Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Гулдови амадини

Модератор: nikigeen

Мнениеот Paulina » Съб Юли 24, 2010 1:12 pm

И аз имам един въпрос , но към sventovi - гулдите сами ли отглеждат и отхранват малките си или за това се грижат други ( японките например ) ?

:think:
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Съб Юли 24, 2010 5:23 pm

Не съм съгласен ,с така разгледаните характеристики,обединени под общ знаменател пастел .За това бих желал да ми представите лилавогърда женска пастел.
И да попитам ,колко са цветните вариации при двата пола?
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот g.ganev » Съб Юли 24, 2010 9:22 pm

Всеки има право да изразява несъгласие,било познаващ или непознаващ съответният материал.Затова казах че тук не е мястото за обсъждане и няма да си направя този труд.
А мутацията пастел има визуализация само и единствено при мъжки птици,при женските изявата е като жълта птица.Наличието на бели гърди носи визуална изява като 75% разреждане на меланина .
http://www.diamantedigould.net/genetica.htm#past
Мъжки носители на един фактор-взуално пастел
Мъжки и женски носители на два фактора- визуално жълти
В ЛИНКА СЪЩО ТАКА ЩЕ ВИДИТЕ ВИЗУАЛНАТА ИЗЯВА НА БЕЛОГЪРД ПАСТЕЛ И ДРУГИ ВАРИАЦИИ.
Извинявам се за големите букви.
Изображение
Аватар
g.ganev
потребител
потребител

Мнениеот sventovi » Съб Юли 24, 2010 10:59 pm

За Паулина Първата ми двойка отхрани и изгледа сама 4 чудесни малки. след това при другите имах проблеми - изхвърляха яйцата или преставаха да хранят и ги подлагах на япончета. Те се справяха, но забелязах, че отгледаните от тях не се грижат добре за малките си и преустанових тази практика. Сега внимателно подбирам двойки, които наистина се харесват. От тях три-четири се справят много добре сами. От тях имам вече няколко поколения. Щом започнат да се ухажват веднага ги отделям в самостоятелна клетка. Оставих си само лчбимите япончета, защото са съвсем питомни. Кацат по главата ми, раменете, стъпват на пръста ми, хранят се от ръцете ми и издават звуци, подобни на целувки, които явно са чули от мен :razz: За мен е важно птиците ми да са щастливи, много да летят, да се хранят с разнообразна храна, понякога витамини, непременно зеленчуци и, определено много обичат да се къпят - по3-4 пъти на ден. Не мога да си представя някой да отглежда тези птици и да не им осигури хубави вани. Непрекъснато търся информация... и си я намирам, за да съм в час.
Всичко добро!
Аватар
sventovi
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Съб Юли 24, 2010 11:46 pm

g.ganev написа:Мъжки и женски носители на два фактора- визуално жълти

Извинете, за двуфакторова женска ли става дума или за носителка на син ген, защото за момента съм на мнение, че няма фенотипна двуфакторова женска? Малко се пообърках и смятам, че ще можете да ми обясните, понеже виждам, че се изразявате точно и конкретно. :drinks:
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот g.ganev » Нед Юли 25, 2010 12:21 pm

Женската носи само един фактор но поради липса на втора полова хромозома където трябва да е другият фактор за меланин тя визуално изглежда като двуфакторова.
Мъжкият носи и в двете си полови хромозоми по един фактор за разреждане и тогава визуално е жълт.
Мъжки който носи само един фактор за разреждане в едната си полова хромозома е визуално пастел.
Така с най прости думи мога да го обясня без излишно да го обременявам с термини.
Изображение
Аватар
g.ganev
потребител
потребител

Мнениеот g.ganev » Нед Юли 25, 2010 12:38 pm

За sventovi -Радвам се че има и друг в България който мисли правилно за начина на размножаване на гулдите.Пвечето които размножават гулди не си правят труда да съхранят родителските им качества, а направо ги подлагат, Това води до липсата на добри родители и се затвърждава с всяко отгледано поколение.Но какво да се прави като печалбата е в основата на някои развъдчици.Аз например, дори с цената на загуба на няколко малки първо пробвам гулдите и тогава подлагам ако не хранят.И това го правя всяко люпило защото понякога като по възрастни започват да се справят добре.
-
Изображение
Аватар
g.ganev
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Нед Юли 25, 2010 8:11 pm

Подкрепям изказаното в тази светлина, също и мнението за съхраняване на родителското у гулдите.Странието при тези птици и специфичното при тях ,ги превръщат в едни неповторими родители.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот g.ganev » Пон Юли 26, 2010 12:09 pm

Благодаря , радвам се че сме на едно мнение.Още повече че това е и позицията на истински ангажираните с тези птици селекционери в цял свят.
Изображение
Аватар
g.ganev
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Пон Юли 26, 2010 3:07 pm

Със сигурност ще прозвуча нагло и нахално със това, което ще кажа, но така мисля и не смятам да го крия. Четейки мненията относно това, гулдите да изхранват поколението си, ми се виждат нещата толкова пресилени и параванни, някак си неистински. Много е сладко така да си говорим, „да моите Гулди си хранят малките”, ама като погледнем така леко базата, тоест броя на чифтовете приблизителния и изкараните малки някак си става, че тая двойка трябва да храни на две места пилета и да лежи на новите яйца, нещо не се връзва. Пък и където съм видял Гулдова амадина, все има и Японска, много странно как така всички отглеждат и японски заедно със гулдите, не съм видял някой, който да се занимава с Зебри или Японски и ей така да си отглежда и Гулдови. ГУЛДОВАТА АМАДИНА МАСОВО СЕ ПОДЛАГА НА ЯПОНСКА. Нека спрем с търговските трикове, още след второто неуспешно люпило поверено на родителите, всеки си купува два три чифта Японска амадина и спира с лова на вещици. Гулдовата амадина, плод на толкова селекция губи ИНСТИНКТЪТ , тук говорим за ИНСТИНКТИ не за обучение как да си отглеждат малките. Може да има някакви чифтове, които да изхранят едно или две пилета но това е доста рядко.
Дано бъда разбран правилно!

П.П Не очаквам да започнат селекционери да казват: „Аз подлагам малките”, в един цирк играем знаем си номерата.
:drinks:
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Пон Юли 26, 2010 3:23 pm

Аз не притежавам японски амадини , съответно и не подлагам малките на "храначи" , за това знам наистина колко е трудно ( поне в първите дни ) да оцелеят малките !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот g.ganev » Пон Юли 26, 2010 5:27 pm

Дванадесет години последователно се занимавам с размножаване и селекция на гулдови амадини и мога съвсем отговорно да заявя ,да аз използвам японски амадини но само и единствено тогава кагато е наложително.Аз работя с двдесет двойки и отглеждам всеки сезон около сто малки,ако смяташ че се подлага мислиш ли че бройката ще е толкова малка.Познавам хора които отглеждат същото и по голямо количество малки с десет двойки,предполагам че може би и ти ги познаваш ,даже съм убеден в това.А колкото до това че гулдите не хранят,това не е вярно ,те са изключително добри родители и само човек с побългарено мислене не вярва в това.Многкратно съм разубеждавал такива хора идващи в къщи ,като им показвам двойки на яйца и малки.
Изображение
Аватар
g.ganev
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Екзотика