Със сигурност ще прозвуча нагло и нахално със това, което ще кажа, но така мисля и не смятам да го крия. Четейки мненията относно това, гулдите да изхранват поколението си, ми се виждат нещата толкова пресилени и параванни, някак си неистински. Много е сладко така да си говорим, „да моите Гулди си хранят малките”, ама като погледнем така леко базата, тоест броя на чифтовете приблизителния и изкараните малки някак си става, че тая двойка трябва да храни на две места пилета и да лежи на новите яйца, нещо не се връзва. Пък и където съм видял Гулдова амадина, все има и Японска, много странно как така всички отглеждат и японски заедно със гулдите, не съм видял някой, който да се занимава с Зебри или Японски и ей така да си отглежда и Гулдови. ГУЛДОВАТА АМАДИНА МАСОВО СЕ ПОДЛАГА НА ЯПОНСКА. Нека спрем с търговските трикове, още след второто неуспешно люпило поверено на родителите, всеки си купува два три чифта Японска амадина и спира с лова на вещици. Гулдовата амадина, плод на толкова селекция губи ИНСТИНКТЪТ , тук говорим за ИНСТИНКТИ не за обучение как да си отглеждат малките. Може да има някакви чифтове, които да изхранят едно или две пилета но това е доста рядко.
Дано бъда разбран правилно!
П.П Не очаквам да започнат селекционери да казват: „Аз подлагам малките”, в един цирк играем знаем си номерата.

Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....