Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Маран

Модератори: nikigeen, yuri

Маран

Мнениеот Paulina » Пет Ное 25, 2011 1:18 pm

Със сигурност може да се каже нещо интересно за всяка една порода кокошки . Французите например много си обичат Марана , не само заради шоколадовите на цвят яйца , ами те просто уважават невидимите качества на дебелата яйчена черупка , която поради своите свойства не позволява лесното пропускане на бактерии в яйцето , а също така изветряването на влажността от яйцето , което го прави много по-дълготрайно ! Това е един плюс в размножаването , защото яйцата могат да се събират по-дълго време без да се развалят . Французите "работят" с тази порода страшно интензивно , като освен външни белези при птиците се оценяват и яйцата .

По яйчената черупка е редно да има малки кафяви петна , което е характерно за тази порода . Също така съм чела , че размножителният период цветът на черупката е по-интензивен , докато през останалото време може да стане и светлокафяв . Колкото повече остарява кокошката , толкова повече ѝ изсветлява цвета на яйцата .

Англичаните си имат собствен стандарт и при тях тази порода се признава без пера по краката .
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Re: Маран

Мнениеот qnakiev » Пет Ное 25, 2011 1:40 pm

Много хубава порода кокошки ,тъкмо няма да даваш пари за боя за Великден ! :cool:
Аватар
qnakiev
потребител
потребител

Мнениеот lubaka » Пет Ное 25, 2011 1:45 pm

qnakiev написа:Много хубава порода кокошки ,тъкмо няма да даваш пари за боя за Великден ! :cool:

явно това е единствената причина :D
Аватар
lubaka
потребител
потребител

Мнениеот qnakiev » Пет Ное 25, 2011 1:48 pm

Не знам коя е причината , но винаги чистопородните кокошки са по - добре от смеските !Аз съмси подърженик на чистопородните ,това е моето мнение! :cool: Поздрави!
Аватар
qnakiev
потребител
потребител

Мнениеот Пламен Спасов » Пет Ное 25, 2011 3:36 pm

Всички ние сме много различни и харесваме различни неща, това до някъде прави живота по- разнообразен. Нормално е един да отглежда безпородни птици, било защото ги харесва, било защото няма финансова възможност да си позволи други. Нормално е други да харесват някои определени породи кокошки, защото доколкото знам съществуват над 400 вида кокошки и едва ли има някъде някой, който има възможност да ги отглежда всичките. Но също така смятам, че е въпрос на култура всеки да се съобразява с вкуса на другия и да не се опитва да налага своя. Аз постоянно купувам яйца от други държави на различни породи кокошки и всичко това ми струва много средства. Много от тези породи, които успея да излюпя не ми допадат и след това ги продавам на символични цени или ги подарявам за да освободя волиерата за някоя друга порода. Но когато отглеждам една порода никога не съм си мислил колко месо има и колко яйца снася, аз също не ям яйцата с черупките дори мога да кажа, че в моето семейство почти не ядем яйца. Аз много рядко се включвам във форума и сега като пуснах тази тема не го направих защото искам да се похваля с новите си кокошки или защото искам да накарам някой да отглежда непременно тази порода, направих го защото марана е уникална порода и не е известна, бих се радвал ако се намерят хора, които са запознати с нейните качества да напишат нещо и по този начин всички останали да научим нещо ново поне за обща култура, а и за да се популяризира породата в България.
Аватар
Пламен Спасов
VIP
VIP

Мнениеот Paulina » Пет Ное 25, 2011 4:28 pm

За тези , които се интересуват :

http://www.marans.de/
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот DZATARA » Пет Ное 25, 2011 4:46 pm

Пичове,Пламен Спасов е абсолютно прав,чест и почитаня към този човек който много ми е помогнал и на който когато и да съм му се обадил винаги се е отзовавал.Така а относно темата почитаня и към Паулина защото сподели интересни факти за тази порода което беше полезно за темата,всичко друго изписано по нея е неуважение май малко към създателя и,пак некви коментари за Здравко к'ви птици си гледа,нека си гледа каквото си ще човека,некакви кучета помияри вкарахте тука и още куп глупости, аре пишете конкретно по темата ако знаете нещо не само да оспамвате всички теми взе да става банално по дяволите........ :!
Аватар
DZATARA
VIP
VIP

