от д-р Иван Кючуков » Пон Юли 26, 2010 9:07 pm
Хубавото е,че започват да се включват и повечко хора показващи ясно позициите си по отношение на великолепните гулди.Защитавайки своите виждания единственно и само за доброто и правилното развитие на нашата гулдова амадина.
Аз лично винаги съм бил за термина "ценна гулда ,на всяка цена",но не заради нейната стойност изразена във финикийски знаци,а заради обогатяванета на генофонда ,като част от националното ни богатство. А това кой как ще получава своите любими птици е без значение щом носят неговият безконечен пръстен, и са плод на задълбочена работа и много труд и настояване, за да станат факт и достъпни за цялата аудитория от желаещи да ги видят.
И да не остана некоректен ,има ли нужда да ви се представям,или да се стремя да изпъквам с каквато и да е словоухотливост?
За нивото на което се намират моите птици сами виждате,в споделените фотоси,на които са малка част от материялът с който работя.Има досто интересни птици още ,но така ще спукам сапуненият мехур на въображението ви.Но много скоро и това ще стане.Няма какво да крия, а и винаги съм бил превърженик на откритосттта и споделянето без мнимост,за която накой хора непрекъснато говорят.
Но има и други реални сцени,на които винаги може да бъде приет и отценен достойно всеки поизпотил се селекционер.А почеркът,той остава във всеки моделиран материял,и е въпрос човек да не поставя ръка на очите си от страх ,провокиран от вътрешната оценка на видяното, и да не се притеснява от дълбокият поклон пред уникалността на индивидуализма.
Винаги съм искал да имам много приятели ,с които да говорим за всичко това ,без останалите да ни смятат за луди.
Уверявам ви,гулдовата амадина и хората занимаващи се с нейното отглеждане целенасочено ,го заслужават,и никога не се притесняват от това ,че могат да сгрешат някой термин.
Цветовете на трупа при Гулдовата амадина са шест при мъжките и четири при женските птици.Всичко останало е недействително или наполовина изказано.И смятам за въвеждане в заблуда.
Някой ще ми се изсмеете в лицето ,робуващи на чуждопоклонничество,но моята теория е тази.
Зелен,жълт, син,сребърен ,разреден и пастел при мъжките.
Зелен,жълт,син и сребърен при женските.
За тяхното проявление има редица закономерности и взаимовръзки определящи сложността при селекцията.
Например "мутацията пастел"и "разреден",някой възприемат с възможно равенство по между им,което абсолютно не е вярно.Да имат общи черти по принцип,но пастелът за да бъде такъв има конкретни усобености,които не са ли налице всичките,не може да се говори за пастел.Точно при тази мутация съществуват много сложно подпомагащи се генетични фактори чийто зрителна изява е действителна само, ако са изпълнени всичките.Все едно върху една жалта рисунка да не добавите синьо ,за да се превърне в зелен цвят, а в същото време на жълтот казваме зелено имайки в предвид ,че съдържа водно неразтворими сини частици,та то си остава проявено жълто.Останалото е фарст.Няма ли пурпурни гърди,не се и проявява пастелната птица.Тя може да се разпада на белогърди ,но това е друга тема ,а и самите птици са с коренно различна наследственност.
Но достатъчно!
Винаги съм готов на диалог,за разлика от други специалисти, на които искам да кажа:"Така не се прави господа,днес светът е една отворена книга,не се опитвайте да я затваряте пред носа на любопитният.Покажете им правият път ,за да ви уважават!"