Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Приготвяне на покълнеци

Модератори: sandan, христо абаджиев

Приготвяне на покълнеци

Мнениеот sandan » Пет Яну 16, 2009 10:25 pm

Приготвяне на покълнали семена


Покълналите семена са лесно ферментиращ продукт.Поради тази причина те могат да причинят големи вреди на птиците.Ето защо някои развъждачи не ги ползват.Разбира се тази мярка е крайна .Ако покълнеците са внимателно приготвени и добре съхранени, може да разчитате на тази изключително ценна хранителна добавка, без да застрашите здравето на птиците си.
Почти всички семена са подходящи за направата на покълнеци.Поради бързото си ферментиране не е подходящ беления овес. Покълнеци от лен също не са подходящи.
Най подходящи за покълнеци са червената рапица, нигер ( внимание ! бързо плесенясва ) шафранка, канарено семе, ечемик.
Хигиената е особено важна при подготовката на семената за покълване, както и при съхраняването им.Покълнеците бързо се развалят като ферментират, плесенясват и изсъхват.В тези случаи те са особено вредни за нашите птици.Преди да сервирате покълнеците на вашите любимци, трябва да се убедите, визуално и вкусово, дали са подходящи за консумация.Ако установите че само една част от покълналите семена е негодна не правете икономии а изхвърлете цялата порция.Не приготвяйте повече количество храна отколкото могат да изядат птиците ви за деня.
Измийте обилно семената преди да ги заложите за покълване.Можете дори да ги дезинфектирате с подходящи безвредни разтвори.
Промийте старателно семената подготвени за покълнеци в ситно сито.Оставете ги накиснати да престоят през нощта.Семената не трябва да престояват накиснати повече от 10- 12 часа, защото в противен случай се създават предпоставки за гниене.След накисването отново промийте семената обилно с вода.След това ситото се поставя в купа и се покрива с кърпа за да се предпази от замърсяване с прах и спори.За предпочитане е ситото или цедката да са пластмасова, защото металните ръждясват.Така семената трябва да престоят 24 до 30 часа при възможна константна температура. Промивайте семената през 8 часа с течаща вода за да предотвратите плесенясване.След като семената са покълнали ги дайте на вашите любимци в съд с голям диаметър, а слоя на семената не трябва да е дебел за да се предотврати запарването им.Покълнеците се харесват на птиците точно в този период 24 -30 часа след това сякаш губят вкусовите си качества.В резултат на научни изследвания е доказано че именно в този период налице са най - виталните качества в семената.
В хладилник можем да съхраним безпроблемно покълнали семена за два дни.Преди да бъдат предоставени на птиците за консумация е необходимо да ги промием еднократно, добре е да ги отцедим и същевременно да ги темперираме до стайна температура.Покълнеци можем и да замразяваме в нужните ни за деня порции, като по този начин си подготвяме хранителната добавка от покълнеци за цялата седмица.При тази процедура е особено важно преди замразяването семената да бъдат максимално сухи.Нашият практически съвет е да замразим определено количество в камерата за един час, след което да го извадим и внимателно да разтрошим образувалите се ледени буци.След тази манипулация отново замразявате.Така подготвените покълнеци се възприемат отлично от птиците.Постъпвайки по този начин ние пестим много време, спазваме максимално стриктно най-доброто време на покълване и предоставяме ежедневно ценната хранителна добавка на нашите птици.
Ако за първи път давате покълнеци на птиците си, не е изключено да не ги възприемат с охота.Този период е много кратък, но трябва да внимавате да не вкисне покълнека.
Още един съвет:
На моите канари не давам покълнали семена от октомври до март.Това е съобразено с естествените потребности на птиците.
Аватар
sandan
Модератор
Модератор
 
Мнения: 1178
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 8:08 pm
Местоположение: Сандански

Мнениеот pi4on » Пон Авг 03, 2009 9:51 pm

А да се отглеждат в саксйя става ли аз на мойте им давам такива като стигнат 1-2 см височина защото някъде четох ,че по къси са вредни поне добити по този начин.
pi4on
потребител
потребител
 
Мнения: 387
Регистриран на: Сря Апр 22, 2009 10:19 am
Местоположение: Плевен

Мнениеот Paulina » Пон Авг 03, 2009 11:14 pm

Има един препарат , който се поставя във водата за унищожаване на плесена / мухъла и който не вреди на птиците , но за съжаление се намира само в чужбина !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител
 
Мнения: 3164
Регистриран на: Вто Мар 10, 2009 12:59 am

Мнениеот П.Петков » Съб Окт 24, 2009 10:33 pm

Paulina написа:Има един препарат , който се поставя във водата за унищожаване на плесена / мухъла и който не вреди на птиците , но за съжаление се намира само в чужбина !


