Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


История на канаровъдството в България

История на канаровъдството в България

Мнениеот Dr. Velev » Чет Апр 22, 2010 12:12 am

Канарчетата –позабравените домашни любимци
Д-р Борис Велев PhD

В резултат на бурните темпове на урбанизация и навлизането на продуктите на техническата революция в бита на човечеството , контактите му с природата стават все по-ограничени. В резултат на това не рядко се стига до духовно обедняване и загуба на емоционални усещания, водещи до стресови състояния, неврози и дискомфорт. Поради тези причини в последно време все по често в развитите индустриални държави започва да се говори за връщане към природата и търсене на нови форми за контакти с нея.
В тази връзка песента на птиците винаги са били възприемани с голяма любов и внимание от страна на човека. От най-древни времена тя е била почитана и ценена, защото никои природни звуци не са така приятни за човешкото ухо като нежното чуруликане на дивите ни събратя. От тук се появява и вечния стремеж на човека да одомашни дива пойна птичка - канарчето, което без проблем да живее и се размножава в кафези и да бъде научено да пее по вкуса на своя “господар”, имитирайки различни диви свои сродници.
Канарчетата са едни от най-деликатните и нежни домашни любимци. Мелодичната им не много силна песен, голямото разнообразие в цветовата гама на оперението и жизнерадостното им поведение дават възможност да бъдат задоволени и най-капризните и претенциозни любители на птичия свят.
От момента на одомашняването им през миналия век до днес в резултат на целенасочена селекция са създадени над 200 вида цветни канарчета, като се започне от млечно бяло и се стигне да пурпурно червено. Типизирани са и няколко вида певчески породи, които имат коренно различно птича песен.
В гласовия апарат на птиците, наречен сиринкс, при преминаването на въздух започват да трептят фини мембрани структури при което се оформя мелодия и песен. При дивите пойни птици с малки изключения пеят само мъжките индивиди ,като по този начин привличат женските и определят териториите си за размножаване. Грубия растер на песента на определен биологичен вид е вроден, но свързващите мелодиите структури са вариабилни. Именно поради това младо канарче поставено в определена среда може да се научи да подражава песента да други видове птици. Това явление в науката е известно пот термина инпринтинг и сравнително добре е изучено.
Песента на дивото канарче представлява ролада прекъсвана от призивни, остри свирещи звуци. Със започването на селекционно развъждане на канарчетата и тяхното одомашняване в началото на 19 век в облостта Харц – Германия се поставя началото на първата певческа порода известна като Харцер-ролер. Не много по- късно в Белгия започва селекционирането на друга певческа порода известна сега като Малинуа. В Испания се създава породата Тимбрадо, а в САЩ – американския певец. През тридесетте години на нашия век за първи път се споменава за канари имитиращи песента на славея. Италианците създават своя порода известна като Феюме , която успешно подражава песента на диви пойни птички.
В България също се организира Национален клуб за певчески канарчета със седалище град Бургас. Основната цел на тази организация е да се създаде българска порода певческо канарче, което да наподобява песента на славея и други диви пойни птички. Българското канарче се нарича “Орфей” и все още не е признато от Световната орнитологична конференция.
За жалост до много скоро подхода за създаване на такива птици бе твърде примитивен и хаотичен. Не е водена никаква документация и статистика ката са загубени линии певчески канарчета от които би могло да се създаде нова българска порода певческо канарче. Сега нещата са поставени на научна основа, като се прави опит бурния ентусиазъм на любителите да бъде методично направляван. Създадени са няколко работни групи в Бургас, Пловдив, Кюстендил и София, който първоначално събират от цялата страна генофонда от налични канарчета с “диво” пеене. Под методичното ръководство на авторът, са разработени схеми за работа на отделните групи, като се използват утвърдени подходи на линейно развъждане, поглъщателно кръстосване и впръскване на кръв от други певчески породи, така че да се създаде певческата българска порода “Орфей”пееща, като прекрасния, ненадминат див певец – Славея, а също така и имитираща части от песента на други птички населяващи териториите на България.

