Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Гулдови амадини

Модератор: nikigeen

Мнениеот g.ganev » Пон Юли 26, 2010 6:25 pm

Аз съм открит човек ,в този форум съм се представил с името и личноста си, затова от сега нататък не смятъм да водя дебат и да отговарям на хора които не познавам и които се крият зад измислени имена.Ако някой иска да контактува с мен - моля пишете на лични като не забравяте да се представите.
Също така моля администратора да провери форума за мултиюзериг и да оповести двуличноста на тези хора.Благодаря.
Изображение
Аватар
g.ganev
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Пон Юли 26, 2010 7:05 pm

Да, аз съм българин с българско мислене. Никога не съм искал да бъда друг или с друго мислене.
Гулдовите амадини биват отглеждане заради предразположеността им към мутация, оставяни малките се произвеждат много ама много по-малко пилета, съответно развитието в селекционен план рязко пада, тук става дума за концентрирана работа върху селекция, а знаем колко са ценни младите произведени птици. Колко селекционери ще подложат на риск едно пиле (да речем един прекрасен двуфакторов силвър с синкав отблясък по гърба), защото гулдите са капризни родители. Вторият аспект не разбирам къде е проблемът да се подлагат малките? И накрая, кого трябва да познавам и кого не, и какво е значението?

П.П И аз съм открит човек с името си, и с идейте си. Господин Ганев, ако визирате мен: Приятно ми е Галин Господинов, и смятам че ние водим диалог, не дебат. Малко ме обижда факта, че подлагате самоличността ми под съмнение, но проверката е висша форма на доверие. Нека ме провери, който иска. Но нека не прекратяваме диалога си, смятам че е полезен както за мен така и за околните, а Вие имате какво да кажете. :drinks: :drinks: :drinks: :drinks:
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Пон Юли 26, 2010 9:07 pm

Хубавото е,че започват да се включват и повечко хора показващи ясно позициите си по отношение на великолепните гулди.Защитавайки своите виждания единственно и само за доброто и правилното развитие на нашата гулдова амадина.
Аз лично винаги съм бил за термина "ценна гулда ,на всяка цена",но не заради нейната стойност изразена във финикийски знаци,а заради обогатяванета на генофонда ,като част от националното ни богатство. А това кой как ще получава своите любими птици е без значение щом носят неговият безконечен пръстен, и са плод на задълбочена работа и много труд и настояване, за да станат факт и достъпни за цялата аудитория от желаещи да ги видят.
И да не остана некоректен ,има ли нужда да ви се представям,или да се стремя да изпъквам с каквато и да е словоухотливост?
За нивото на което се намират моите птици сами виждате,в споделените фотоси,на които са малка част от материялът с който работя.Има досто интересни птици още ,но така ще спукам сапуненият мехур на въображението ви.Но много скоро и това ще стане.Няма какво да крия, а и винаги съм бил превърженик на откритосттта и споделянето без мнимост,за която накой хора непрекъснато говорят.
Но има и други реални сцени,на които винаги може да бъде приет и отценен достойно всеки поизпотил се селекционер.А почеркът,той остава във всеки моделиран материял,и е въпрос човек да не поставя ръка на очите си от страх ,провокиран от вътрешната оценка на видяното, и да не се притеснява от дълбокият поклон пред уникалността на индивидуализма.
Винаги съм искал да имам много приятели ,с които да говорим за всичко това ,без останалите да ни смятат за луди.
Уверявам ви,гулдовата амадина и хората занимаващи се с нейното отглеждане целенасочено ,го заслужават,и никога не се притесняват от това ,че могат да сгрешат някой термин.
Цветовете на трупа при Гулдовата амадина са шест при мъжките и четири при женските птици.Всичко останало е недействително или наполовина изказано.И смятам за въвеждане в заблуда.
Някой ще ми се изсмеете в лицето ,робуващи на чуждопоклонничество,но моята теория е тази.
Зелен,жълт, син,сребърен ,разреден и пастел при мъжките.
Зелен,жълт,син и сребърен при женските.
За тяхното проявление има редица закономерности и взаимовръзки определящи сложността при селекцията.
Например "мутацията пастел"и "разреден",някой възприемат с възможно равенство по между им,което абсолютно не е вярно.Да имат общи черти по принцип,но пастелът за да бъде такъв има конкретни усобености,които не са ли налице всичките,не може да се говори за пастел.Точно при тази мутация съществуват много сложно подпомагащи се генетични фактори чийто зрителна изява е действителна само, ако са изпълнени всичките.Все едно върху една жалта рисунка да не добавите синьо ,за да се превърне в зелен цвят, а в същото време на жълтот казваме зелено имайки в предвид ,че съдържа водно неразтворими сини частици,та то си остава проявено жълто.Останалото е фарст.Няма ли пурпурни гърди,не се и проявява пастелната птица.Тя може да се разпада на белогърди ,но това е друга тема ,а и самите птици са с коренно различна наследственност.
Но достатъчно!
Винаги съм готов на диалог,за разлика от други специалисти, на които искам да кажа:"Така не се прави господа,днес светът е една отворена книга,не се опитвайте да я затваряте пред носа на любопитният.Покажете им правият път ,за да ви уважават!"
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот sventovi » Пон Юли 26, 2010 9:19 pm

