Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Осветление

Модератори: sandan, христо абаджиев

Осветление

Мнениеот krokodil22 » Пет Сеп 05, 2008 5:23 pm

Здравейте, интересува ме кой с какво си свети на птиците. Замислил съм на моите да им правя нещо, но се колебая още с какво... Луминисцентни с пълен спектър или обикновени, с нажежаема жичка ( "бяла" или обикновена прозрачна) и с колко келвина?
Благодаря предварително!
krokodil22
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пет Сеп 05, 2008 5:49 pm

Задължително е в спектарът да фигорират UW лъчи.Стъклото пропуска едва 3% от тях.Плексигласът 80%.. Има специални лампи за птици.Келвините и лумените зависят от помещението.Ако птицата е осветявана поне за около 4 часа с естествено осветление няма причина от притеснение какво ще е изкуственното.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот fridolina » Пет Сеп 05, 2008 7:54 pm

nightingale написа:Има специални лампи за птици.

Arcadia Bird Lamp
Изображение
Аватар
fridolina
админ
админ

Мнениеот krokodil22 » Съб Сеп 06, 2008 7:40 am

nightingale написа:Задължително е в спектарът да фигорират UW лъчи.Стъклото пропуска едва 3% от тях.Плексигласът 80%.. Има специални лампи за птици.Келвините и лумените зависят от помещението.Ако птицата е осветявана поне за около 4 часа с естествено осветление няма причина от притеснение какво ще е изкуственното.

Ами моите са естествено осветени, но ги гладам в стая т.е. светлината минава през стъкло. Давам им витанин Д като добавка, но не знам колко е ефективно. Лампи на Аркадия знаете ли къде мога да намеря?
krokodil22
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Съб Сеп 06, 2008 8:51 pm

Както казах и преди ултравиолетът е много важен за птиците.Твоите птици ако се осветяват с естественна светлина не се притеснявай, че стъклото филтрира по голямата част от тези вълни.Те са достатъчно дълго облъчвани и ще им стига. Друг е въпроса ако в стаята не влиза никакво слънце и човек трябва да прибяга до заместител.Тогава е важно да се съобразиш с това.Също голямо значение има и видът на птицата,има такива които без пряка слънчева светлина не могат да се размножават други даже започват да имат здравословни проблеми.Едно е важно да се знае:Птиците от всички останали гръбначни животни са най светлолюбивите и силно зависят от слънчевото греене.Независимо от какъв вид е,всяка една от тях не пропуска да направи слънчевите си бани. И особенно щастливи са да се погреят на сутрешното слънце.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот krokodil22 » Пон Сеп 08, 2008 10:28 am

Става въпрос за зеброви амадини... :wink: Благодаря много за компетентното мнение!
krokodil22
потребител
потребител

Мнениеот AleSio » Пон Сеп 08, 2008 12:12 pm

krokodil22 написа:Става въпрос за зеброви амадини... :wink: Благодаря много за компетентното мнение!

Преди 2 месеца когато се нанесох на партера и аз имах същия проблем като теб,понеже никой не предлага специализирани лампи сложих обикновена енергоспестяваща крушка.Ако намериш ултравиолетна лампа за терариум завий една и от тях ще свърши работа.
Вече съм част от най-новия онлайн курник
AleSio
потребител
потребител

Мнениеот krokodil22 » Пон Сеп 08, 2008 5:25 pm

AleSio написа:
Преди 2 месеца когато се нанесох на партера и аз имах същия проблем като теб,понеже никой не предлага специализирани лампи сложих обикновена енергоспестяваща крушка.Ако намериш ултравиолетна лампа за терариум завий една и от тях ще свърши работа.

Ами аз намерих в един магазин на гърба на ресторант "Аркадия", но си бяха цифра... и затова се чудех...
krokodil22
потребител
потребител

Мнениеот AleSio » Пон Сеп 08, 2008 7:18 pm

krokodil22 написа:
AleSio написа:

Ами аз намерих в един магазин на гърба на ресторант "Аркадия", но си бяха цифра... и затова се чудех...

колко струваха?
AleSio
потребител
потребител

Мнениеот krokodil22 » Вто Сеп 09, 2008 11:19 am

Ами 60см бяха около 22 лева, а 120 или 150 - 44 или 46 ще те излъжа..., когато аз проверих нямаше 60см и момичето ми обясни, че очакват внос.
Има и аквариумни на по-ниски цени(с UV лъчи), но незнам колко са подходящи...
krokodil22
потребител
потребител

Мнениеот AleSio » Вто Сеп 09, 2008 12:52 pm

krokodil22 написа:Ами 60см бяха около 22 лева, а 120 или 150 - 44 или 46 ще те излъжа..., когато аз проверих нямаше 60см и момичето ми обясни, че очакват внос.
Има и аквариумни на по-ниски цени(с UV лъчи), но незнам колко са подходящи...

дай ми адрес на този магазин.каде се намира?
аз мисля че са по подходящи крушките с фасунка
AleSio
потребител
потребител

Мнениеот krokodil22 » Вто Сеп 09, 2008 1:10 pm

AleSio написа:
дай ми адрес на този магазин.каде се намира?
аз мисля че са по подходящи крушките с фасунка

Адрес: София,Лозенец ,ул. Крум Попов 64 намира се отстрани на ресторанта...
Крушки с фасунка и UW лъчи не съм срещал да се продават, само в каталога на "Аркадия" ги има, ако намериш ми пиши на ЛС!
krokodil22
потребител
потребител

Следваща

Назад към Условия на отглеждане