Всички съществуващи днес канарчета произлизат от съществуващите диви форми, свободно живеещи и сега из флората на Канарските острови. Отглеждането им в домашна обстановка е сравнително лесно. Като начало е необходима средно голяма клетка, като отделните екземпляри се поставят по единично. Пеят само мъжките канарчета. Женските са ни необходими само ако решим да ги размножаваме. Птиците се поставят на сухи и проветриви места, като е добре да се знае, че течението и пряката слънчева светлина са вредни за тях. Вечер клетката трябва да се покрива с плътен плат или кърпа, така, че при палене и гасене на лампите в помещението да не се нарушава сънят на птицата.
Канарчетата се хранят със зърнена смеска съдържаща основно канарено семе и рапица и в по-малки количества нигер, коноп и ленено семе. Един, два пъти седмично може да им се дава твърдо сварено яйце, но в малки количества, докато всекидневно в менюто е добре да се включва ябълка, морков и листа от маруля. Много полезна е листната маса от глухарчето, която помага благодарение на високото съдържание на каротиноиди за доброто оцветяване на перушината. Последната се сменя веднъж в годината, обикновено през месеците август и септември. Този период е известен като сезонно линеене и тогава птиците са много чувствителни. Особено важно е канарчетата да се хранят пълноценно и разнообразно, да им се предоставя редовно възможност за къпане, а това да става в ранните часове на деня, така, че до вечерта перушината им добре да е изсъхнала.
Който е решил да размножава канарчета, трябва да знае, че това вече не е много лесно. Нужни са познания и опит, но и много свободно време, през което птиците да се наблюдават. Храненето е най-важната през този период и дори канаровъди, които се смятат за опитни много често се провалят. От друга страна самото размножаване на тези нежни и деликатни птици предоставя приятни емоции и интересни ситуации от поведенчески характер.
При правилно отглеждане и хранене, канарчетата рядко боледуват, но ако това все пак се случи, трябва незабавно да се потърси компетентен съвет от ветеринарен лекар, специалист по болестите на домашните птици.
Начални симптоми, говорещи за неразположение на канарчетата, са накокошинване и апатия. Такива птици трябва веднага да се поставят на топло. Зелената храна и яйцето да бъдат спрени до взимането на конкретни мерки за лечение.
Всички начинаещи и напреднали любители на канарчетата могат да се обърнат за съвети и помощ към членовете на създаденият с идеална цел”БЪЛГАРСКИ Национален Клуб за Цветни Канарчета / БНКЦК /
Написано 2004г
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Мнениеот Dr. Velev » Чет Апр 22, 2010 12:14 am

Още едно мнение

Др- Борис А. Велев

Схващането , което от години съм споделял е
,че за да създадеш нещо ново и стойностно , преди всичко трябва да имаш ясно поставена цел. В тази връзка горещо адмирирам инициативата на няколко клуба в България да поставят началото на организирано развъждане на Българското певческо канарче , някъде наричано “Орфей”.
Основното и решаващото при създаването на нова порода / нещо не чак толкова трудно в модерното животновъдство / е ясното и точно детерминиране на нейните качества ,било то в бъдеще време . Ето защо създаването на единен оценителен фиш, който определя броя, вида и оценката на задължителните певчески мелодии е решителна стъпка към успеха на начинанието .
Остава отворен въпроса , кой и как ще постигне поставените цели . Твърдо съм убеден ,че за начините , по които отделните любители достигат желаното пеене не трябва да има ограничения. Всеки трябва да опитва , да се очарова и разочарова , но бавно и сигурно да върви към поставените цели . Тази свобода на действие и липса на всякакви табута , би довела до създаване на един много широк генофонд, насочен към певчески качества .Това от друга страна ще предотврати бързо рухване на вече постигнати резултати .
Като пример мога да посоча селекционната работа на колегите ни от Сърбия, които от много години се стремят да създадат канарите “Славояр “пеещи като славей.В своите подходи те си позволяват редица отречени от класическата селекция методи , като кръстосване на доминантно бял с доминантно бял, интензивно с интензивно и др. При тях резултати има , но не се знае доколко постигнатото е генетически стабилно и укрепено .
Във всички случаи можем да твърдим, че при “Власотинските канари “ със сигурност е постигната целта да възпроизвеждат славейовата песен.
Някои любители смятат, че никого не можем да постигнем канар, пеещ така добре като славей.
Да никога канара няма да пее така силно и отчетливо като славея, но нашата цел е да получим СТАЕН ПЕВЕЦ, хранещ се със зърнена смеска , пеещ за разнообразие освен славейовите трели и мелодии на някои други диви пойни птици ,обитаващи страната ни . Да това е голямата ни цел ,която ще се нарича Българско певческо канарче “Орфей “
Трябва да знаем , че ако сега не сме ЯСНИ и СТРИКТНИ , то нашите поколения ще бъдат силно затруднени при постигането на крайния резултат. Една нова порода , особено в областта на птичата песен се създава с години , а може да бъде унищожена лесно и бързо .
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Мнениеот Dr. Velev » Чет Апр 22, 2010 12:28 am

