от nightingale » Вто Мар 06, 2012 2:33 pm
Брашнените червеи не са задължителни по време на подготовката.
Защо казвам подготовка а не развиване ?
Защото двете неща са различни и все по често виждам как хората ги бъркат.
Развиването при нашите птици е еквивалент на цъфтенето и зреенето при разстенията.
Обуславя се единственно от климатичните условия.
Най често това са светлината и температурата.
Покачването на стойностите на тези две величини (най вече светлината) влияе върху повишаването на нивата на съответните хормони.
От тук нататък обаче идва ред на подготовката играеща важна роля при успешно размножаване
Тя гарантира
Правилната спермогенеза.
Правилното яйцеобразуване.
Обеспечаване на достатъчно количество калций за това яйцеобразуване.
Правилното провокиране за самият размножителен процес,
Тук факторите са много ,като в зависимост от видът на птицата , те са :
Похдодящо пространство.
Подходящо място за гнездене в това пространство.
Подходящ гнездов материал.
Спокойствие.
Подходяща храна.
и т.н.т.
Понеже тук стана въпрос за храната в частност бръшненият червей ,ще се спра на него.
Менюто по време на размножителният период при елшовите скатии и прародителят на одомашненото канарче включва едно и също нещо - НАСЕКОМИ.
Едва ли на някой не му е ясно ,че протеините от животински произход обеспечават на малките много по-бързо развитие от протеините от растителен произход.
Тук е ролята на свареното яйце.
Та ако искаш да бъдеш тотално ефикасен в подготовката направи следното !
Заеби тези червеи , най малкото защото има голяма вероятност птиците ти въобще да не се докоснат до тях.
Предостави мека храна богата на животински протеини ( знаеш как)
А по време на цялата подготовка предоставяй дребни насекоми - възрастни хирономуси, дребни видове мухи ,паячета и прочие.
Таза храна освен ,че е естественна през този период , има едно голямо приемущество - правилно провокиране , асоцииращо птиците към дивата им среда.
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''