Модератори: sandan, христо абаджиев
Не не си с грешка точно така е в кълновете на семената има повече витамин Е от колкото в повечето зелени храни.Има една голяма заблуда обаче в думата пкълнеци и повечето хора мислят ,че малкото коренче,зърното(семето) и самият израстък на бъдещото растение значат това. А всъщност това е последното. В него се концентрира най голямо количество от витамините в часност вит.Е .Колкото по голям става израстъка толкова концентрацията намалява.Затова е най добре да се дават още съвсем малки,точно в момента на позеленяване.Всъщност зърно или семе което е покълнало по количество на витамини не се различава особенно от накиснато такова.Само полузряло то е по ценно от тях.За това и пуснах темата за житните зародиши,за да видя мнението и на другите.fridolina написа:Може и да съм в заблуда, защото не помня откъде съм го прочела, ама съм останала с впечатлението, че покълналите семена съдържат в значително по-големи количества витамини (в частност E), в сравнение със зелените храни, към които могат да се причислят и пониците.
todpetrov написа:колеги с риск да си навлека упреци от вас искам да кажа ,че от накиснатият коноп по - добро няма незнам дали някой го е изследвал но аз ви казвам за мен от това няма по - добро а и с много по малко количество се постигат много по големи успехи . За мен това е най - доброто за подготовка на канарите през пролетта :) !
nightingale написа:С риск да ме обвини някой,че съм всезнайко и на всяка торба меродия искам да кажа ,че най правилният начин да се дават покълнеците на птиците е да се оставят да пораснат поне 1см. и с ножица да се подстригват и да се дава само зелената част.Самото семе независимо дали е покълнало или не, вследствие на ферментацията съдържа доста химични елементи отровни за птиците.А и така става по лесно и практично защото само след два дена те израстват наново и не се налага толкова често да зареждаме нови.Покълването е химичен процес а не физичен и наистина трябва да се внимава.Това все пак е мое мнение може да има и други.Но все пак аз така практикувам,режа с ножицата което е пораснало и не ме вълнува толкова дали има повредени семена,непокълнали и прочие.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта