Страница 1 от 1

Проблем с мътачки

МнениеПубликувано на: Съб Май 16, 2015 8:20 am
от Иванова
Здравейте.
Извинявам се ако въпросът е повдиган вече някъде и не съм намерила правилната тема и място (ако е така, моля модераторите за извинение за създадената работа да бъде преместен :oops: ), но имам проблем с мътачки... :think:

Тази година установих, че легендата за пуйката-мътачка не е просто легенда. Перфектни са за почти всякакъв вид яйца (освен тези с по-крехки черупки, вероятно:)) И са незаменими "майки"! Имам вече една, която отглежда пуйчета, една пилета, една патета... Плъхове не могат да ги доближат, кучетата бягат, дори се шегувахме, че и лисица ще се замисли пред такъв звяр...
Проблемът е, че люпят поне 4-5 дни, дори седмица. т.е. от първото излязло до последното минава седмица. А те през това време не стават и не пускат малките да стават. Докато има и едно яйце под нея не става... :think:
Притесних се, че ще ги уморят от глад и жажда с такива "грижи" и започнах да прибирам новоизлюпените под лампа, да ги захранвам и запойвам... После и ги връщам, махам вече явно излишните яйца, тя си ги прибира без възражения и вече няма проблеми...
Въпросът ми е - аз ли бъркам нещо? Или моите нещо не са наред? (яйцата са слагани по едно и също време, съхранявани по един и същ начин...)