Страница 1 от 1

Жълтоклюна зеброва амадина

МнениеПубликувано на: Съб Юни 29, 2013 1:12 pm
от refab
Такава мутация - единична женска птица, се предлагаше днес на пазара в Подуене. Произход ( по сведение на Милчо) - от Словения. Жълтият клюн, съчетан с жълти крака е рецесивен белег.

Изображение

Изображение

Използвам случая да обърна внимание, че от гледна точка на възможност за отглеждане на интересни мутации, зебровите амадини може би дават най-големи и интересни възможности сред екзотичните птици, които може да се намерят в България. Причината за това е, че самият вид има доста и атрактивни мутации, цените са относително ниски и има периодичен внос от чужбина, който се предлага на пазара в Подуене. Приканвам любители на екзотични птици да се запознаят по-добре с мутациите на този вид амадина и да насочат внимание и усилия към селекция - така, както е в Западна Европа, а вероятно и на други места, където зебровите амадини са на особена почит.

Re: Жълтоклюна зеброва амадина

МнениеПубликувано на: Съб Юни 29, 2013 1:37 pm
от refab
Ето една тема за някои от основните мутации на зебровата амадина, в която има и снимки:

http://www.hobbyuccelli.it/community/forum/viewtopic.php?t=20738

Re: Жълтоклюна зеброва амадина

МнениеПубликувано на: Вто Юли 02, 2013 12:53 pm
от Мъро
Съгласен съм че има много мутации но за цените не съм съгласен,виждал съм цена от 30 евра в холандски сайт.А това че влизат единични птици от вън по никакъв начин не помага за добра селекция,трябва да се вкарат чисти линии от вън за да се работи успешно.Но на тези цени който са на вън и цените на който се продават тука трудно ще се намери някой да работи в тази сфера.Пазара обесмисля труда ни.

Re: Жълтоклюна зеброва амадина

МнениеПубликувано на: Вто Юли 02, 2013 6:50 pm
от refab
Мъро написа:Съгласен съм че има много мутации но за цените не съм съгласен,виждал съм цена от 30 евра в холандски сайт.А това че влизат единични птици от вън по никакъв начин не помага за добра селекция,трябва да се вкарат чисти линии от вън за да се работи успешно.Но на тези цени който са на вън и цените на който се продават тука трудно ще се намери някой да работи в тази сфера.Пазара обесмисля труда ни.


Не помага за достатъчно добра селекция, но все пак помага за някаква, която често е приемлива. Обикновено сред около 40 птици често има 4-5 интересни и добри. При японските амадини е по-трагично състоянието, защото поначало се появяват малки количества и рядко на пазара, освен това по правило всичките са много далеч от добрите стандарти. Съпътстващ проблем при зебровите амадини е, че хора от провинцията трудно имат достъп до пазара в Подуене, а нали вече няма и транспорт и не могат(?) да си поръчват от отглеждачи (Териер, напр. :D ). Като се добави и непознаването на мутациите и недостатъчно добрите вкус и култура на много от настоящите и потенциалните отглеждачи, резултатът е - почти никакви класни птици в цялата страна.
Всъщност, изглежда много зависи какво ще се предлага на пазара от това дали в конкретен период има по границата спънки за внос от Сърбия, напр.

Re: Жълтоклюна зеброва амадина

МнениеПубликувано на: Вто Юли 02, 2013 11:33 pm
от Мъро
Щом се задоволяваш с това за каква селекция си говорим.

Re: Жълтоклюна зеброва амадина

МнениеПубликувано на: Съб Дек 02, 2017 9:38 pm
от ivka77
Здравейте! Аз също си закупих амадини преди две седмици.Всичко беше наред мъжкия обаче на втората седмица почна да се ежи иначе не даваше данни че му има нещо яде, пие,пее обаче на моменти почна да чувства слабост изглеждаше стресиран по оправи се но си остана като все едно стресиран.Почина взех друг като го пуснах той се побърка да скача из клетката.Посвикна ,спазвам всичко стриктно и най-вече за съня да попитам. Понеже вечер им се доспива към 19.30/ 20.00 някъде слагам покривало но те докато се натакмят хвъркат много.Та каква трябва да е нощната светлина за тях понеже се страхувам в тъмното да не се наранят имат къде да спат но спят на кацалки дали успяват да си отпочинат?

Re: Жълтоклюна зеброва амадина

МнениеПубликувано на: Пет Яну 12, 2018 11:48 am
от optimeon
Те са ми любимите!

Optimystica - SEO оптимизация