нищо особено,обикновен дизифектант за плодове...спокойно може да се замени с оцет.
П.Петков
потребител
потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: Нед Юни 08, 2008 8:27 am
Местоположение: Anzio,Italia

Мнениеот Paulina » Съб Окт 24, 2009 10:45 pm

П.Петков написа:
нищо особено,обикновен дизифектант за плодове...спокойно може да се замени с оцет.


Да бе , да !

:lol:
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител
 
Мнения: 3164
Регистриран на: Вто Мар 10, 2009 12:59 am

Мнениеот П.Петков » Съб Окт 24, 2009 10:58 pm

кое нее за вяване?
П.Петков
потребител
потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: Нед Юни 08, 2008 8:27 am
Местоположение: Anzio,Italia

Мнениеот Paulina » Нед Окт 25, 2009 12:30 am

П.Петков написа:кое нее за вяване?


Какъв оцет ? Колко процентов ? Какъв цвят ? Направен от какво - от червено от бяло или пък от друго вино ? От ябълков сок от бира или от бренди ? Или може би от нещо друго ? В какво съотношение ?

Но в едно си прав - с оцета може да се дензификцират много неща ! Но за покълнеци - не бях чувала и аз лично не бих го направила ! Нека всеки да събира собствен опит !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител
 
Мнения: 3164
Регистриран на: Вто Мар 10, 2009 12:59 am

Мнениеот nightingale » Нед Окт 25, 2009 12:52 am

Всички киселини (без последните две) които спомена са естествен консервант. Тоест с тях се постига стопирането на развитието на бактериите. Нея не си я споменала, но най- добрата е лимонената.
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Мнениеот Paulina » Нед Окт 25, 2009 1:12 am

nightingale написа:Всички киселини (без последните две) които спомена са естествен консервант. Тоест с тях се постига стопирането на развитието на бактериите. Нея не си я споменала, но най- добрата е лимонената.

Така е , не я споменах , защото "говорихме" директно за течността оцет . Но благодаря за добавката !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител
 
Мнения: 3164
Регистриран на: Вто Мар 10, 2009 12:59 am

Мнениеот П.Петков » Пон Окт 26, 2009 11:33 am

защо ли не се коментират така важни теми като тази??освен че са отличен енергиен источник,са и лесно смилаеми,също така са и доста добър тест за годнос на сухите.Що се отнася до оцета!! той също има употреба в оринтологията,не само за дизифекция на семената ,а и на самите птици,освен че придава блясък на перата,и не само..
Важно е да се спомене ,че е желателно покънеците да не се поднасят мокри(дори влажни) за целта аброрбиращите салфетки вършат работа,също и добавяне на кус кус,или подобни..
П.Петков
потребител
потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: Нед Юни 08, 2008 8:27 am
Местоположение: Anzio,Italia

Мнениеот todpetrov » Пон Окт 26, 2009 3:09 pm

г-н Петков разкаже те подробно , как приготвяте покълнеците и , как точно използвате оцета и количеството разбира се на всички съставки?
todpetrov
потребител
потребител
 
Мнения: 502
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 1:26 am
Местоположение: Добрич

Мнениеот perta » Пон Окт 26, 2009 5:36 pm

П.Петков написа:...
Важно е да се спомене ,че е желателно покънеците да не се поднасят мокри(дори влажни) за целта аброрбиращите салфетки вършат работа,също и добавяне на кус кус,или подобни..


Това и аз съм го чувала, но никой не казва точно ЗАЩО да не се дават мокри покълнеци, а мойте птици ги ядат много по-охотно, когато са мокри, отколкото сухи... :think: И досега не съм забелязала това да е някакъв проблем!
...докъде ли не стигат хората в стремежа да си осмислят някак живота.
Аватар
perta
потребител
потребител
 
Мнения: 339
Регистриран на: Пон Юни 09, 2008 10:47 pm

Следваща

Назад към Хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта