крачетата.
mmplam
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Нед Фев 27, 2011 8:59 pm

Тоест да разбираме, че птицата е била провокирана да започне с поставянето на окрасата? Ами принципно жаката са по-консервативни от останалите едри папагали. Може би една такава доста рязка промяна на интериора, който е бил до болка познат, символ на сигурност, и спокойствие за птицата е отключил проблема. Ако птицата е била генетично предпазположена към подобри проблеми явно не е било трудно да се оключат. Като за начало ограничете промените в дома си и предоставете пълно спокойствие на птицата. И тея семки дето ги предпочита повече не е много добре, птицата трябва да яде от всички семена. Вярно, всички имат някакви предпочитания но е важно да се спазва добра хранителна диета, особено за такава млада птица. Понеже споменавате, че накисвате семената, трябва да знаете че има определени правила при приготвянето на кълновете, защото окисляват доста бързо и може да доведат до доста неприятни последствия. Най-сигурната предпоставка за здрава птица е празната купичка и изядените семена, без проява на претенция.
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот Dr. Velev » Нед Фев 27, 2011 10:45 pm

mmplam написа:Нашето жако взе да се скубе, и не знам как да му помогна. Почти не остава сам, постоянно го глезим, всеки ден е по 5-6 часа извън кафеза. Ако някой е имал подобен проблем с папагала си и може да ни помогне ще сме мноооого благодарни.

Лечение има но не по интернет.
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Нед Фев 27, 2011 11:58 pm

И още нещо - махнете фъстъците , особено ако са все още в шушулката ( или както там се казва ) ! Наистина , жаката ги обожават , но те носят скрити неприятности с тях - спори на мухъл , които са невидими с просто око . Аз така загубих едно жако . Фъстъците е редно да се замразят преди да се дават в храната ( след това съответно размразят в малки дози и дават директно ) . Всички жака се нахвърлят най-първо на слънчогледовите семки - това просто е неоспорим факт . Също така е много трудно да ги накара човек да пробват друга храна , освен тази , която вече познават . Аз имам две жака и двете имат различни предпочитания към храната - докато мъжкият пробва почти всичко женската почти нищо ново не взема .

Галин е прав - накиснатите семена много бързо мухлясват , което пак е пагубно за жаката ! И това , че се скубе не е хубаво , но е само един "козметичен" проблем - не променя с нищо характера на птицата :wink:

Ако това те успокоява - моята женска птица я имам вече 7 години , но не знам на каква възраст е , защото ми я дадоха ненужна и проскубана . След 7 години е все още проскубана , като лятото само става малко по-"нормално" оперена . Тя не си изскубва целите пера , а само ги "отхапва" до половината . Мъжкото жако е на 8 години и го взех на скоро , защото му почина стопанката . Той просто е отчаяно проскубан и по характер е много по-чувствителен от женската . Предполагам и за това се скубе повече !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пон Фев 28, 2011 12:48 am

Аз имах жако ,което се оскуба само защото му смених пойлката със същата но с друг цвят.
След месец се оправи но както и при теб , то повтори '''процедурата''. Направи го още няколко пъти за петте години през които беше при мен.
Проблемът определено е на психологична основа но спорд мен част от евентуалното голямо количество мазнини се отлагат в подрастващите пера и жакото просто си ги харесва.
Поне моето след като ги издърпа, си ги разчопляше и изяждаше съдържанието на стеблото.
След време реших да му махна почти всичко ,което беше с високо съдържание на мазнини- семки, орехи, фъстъци и постепенно то се отучи от лошият навик.
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот silviia » Пон Фев 28, 2011 11:51 am

имам две котки и един папагал корела,които живеят заедно и до сега нямам проблем.папагала си е в клетката а котките все едно не го забелязват,може би вече са разбрали че и той е от нашето семейство и не го пипат,минават покраи клетката и не му обръщат внимание а той в горния край стои и им подсвирква,голяма идилия са.
silviia
нов
нов

ПредишнаСледваща

Назад към Папагали