Едно мнение
Алексадър .........член на певческата секция на БНКЦК

Занимавам се с певчески канари от доста време , не съм от най- изявените и парадиращи за големи успехи любител ,но много внимателно следя литературата ,касаеща певческите породи , както и организационното развитие на на нашето хоби в страната . Реших да напиша тези редове , защото след проведената дискусия върху лекцията на г-н Каров , в клуба на БНКЦК за мен възникнаха няколко въпроса.
Можем ли да приемем тезата, че за да постигнем нещо при създаването на българското певческо канарче е необходимо да тръгнем от органела ,като го кръстосваме до F 3 и тази степен на хибридизация да положи основата на нашето певческо канарче .Още нещо, целесъобразно ли е да учим хибридите от органел на песента на различни диви птици и в зависимост от тяхната възприемчивост към дадените мелодии да създадем “ стандартите на желаната песен “.
Бих желал да изложа моето скромно ,мнение без да се сърдя на когото и да е, ако не го приеме . Бих бил много радостен, ако ме оборят и убедят ,че греша. Базирайки се на дискусиите и спорове провеждани на сбирките на клуба , мненията изказвани след провеждането на конкурси и написаното в “Информационния бюлетин “ ,смятам ,че да определяме какви мелодии трябва да пее нашето певческо канарче в зависимост от възприемчивостта на хибриди от органел е меко казано неправилно . От много години голям брой селекционери на певчески канари упорито и последователно създават птици , които пеят слаеви строфи , както и такива на други наши пойни птици. Те са постигнали доста добри резултати и продължават да правят подбор и селекция в насоката за създаване на възприемчива на славеева песен канари . Нужни са организационни стъпки за да се създаде единен стандарт и да се приемат общи критерии за оценка на песента . това ще даде мощен тласък в развитието на хобито ни . Смятам за некоректно да се правят опити за налагане на едно или друго мнение , което ,да подведе начинаещи по неправилна , или поне към недоказана теза и по този начин да се умаловажава многогодишния труд на някои селекционери от Пловдив / Г. Урумов / , Бургас / Д.Здравков, П. Маринов / , София / Н. Филипов /Стара загора , Кюстендил и др. градове , постигнали много сериозни резултати при изграждането на певчески линии ,които по един или друг начин възпроизвеждат и запаметяват славеевите и други строфи .
Бих могъл да коментирам още много , но нежелая да се конфронтирам , с безпорни капацитети още повече , незная по какви причини не можем да ги видим и чуем на наши сбирки и да им зададем конкретни въпроси .
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Мнениеот Dr. Velev » Чет Апр 22, 2010 12:39 am

Така започнахме и пет години издавахме с помощта на истинските любители този бюлетин . Това бе в далечната 2004 година .
Сега имаме БАДП и на малко останалите ентусиазма им дава сила да продължат .
Хора като Доктора , Сандан ,Академика ,Румен , Роки , Тръш ,Чакмаков Петър и други ни дават сила да продължим , а такива като Багера Владимиров и Орландовската секта ни амбицират да победим .

Уважаеми колеги,

С настоящия информационен бюлетин си поставяме скромната цел: да обогатим вашите познания в областта на любимото ни хоби и да ви помогнем при правилното отглеждане и развъждане на канарчетата.
В бюлетина ще намерите най-актуалната информация относно теоретичните постановки в съвременното канаро-въдство, сведения за организационния живот на лобито в страната и чужбина, както и данни за живота и дейността на БНКЦК.
В следващите броеве, срещу скромни такси, можем да публикуваме ваши реклами и обяви.

Д-р Б.Велев
Председател на БНКЦК

2004 г
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Мнениеот Dr. Velev » Чет Апр 22, 2010 12:56 am

ОБУЧЕНИЕ НА ПЕВЧЕСКИТЕ ПОРОДИ КАНАРЧЕТА

За да се постигнат добри резултати при пеене,всички канарчета, независимо към коя порода принадлежат,трябва да бъдат обучавани и тренирани, както за успешно явяване на конкурси, такаи за доставяне радост на любителите. Тренировъчният период в Европа започва от началото на месец октомври и трае до края на януари. В страните с утвърдени традиции състезанията и певческите конкурси нормално се провеждат през месец февруари. Най общо казано тренировката при певческите канарчета се провежда на принципа смяна от тъмно към светло и задължително започва след пълната смяна на перушината на младите птици. Тук вероятно някои любители от по-старата генерация ще ни възразят, но наше задължение е да изложим всички аргументи, базиращи се на данни от обстойна литературна справка ,направена върху тази тема. Напълно сме съгласни със схващането, че от самото си излюпване, канарчето не трябва да чува друга песен, освен тази на която сме решили да го учим, но в никакъв случай не приемаме твърдението, че младото пиленци трябва веднага да се поставя на тъмно и да се “малтретира” като непрекъснато му се “набива” дадена песен .
Правилният път за обучение на младите мъжки канарчета по наше виждане се състои в следното. След преминаване на новоизлюпените птици към самостоятелно хранене, последните да се отделят в просторни светли волиери, поставени в помещения, които са звукоизолирани от другите птици. В малки кафези при тях се поставят един или два перфектно пеещи стари птици, най-често наричани “учители”. Тези канарчета трябва взаимно да се допълват в своята песен и да нямат никакви нежелани трели. Често пъти ,това на практика е невъзможно и тогава се прибягва до “технически средства”, като магнитофонен запис, уредба с компакт дискове, имаща много по-високо качество на звука. Най- новото и съвременно средство е компютърно контролируем запис, който разрешава строго разделяне на отделните строфи, по-често повтаряне на по-трудните от тях, както и възвожността в началото силата на звука да е съвсем слаба, в средата да се засилва до необходимият максимум и в края звукът отново да се намалява. Продължителността на озвучаването да не трае повече от 20 минути с последваща пауза най-малко 30 минути. Най- подходящото време за обучение е ранната сутрин, ранния следобяд, и привечер. Общото времетраене на звуковата “интервенция” да не превишава шест часа дневно.
Считаме за неправилно, схващането малките канарчета, да бъдат обочавани още от малки на тъмно, при слаба храна. Такъв подход нарушава естествените физиологични и биологични нужди на птиците, те не могат да се развият правилно, остават хилави, нежизнени, болнави. Някой от тях действително пеят добре, но тази песен не е “стабилна “ и поставени при нормални условия, заученото бързо се забравя. Такива методи ,най-често се използуват от недобросъвестни любители, поставящи на преден план търговските си интереси.
Както вече споменахме обучението и тренировката на младите певчески канарчета започва от месец октомври, като всяка млада мъжка птица се пуска в малка клетка, наричана певчески кафез, който се поставя в специално подготвени рафтове така, че птиците да не се виждат помежду си. Пред тези рафтове се спускат полупрозрачни пердета, които затъмнават клетките до “полутъмно”. Канарите се подреждат по щамове, генетически селекционирани и отговарящи на на творческите интерпретации и усет на селекционерите. Би било добре да има поне пет птици поставени в една колона, една над друга ,така че при евентуален ”брак” да могат да останат четири птици, които да се състезават на конкурсите в ансамблово пеене. Опитните канаровъди, разполагащи с доби певци, разполагат най- отгоре по една възрастна отлично пееща птица, която играе ролята на учител. Кафезите всеки тридесет минути се изваждат от затъмнените рафтове ,като се поставят на светло. Най-добре на маса в близост с хора. По този начин канарчетата свикват с ритъма тъмно-светло-тъмно и когато са на светло пеят. На полутъмно птиците престояват половината ден и нощта. През “тъмната“ част от деня им се пуска “техническо“ средство със звуков запис с птича песен, подбран от любителя. В периодите когато канарчетата не слушат запис или “учител”, те се прослушват от селекционера. Тогава трябва да се отстранят грешно пеещите птици и да се комплектуват ансабловите групи. Тази фаза е една от най-важните и определя бъдещите успехи или провали. Тук се проявява умението, опита и слуха на любителя, който трябва правилно да прецени както качествата, така и недостатъците на своите канари. Допускането на най-малки компромиси и снизходителност, водят до големи неудачи,защото, както добре знаем “лошото “ се учи най-лесно. От познанията, старанието и упоритостта на селекционера зависят резултатите ,които ще се покажат на провежданите конкурси. За арбитри при тях, канаровъдните организации трябва да назначават само опитни и неподкупни съдии, които правилно и по достойнство да оценяват уменията на певческите канари. Само по този начин едно прекрасно хоби може да просперира и да създава естетическа наслада, както на запалените специалисти , така и на обикновенния любител на прекрасната птича песен.

