Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Какво всъщнос е да отглеждаш расови птици!?

Модератори: nikigeen, yuri

Re: Какво всъщнос е да отглеждаш расови птици!?

Мнениеот nightingale » Пет Юни 17, 2011 8:38 pm

Начи.... ко да ти кажа ... :evil:
Имам чуството ,че от сто години не си писала нещо толкова вярно.
Прави го по-често бе како !!!!
Имаш потенциал.
Имам само една съвсем мъничка забележчица и ако мога съвсем смирено да я коментирам.
Вярвам ,че няма да имаш нищо против батю си.
Те за това говоря:
а ти - ти .....ти държиш диви птици и пак не пишеш нищо интересно

Ми как да пиша ,като Давид много обстойно ми обесни,че славеят не е ''расова'' птица. :wink:
Ама ти мен ма остави. Важното е ти да продължаваш в същия дух- да видиш какъв мир и хармония ще настанат във форума.
Стискам палци и вярвам че разбираш сентенцията ми :
''когато кажеш нещо,то трябва да бъде по-ценно от мълчанието ти ''

пп и не забравяй да проверяваш колелата на ''щтрасе банът'' си , че виж у нас какви трагедии стават.
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Галин Господинов » Пет Юни 17, 2011 8:58 pm

Темата е наистина е много приятна и може би ако бъде изчистена от спам, може да се сложи като постоянна. Защото в това, както знаем всички е ключето към успеха! А идеята се корени в селекцията, отново до болка познат процес, който ние се стараем и стремим да осъществим, независимо кой ще изберем дали по кръгова рулетка, дали по Boltzman, по устойчивите състояния, това е строго индивидуално. Но се обединяваме в това, че целим да отберем най-доброто или това, което въплащава нашите очаквания и разбирания. Но за да постигнем една "расова" птица, кон, заек, пчела, петел и прочие, ние се сблъскваме с редица препятствия, които и природата, и самия живот ни налага. Дали ще са болести, климат, ангажираността ни в службата, така оскъдният фактор време или ред други, то ние непременно се сблъскваме с подобни неща. Много често обаче забравяме, че за да сме едни истински селекционери ние трябва да притежаваме един сериозен ресурс. Но, тук се появява един сблъсък на целите и начините за постигането им. Става дума за това, че ако аз искам да постигна дадена мутация и си закупя нейното носителство, постигам ли я аз реално или просто я притежавам? Купувайки готовите едни мутации и вкарвайки ги във моята база, прави ли ме селекционер, или колекционер? Къде започва и свършва тенджерата, когато не можеш да намериш начин да премахнеш негодните за работа екземпляри? Дали пътят не е в новите мутации а останалото да е просто колекционерство? Защото сега можем да си купим жълт грах, да го кръстосаме с обикновен и да получим това, което е поличил "Бащата на генетиката" но това не ни прави Менделовци, прави ни просто проверяващи достоверността на неговите селекционерски възможности и компетенции :cool:
Но няма значение, няма и обект, просто мисъл обременена от желание, погубено от сетивата....
Аватар
Галин Господинов
потребител
потребител

Мнениеот dr_lukanov » Вто Юни 21, 2011 12:49 am

Ето как виждам аз нещата (говоря глобално) :wink: .

Има една приказка "кой превари, той завари"....., няма смисъл да се сравняваме с Мендел колкото и да ни се иска, човекът е постигнал много за времето си и ресурсите, с които е разполагал :D . Днешните "менделеевци" се занимават с молекулярна генетика и кой знае още какви неща, защото имат средствата и ресурсите.

Развъдчиците са друга група, това са хора водени предимно от интересите си към развъждането и генетиката на декоративните птици. Повечето от тях са хора със солидни познания в областта на генетиката и развъждането, занимаващи се професионално с това. Именно те работят с ясно поставени цели за създаване на нови цветове и мутации.

