И още нещо - махнете фъстъците , особено ако са все още в шушулката ( или както там се казва ) ! Наистина , жаката ги обожават , но те носят скрити неприятности с тях - спори на мухъл , които са невидими с просто око . Аз така загубих едно жако . Фъстъците е редно да се замразят преди да се дават в храната ( след това съответно размразят в малки дози и дават директно ) . Всички жака се нахвърлят най-първо на слънчогледовите семки - това просто е неоспорим факт . Също така е много трудно да ги накара човек да пробват друга храна , освен тази , която вече познават . Аз имам две жака и двете имат различни предпочитания към храната - докато мъжкият пробва почти всичко женската почти нищо ново не взема .
Галин е прав - накиснатите семена много бързо мухлясват , което пак е пагубно за жаката ! И това , че се скубе не е хубаво , но е само един "козметичен" проблем - не променя с нищо характера на птицата
Ако това те успокоява - моята женска птица я имам вече 7 години , но не знам на каква възраст е , защото ми я дадоха ненужна и проскубана . След 7 години е все още проскубана , като лятото само става малко по-"нормално" оперена . Тя не си изскубва целите пера , а само ги "отхапва" до половината . Мъжкото жако е на 8 години и го взех на скоро , защото му почина стопанката . Той просто е отчаяно проскубан и по характер е много по-чувствителен от женската . Предполагам и за това се скубе повече !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин