Люпилня с. Тополи, Варненско- 052 74 24 71, 0888 727 924
Люпилня Ст. Загора- 0888 20 26 22, 0899 943 400- Йовчо Йовов( собственика), преди време внасяше яйцата от Франция със самолетни пратки чрез фирмата, в която работя...сега не знам какво внася и какво мъти, но предполагам ще ви даде инфо по въпроса.
Бих ви дал един съвет: във всяко по-голямо селище на България има птицевъди( а предполагам и такива като нас а и измежду колегите из форума), които отиват до тези люпилни и вземат пуйчета в големи количества-на еднодневна възраст, гледат ги около месец и после ги продават вече поотраснали със значително по-малък риск от умиране на въпросните. Просто трябва да се поразтърсите и поразпитате малко, уважаеми колеги
. И точно тези хора правят предварителни списъци на желаещите, защото хич не е изгодно примерно Сашо от Габрово да бие път до Варна или Ст. Загора за пет пуйчета, от които две-три ще му дадат фира по пътя.
А колкото до размножаването на тези пуйки, в домашни условия- е сложно и относително, мисля че някъде се говори на тази тема вече.
Първо : пуяците стават огромни, тежки и тромави и трудно се качват в/у пуйката
Второ: женските са тежки и ако разчитате на тях за мътене-резултата в повечето случаи е нулев, мачкат яйцата и т.н, мътят добре и професионално- само домашните леки пуйки.
Трето: мисля си че не е много изгодно да гледаш цяла зима такъв чифт-това което те ще консумират като храна е равно или малко повече от себестойността на евентуално излюпеното поколение от двойката развъдни родители. И колко ли от излюпените ще достигнат до така желаните от вас възраст и килограми?
Лично аз гледам домашна обикновенна пуйка по-няколко причини, но ще спомена две от тях:
1. Отлична мътачка
2.Когато дойде" онзи момент",( в който викам комшията- тъй като аз не мога да върша подобни дела), и след тяхната дообработка-птиците са от 4-6 кг, и са много по-удобни за последната фаза на предназначението им(от колкото един 17 кг. пуяк).
Но това все пак е въпрос на личен вкус и избор.
Успехи и дерзайте, мераклии !!!
.
.
" Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните" - Джордж Бърнард Шоу