Развъдчици, които от много години (понякога повече от половин век) работят с една порода и цвят относно нейното усъвършенстване, благодарение на тези хора при някои породи е постигнат екстериор идентичен с идеала (бял и ивичест Виандот бантам, Новоанглийски борец бантам, Английски гушест гълъб и др..). Те основно разполагат със солидни практични и теоретични знания по развъждане и отглеждане на съответната порода/цвят.

Развъдчици, които отглеждат повече от един вид/порода/цвят. Това е граничната група, която стои между колекционерите и развъдчиците. Сериозни успехи се постигат трудно по този начин, но има много примери за сериозни развъдчици от този тип, дали своя принос за развитието на декоративното птицевъдство. Тук също познанията в областта на развъждането и отглеждането са солидни!

Благодарение предимно на съвместната работа на вторите, третите и четвъртите е получено това многообразие от цветове и форми сред нашите любимци. Гледайки назад в историята на създаване на породите има много случаи на създадени породи и от народната селекция, но за това също се изисква единомислие и целенасочен подбор, дори и без яснота що е това кросинговър, отбор, подбор, хетерозис, инбридинг и т.н. ! Във всяка една от развитите в птицевъдно отношение страни има всички тези групи, както и останалите по-долу. В изостаналите страни (каквито за съжаление в областта на декоративното дворно птицевъдство сме и ние) има основно долните групи и в най-добрият случай малцина от горните.

Колекционери: това са хора, които отглеждат по едно разплодно семейство от много видове/породи/цветове, често съвместно с други животни (различни от птици) или аз го наричам зоопарков тип животновъдство: от всичко по малко :D . Тук рядко се държи на качеството (а най-вече на цената), липсва селекция, липсват и познания в областта на селекцията и репродукцията, развъждането и отглеждането. Разбира се има и много изключения. Тук влизат хора, които си гледат птиците основно за "кеф на душата и радост за окото". Това е най-масовата група занимаваща се с чистопородно отглеждане навсякъде по света. Няма да крия, че и аз до някъде влизам в тази категория (но сърце юнашко не трае :lol: ).

Отглеждачи: това е категорията, при която се отглежда всичко без значение порода и цвят, та дори и междувидови хибриди с две направления: от една страна продоволствено (за месо и яйца за нуждите на семейството), а от друга за красота (да имаш нещо различно и оригинално: качулата кокошка, гащата птица, милефльор, къдрав гълъб, гъска с челен израстък и пр..).

Позволих си да направя тази категоризация с цел не да обидя някого, а да може човек да разбере къде е и къде иска да бъде за напред. Няма нищо лошо да си "отглеждач", всички в даден момент сме били такива, важното е да ти харесва това което правиш и имаш.
Няма какво да се лъжем, предполагам повечето не сме вегетарианци. Почти всички развъдчици, които познавам и то хора със сериозни постижения ..... си "хапват" птиците, които са извън стандарта, останалите се продават за да остане само най-доброто. Например повечето от тях за периода октомври-март произвеждат по няколкостотин млади птици, от тях се оставят най-добрите, да кажем 10 %, голяма част от тях се продават, птици с дефекти, които възпрепятстват нормален живот се евтаназират (понякога е по-хуманно това, отколкото да оставиш животното да се мъчи ... това е мое мнение), а останалите за последният подбор (преди пронасяне) в повечето случаи ако не се продадат се използват за месо (поне тези, които стават :lol: ).

поздрави,
Христо Луканов
Аватар
dr_lukanov
VIP
VIP

Мнениеот DZATARA » Вто Юни 21, 2011 2:59 pm

Много добре докторе.най-доброто мнение до тук по темата мога да кажа само едно ВЕАЛА. Пък и в крайна сметка разбрах аз към кой тип съм,колекционери:Тук влизат хора, които си гледат птиците основно за "кеф на душата и радост за окото".
Аватар
DZATARA
VIP
VIP

Мнениеот david_67 » Вто Юни 21, 2011 10:06 pm

DZATARA написа:Много добре докторе.най-доброто мнение до тук по темата мога да кажа само едно ВЕАЛА. Пък и в крайна сметка разбрах аз към кой тип съм,колекционери:Тук влизат хора, които си гледат птиците основно за "кеф на душата и радост за окото".