Мнениеот DZATARA » Пет Ное 25, 2011 5:03 pm

Ааа и към lubaka който започна глупостите и аз имам немска овчарка която е първенец и какво требва да я изтъпанча тука ли?Не се сещам коя точно селска кокошка прилича на Марана ти осъзнаваш ли колко труд се полага за да се създаде една такава порода,не пишете само простотий ами пишете неща който са интересни за самата тема,в крайна сметка форума вместо да ме разпуска то е обратното натоварва и изнервя.....
Аватар
DZATARA
VIP
VIP

Мнениеот blago » Пет Ное 25, 2011 5:25 pm

Искам да допълня моя приятел и колега Пламен и после ще се върна отново на темата; ние не сме тук за да гъделичкаме самолюбието си, нито да си вдигаме по-някакъв начин самочувствието и да избиваме комплекси. И нищо не печелим от това скъпо хоби-дори и нещо да продадем, то далеч не покрива себестойността на вложения труд, пари и упражнения, които са нужни за да се внесе някаква порода като яйце,да не говорим за следващия дълъг етап-когато вече яйцето-след седем-осем месеца се е превърнало в полово зряла птица. И ако създаваме някаква нова тема, това не е реклама- ние няма да забогатеем(достатъчно сме богати) от това хоби- дори сме на минус; правим го единствено за да запознаем хората тук с нови, почти непознати и уникални породи. И го правим с вдъхновение и любов!! И тези млади и всякакви на възраст хора да знаят, че тези птици ги има и в България, и че винаги могат по някакъв начин( далеч по-лесен от нашия път) да се сдобият с някое яйце или пиле!
Сами виждате как форума се обогати с нови теми-за много и нови уникални породи кокошки и как нещата изкристализираха в някаква по-лесно достъпна форма в богатия кокоши свят и за всеки един истински ценител има по нещо.
Благодаря за вниманието :drinks:
.
.
" Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните" - Джордж Бърнард Шоу
Аватар
blago
потребител
потребител

Мнениеот Христо Коларов » Пет Ное 25, 2011 5:38 pm

Точно на място казано Благо. :cool:
Браво Благо и наздраве :drinks:
Аватар
Христо Коларов
потребител
потребител

Мнениеот blago » Пет Ное 25, 2011 5:42 pm

А сега вече малко по темата; както каза Паулина, това е изключително ценена, " маниашка" порода във Франция- а от там вече има клубове с развъдчици в Белгия, Австралия, САЩ, Испания и разбира се във Великобритания( за къде без тях :wink: )
Действително шоколадово кафяви яйца, като те ги оценяват по изложбите с една цветова- девет степенна скала на интезитет на тъмното в това яйце. И колкото е по-тъмно яйцето-толкова е по скъпо( ако го купуваш от някой развъдчик), или печелиш по-висока оценка. Яйцата имат почти два пъти по-голяма трайност от другите цветове.
Марана има девет разцветки, а тази която виждате на снимката се казва-" Black Copper"- Черен мед. Има също така: Бял, Сребрист кукувичи, Златен кукувичи, Пшеничен, Сплаш и други.
Ако ми позволи времето в неделя, ще снимам и моето стадо за да ви го покажа и аз.
Ефекта е голям, когато в яйчената кора подредиш яйца от Легхорн, Съсекс, Маран и Арокана, особено по Великден! :drinks:
.
.
" Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните" - Джордж Бърнард Шоу
Аватар
blago
потребител
потребител

Мнениеот DZATARA » Пет Ное 25, 2011 7:00 pm

Евала на Благо връща ми духовното спокоиствие дай боже повече такива хора в този форум :| :drinks:
Аватар
DZATARA
VIP
VIP

ПредишнаСледваща

Назад към Декор. кокошки