Говорехме си с доктор Илчев,дали да се обработват яйцата преди люпене и оттам реших да направя тази тема .Надявам се да е интересна полезна за всички.
Моето лично мнение ,е че по-добре да не се обработват освен ако не са изключително замърсени .Също така уточнявам ,че става въпрос за любителско инкубиране.Иначе дезинфекцията на яйцата се прави и то е задължителна при професионално люпене и то става по два основни начина - суха и мокра дезинфекция .
При мократа дезинфекция се използват различни препарати като някои са :
- 0,1 % разтвор на мерфен
- 1 % разтвор на хлорамин
- 0,68 % разтвор на ластанокс
- 0,5 % разтвор на йоазан
При сухата дезинфекция се използва калиев перманганат и 40 % разтвор на формалдехид в специални газови камери Има облъчване с ултравиолетова светлина и т.н.
Сами виждате ,че изглежда доста сложно ,а е още по-сложно ако вземем да го правим в домашна среда – освен ,че препаратите са малко трудни за намиране то са необходими и условия ,за да извършваме това ,а на всичко отгоре малка грешка може да доведе до смъртта на ембрионите и още по-важно до сериозно увреждане на нашето здраве.
Ако яйцата са силно замърсени е по-добре да бъдат измити,но и тогава трябва да се спазват някои условия :
- Трябва да се в топло помещение при температура около 22 градуса ,но не повече от 27 градуса
- Температурата на водата за измиване трябва да бъде с 2-3 градуса по висока от температурата на яйцата ,но не бива да бъде по-висока от 38 градуса .Това е доста важно понеже ако температурата на водата е по- ниска от тази на яйцето ,то вътрешното му съдържание се свива и през порите на черупката се всмукват някои паразити и микроорганизми.По-високата температура разширява вътрешното съдържание и се изхвърлят вещества навън
- Не е хубаво яйцата да се потапят Ако се наложи обаче не трябва да е за повече от 3 минути особено ако водата е с температура 38 градуса .Предполагам се разбира ,че изобщо водата не бива в никакъв случай да превишава 38 ,както казах по-горе
- Яйцата се измиват най-късно 2-3 часа след снасянето
- Добре е водата за измиване да е преварена или най-добре дестилирана
Почистването става с гъбичка ,като яйцето стои неподвижно ,а гъбичката се движи около него
Инкубаторите също се дезинфекцират .Това става след всяко люпене .Може да стане с чиста хладка вода или с 4% разтвор на хлорна вар, също така с 2% разтвор на натриеа основа (сода каустик) или 5% разтвор на калцинирана сода(сода за дъски или бъчви) при температура 60 -70 градуса.Касетите за яйцата също