Приготвяне на покълнали семена
Покълналите семена са лесно ферментиращ продукт.Поради тази причина те могат да причинят големи вреди на птиците.Ето защо някои развъждачи не ги ползват.Разбира се тази мярка е крайна .Ако покълнеците са внимателно приготвени и добре съхранени, може да разчитате на тази изключително ценна хранителна добавка, без да застрашите здравето на птиците си.
Почти всички семена са подходящи за направата на покълнеци.Поради бързото си ферментиране не е подходящ беления овес. Покълнеци от лен също не са подходящи.
Най подходящи за покълнеци са червената рапица, нигер ( внимание ! бързо плесенясва ) шафранка, канарено семе, ечемик.
Хигиената е особено важна при подготовката на семената за покълване, както и при съхраняването им.Покълнеците бързо се развалят като ферментират, плесенясват и изсъхват.В тези случаи те са особено вредни за нашите птици.Преди да сервирате покълнеците на вашите любимци, трябва да се убедите, визуално и вкусово, дали са подходящи за консумация.Ако установите че само една част от покълналите семена е негодна не правете икономии а изхвърлете цялата порция.Не приготвяйте повече количество храна отколкото могат да изядат птиците ви за деня.
Измийте обилно семената преди да ги заложите за покълване.Можете дори да ги дезинфектирате с подходящи безвредни разтвори.
Промийте старателно семената подготвени за покълнеци в ситно сито.Оставете ги накиснати да престоят през нощта.Семената не трябва да престояват накиснати повече от 10- 12 часа, защото в противен случай се създават предпоставки за гниене.След накисването отново промийте семената обилно с вода.След това ситото се поставя в купа и се покрива с кърпа за да се предпази от замърсяване с прах и спори.За предпочитане е ситото или цедката да са пластмасова, защото металните ръждясват.Така семената трябва да престоят 24 до 30 часа при възможна константна температура. Промивайте семената през 8 часа с течаща вода за да предотвратите плесенясване.След като семената са покълнали ги дайте на вашите любимци в съд с голям диаметър, а слоя на семената не трябва да е дебел за да се предотврати запарването им.Покълнеците се харесват на птиците точно в този период 24 -30 часа след това сякаш губят вкусовите си качества.В резултат на научни изследвания е доказано че именно в този период налице са най - виталните качества в семената.
В хладилник можем да съхраним безпроблемно покълнали семена за два дни.Преди да бъдат предоставени на птиците за консумация е необходимо да ги промием еднократно, добре е да ги отцедим и същевременно да ги темперираме до стайна температура.Покълнеци можем и да замразяваме в нужните ни за деня порции, като по този начин си подготвяме хранителната добавка от покълнеци за цялата седмица.При тази процедура е особено важно преди замразяването семената да бъдат максимално сухи.Нашият практически съвет е да замразим определено количество в камерата за един час, след което да го извадим и внимателно да разтрошим образувалите се ледени буци.След тази манипулация отново замразявате.Така подготвените покълнеци се възприемат отлично от птиците.Постъпвайки по този начин ние пестим много време, спазваме максимално стриктно най-доброто време на покълване и предоставяме ежедневно ценната хранителна добавка на нашите птици.
Ако за първи път давате покълнеци на птиците си, не е изключено да не ги възприемат с охота.Този период е много кратък, но трябва да внимавате да не вкисне покълнека.
Още един съвет:
На моите канари не давам покълнали семена от октомври до март.Това е съобразено с естествените потребности на птиците.