Е, редно е и аз да се представя. Казвам се Петя Миладинова и може би понякога чувате гласа ми по телевизията. т. е. професията ми е много далече от орнитологията. Но гулдите наистина са ми страст. Както вече казах в началото подлагах на японки, но те отхранваха много по-слабо и бавно. Да, понякога губя бебета, но японките ми са на 6 години и аз наистина си оставих четири, защото ги обичам, не бих могла вече да ги тормозя да отглеждат чужди малки. Все пак за тези шест години успях да събера 3 двойки гулди, които чудевсно се справят като родители. И в момента се оформят още три - едната отгледа жълтото, другата в момента мъти, е , третата изхвърлят яйцата си, но ги преместих в по-голяма клетка, а постоянните засега почиват в общата клетка.
Радвам се че моите пиленца станаха повод за този интересен разговор.
Благодаря на всички.
Петя
Аватар
sventovi
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Пон Юли 26, 2010 9:22 pm

д-р Иван Кючуков написа:Зелен,жълт, син,сребърен ,разреден и пастел при мъжките.
Зелен,жълт,син и сребърен при женските.
За тяхното проявление има редица закономерности и взаимовръзки определящи сложността при селекцията.
Например "мутацията пастел"и "разреден",някой възприемат с възможно равенство по между им,което абсолютно не е вярно.Да имат общи черти по принцип,но пастелът за да бъде такъв има конкретни усобености,които не са ли налице всичките,не може да се говори за пастел.Точно при тази мутация съществуват много сложно подпомагащи се генетични фактори чийто зрителна изява е действителна само, ако са изпълнени всичките.Все едно върху една жалта рисунка да не добавите синьо ,за да се превърне в зелен цвят, а в същото време на жълтот казваме зелено имайки в предвид ,че съдържа водно неразтворими сини частици,та то си остава проявено жълто.Останалото е фарст.Няма ли пурпурни гърди,не се и проявява пастелната птица.Тя може да се разпада на белогърди ,но това е друга тема ,а и самите птици са с коренно различна наследственност.
Но достатъчно!
Винаги съм готов на диалог,за разлика от други специалисти, на които искам да кажа:"Така не се прави господа,днес светът е една отворена книга,не се опитвайте да я затваряте пред носа на любопитният.Покажете им правият път ,за да ви уважават!"

За това говорим, стига прах в очите! :cool:
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот Мъро » Пон Юли 26, 2010 11:49 pm

г-н Ганев аз няма нужда да ви се представям защото ме познавате много добре.Дали ще се представя като Мъро или Мариян за тези който не ме познават е все тя.Галинчо (нали сме си близки и си говорим с омалителни имена)отново доказа че като не ти изнася започваш да шикалкавиш,защо да ти пишат на лични :?: зада можеш да ги заблуждаваш както си искаш без да може никой да те компрометира ли :?: Не си познал няма как да стане вече има много инфо в нета и такива като г-н Кючуков който са готови да говорят открито и с всеки който искат да се занимават с това прекрасно хоби.Форумите са за това за да се обменя опит да се водят спорове дебати диалози както искаш го наричай но само по този начин може да се развиват хората в правилна посока.А на лични хората могат да се развиват само в посоката в която ти ги насочиш,може би това е целта или съм се заблудил :?: :?: :?:
Аватар
Мъро
потребител
потребител