Ако си прочел правилно въпросът ми отговори на него ! Аз не питам кой е дал най добрият отговор и къкъв тип е в отглеждането на птици , ами нещо съвсем друго от това което си написал!
Аватар
david_67
бан
бан

Мнениеот DZATARA » Вто Юни 21, 2011 11:38 pm

david_67 написа:
DZATARA написа:Много добре докторе.най-доброто мнение до тук по темата мога да кажа само едно ВЕАЛА. Пък и в крайна сметка разбрах аз към кой тип съм,колекционери:Тук влизат хора, които си гледат птиците основно за "кеф на душата и радост за окото".

Ако си прочел правилно въпросът ми отговори на него ! Аз не питам кой е дал най добрият отговор и къкъв тип е в отглеждането на птици , ами нещо съвсем друго от това което си написал!

Сори братко ако съм те подразнил,бъди жив и здрав...А и нещо друго,давай го малко по спокоино ако ме разбираш.
Аватар
DZATARA
VIP
VIP

Мнениеот nightingale » Вто Юни 21, 2011 11:49 pm

david_67 написа:

Meждо другото аз въпрос не видях.
Освен реториката разбире се и последващите пояснения.
С риск и аз да те подразня, също аплодирам тезата на d-r lukanov.
И ме извини за спама . :wink:
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот david_67 » Сря Юни 22, 2011 12:07 am

nightingale написа:[

Meждо другото аз въпрос не видях.
Освен реториката разбире се и последващите пояснения.
С риск и аз да те подразня, също аплодирам тезата на d-r lukanov.
И ме извини за спама . :wink:

Ми сигурно остаряваш ,щом не си не си видял въпроса ми в заглавието !
Аватар
david_67
бан
бан

Мнениеот nightingale » Сря Юни 22, 2011 12:25 am

E aз този го видях, ама помислих, че е реторичен.
Ако си прочел правилно въпросът ми

А как може да се прочете правилно този съвършенно граматически и таксономически зададен въпрос ?
Приятелю, дай наистина по-кротко.
Таман дискусията потръгна. :wink:
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот david_67 » Сря Юни 22, 2011 2:04 am

nightingale написа:E aз този го видях, ама помислих, че е реторичен.
Ако си прочел правилно въпросът ми

А как може да се прочете правилно този съвършенно граматически и таксономически зададен въпрос ?
Приятелю, дай наистина по-кротко.
Таман дискусията потръгна. :wink:

Само три семестъра изкарах в Оксфорд и не ми уидисаха преподавателите и се преместих в Стара Загора !
Немога да ти определя тази руска дума /таксономически/,ЯВНО СИ РУСОФИЛ !
Иначе кротко я давам но ......!
Аватар
david_67
бан
бан

Мнениеот nightingale » Сря Юни 22, 2011 8:29 am

А бе то думичката си е с гръцки произход.(taxis)
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Сря Юни 22, 2011 9:42 am

Здравейте приятели,виждам сте се разгорещили.Нека изкажа и мое мнение ,без разбира се да забелязвате вложената от мен емоционалност.
Автохтонни или съвременни,расите са шедьовър за видът си.Създадени целенасочено или случайно,в завършен вид трябва да бъдат ревностно пазени като генетично богатство ,неповторимо във времето.
И да уточня,перефразирайки.Султанският харем не случайно е бил пазен от евнуси.Така и с расовите животни би трябвало да се съхраняват от хора с добри възможности,но само съхраняват.Работата с тях се пада на истински специалисти познаващи интимните особености на самата раса.Това разбира се не означава само и единствено да познават стандарта.Мое мнение е ,че това е занятие на съдиите.Основната брънка и създател на расата си остават селекционерите,понякога не забелязвани всред еуфорията ,прожекторите и прелестите от постигнатото.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Предишна

Назад към Пернати на двора