Мнениеот g.ganev » Вто Юли 27, 2010 11:35 am

Марианчо да ние наистина се познаваме,и докато аз смятах Марианчо от Шумен за приятел той в един друг вече несъществуващ форум сктит зад автар плюеше по мен.Марианчо го доведе преди десетина години в къщи един приятел ,приех го дадох му млади птици и му показах как ги гледам. Разполагах само с едно малко мазенце,няколко волиерки на терасата и огромното желание да размножавам гулдови и да науча повече за техните вариации и унаследяването им.По това време хубави птици и много цветни вариации внесени от Италия имаше доктор Валери Панов от София.Тогава бях по млад, по амбициозен ,а може би и по малко толерантен.
Да на лични , не защото искам да манипулирам хората (ако го можех щях да стана политик),а защото когато споделям искам да познавам хората с които го правя.
За всички които искат да научат повече прилагам следните сайтове:
http://www.diamantedigould.net/
http://users.skynet.be/fa398872/index.htm
http://mygouldianaviary.tripod.co
http://gouldamadines.webs.com/
http://www.amadina-gouldove.com/
В тях ще видите че има няколко мутации ,повече комбинации на мутации ,а и много модификации които не се унаследяват.Също така ще разберете че макар при боята жълта и синя да правят зелена,при птиците зеленото е комбинаци от жълт липохром ,черни прахови включения в перото и самата сруктура на перото ,кято пречупва светлината.
Така например пастелът-при него липсват част от тези частички и резултатът е :черното е заменено със сиво ,а зеленото е по светло.
Когато липсата на тези частички достигне 75% имаме визуално жълта птица, а когато липсва и жълтият липохром се получават сини и сребърни.Но повече на лични и за тези които членуват в клубове където се предвижда провеждане на семинари.На такива семинари някой като мен ще ги манипулира, а защо не и аз самият.
Желая успех на всички които гледат гулдови за удоволствие или за удоволствието от състезание.
А сега се оттеглям така както направи Елена когато разбра че се е превърнала в доктор Джекил за този форум.
Елена, много те уважавам,извини ме за аналогията.
Изображение
Аватар
g.ganev
потребител
потребител

Мнениеот Мъро » Вто Юли 27, 2010 12:20 pm

искам само да ти кажа че си в грешка в друг форум не съм писъл освен тука и в птиците на сина ти но там имам 3 или 4 мнения и съм регистрирам като mm може да провериш какво съм писъл.Просто си се объркал че съм аз
Аватар
Мъро
потребител
потребител

Мнениеот sandan » Вто Юли 27, 2010 2:55 pm

Продължавайте да гоните знаещите хора от форума, така ще напреднете много в хобито.

Мъро за да не ви води Галин в грешна посока, вземи напиши как се унаследяват цветовете при гулдата за да е ясно на всички ползващи форума.
Аватар
sandan
Модератор
Модератор

Мнениеот Мъро » Сря Юли 28, 2010 12:43 am

аз не си спомням да съм казвал на някой да не влиза или да съм гонил някой от форума.Но като ще си пишем на лични или като ще се обсъждат тези неща на семинари симпозиоми и тем подобни предлагам на админа да закрие форума.Много станаха хората който като не им оттърва и се правят на обидени никой никого на сила не кара да влиза или да не влиза във форума.Но аз няма да търпя надменноста на никого и ще им го казвам направо.То и сега не се помага на всички хората и на лични пак няма да се помага така че с него и без него все тая.Който иска помага който иска не помага на сила не става :cool:
Аватар
Мъро
потребител
потребител

Мнениеот Мъро » Сря Юли 28, 2010 12:49 am

от тука на татък който има да казва нещо за амадината да казваконкретно точно и ясно стига с този спам
Аватар
Мъро
потребител
потребител

Мнениеот AleSio » Чет Юли 29, 2010 7:11 pm

Сега и аз да се включа. Имам около 7 двойки Гулдови (изтървах им вече края), японки нямам и не подлагам. Сребърната двойка отлегедаха и отхраниха 3 малки. Една друга двойка вече за втори път ми отглежда и отхранва по 4 малки. Сега чакам отново яйца.
Тези птици и люпят и хранят прекрасно , но за жалост трудно , много трудно оформят двойки. Понякога с години не поглеждат партньор. Фригидността им е в кръвта, и няма за какво да ги виним.
Гледам ги в огромна клетка, когато се загаджат ги отделям самостоятелно. Селекцията трябва да е ориентирана според мен изцяло към отглеждане на птици, чиито родители люпят, хранят и гледат добре поколение.
След ятото на Петя, моето е най читаво в София (без да се хваля). Само дето сините вариации са дефицитни ....
Вече съм част от най-новия онлайн курник
AleSio
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Екзотика