Д-р Борис Велев PhD
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Мнениеот akademika » Чет Апр 22, 2010 7:17 am

Dr. Velev написа:Така започнахме и пет години издавахме с помощта на истинските любители този бюлетин . Това бе в далечната 2004 година .
Сега имаме БАДП и на малко останалите ентусиазма им дава сила да продължат .
Хора като Доктора , Сандан ,Академика ,Румен , Роки , Тръш ,Чакмаков Петър и други ни дават сила да продължим , а такива като Багера Владимиров и Орландовската секта ни амбицират да победим .

Уважаеми колеги,

С настоящия информационен бюлетин си поставяме скромната цел: да обогатим вашите познания в областта на любимото ни хоби и да ви помогнем при правилното отглеждане и развъждане на канарчетата.
В бюлетина ще намерите най-актуалната информация относно теоретичните постановки в съвременното канаро-въдство, сведения за организационния живот на лобито в страната и чужбина, както и данни за живота и дейността на БНКЦК.
В следващите броеве, срещу скромни такси, можем да публикуваме ваши реклами и обяви.

Д-р Б.Велев
Председател на БНКЦК

2004 г
Пазя всички книжки ,които си купувах от В.Панов жалко че ги спряхте
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Мнениеот Dr. Velev » Пет Апр 23, 2010 11:53 pm

Спрахме ги защото нямаше кой да ги чете . Повечето казваха " аз това го знам" Това по някакъв начин обиди авторите и нещата преминаха в по- тесен крък . Не случайно намеквам и подсказвам , че съществува клуб МЕРИТОКРАЦИЯ . Той действа по принципите на зидарите и формално е от членовете на БНКЦК , но участие взимат и много други личности ,пряко или косвено свързани с нашето хоби .
Една от причините за злостни атаки към моята скромна персоне е това ,че някои "светила " в канаровъдството не бяха допуснати в приятелският ни кръг . Всеки от нас поканва някой , който смята за подходящ , но носи отговорност за неговите изяви и дейност. Нещата са много колегиялни ,приятелски , хората са с нужния ценс и възпитание .Учасват колеги от цялата срана , отглеждащи всякакви канарчета / не малко и" орфеисти "/, както и доказани специалисти от всякакви професионални палитри .
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

теле се роди вол умре

Мнениеот akademika » Съб Апр 24, 2010 7:58 am

Dr. Velev написа:Спрахме ги защото нямаше кой да ги чете . Повечето казваха " аз това го знам" .
Тези които мислят че знаят всичко в канаровъдството много се лъжат човек трябва постояно да обогатява знанятаси особено с хоби като нашето
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Мнениеот Dr. Velev » Съб Апр 24, 2010 11:06 pm

ИзображениеБистрица 2003 някои вече не са сред
нас
Изображение[/url]Поставят се основите на секция БПК -ОРФЕЙ Изображение

Изображение[/url] Лекциите за цвентни канари се провеждат всяка седмица на тавана на "Неофит Рилски " Хората идват от цялата страна . На снимката Ерол
Изображение Тренди беше с нас още преди да основем Асоциацията . На снимката с виртуоза на междовидовата хибридизация .
Изображение Краси като начинаещ и необременен .
Изображение Янков е винаги в светлината на прожесторите .
Изображение За мен купона е бил винаги на първо място .
ИзображениеВървата официална визита в Турция
Изображение Приятелю ,много ни липсваш , никога няма да забравим твоят хумор , познания и усет за преходността на нещата от живота , иронията ти към тези вземащи се много на сериозно и прекрасната ти компания . В Бистрица посъдих един интересен лещников храст , който винаги ми напомна за твоето приятелство . Почивай в мир и продължавай да се надсмиваш на жалките ни дразги, ----- от горе !
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител
 
Мнения: 1651
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 12:10 am
Местоположение: Sofia

Мнениеот akademika » Нед Апр 25, 2010 2:03 pm

:|
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

История на ...

Мнениеот trush » Нед Апр 25, 2010 6:20 pm

Като че ли, тази "меритокрация" е по-силна от всяка една бюрокрация!?
trush
бан
бан
 
Мнения: 489
Регистриран на: Нед Сеп 13, 2009 10:46 am
Местоположение: Бургас

Мнениеот nightingale » Нед Апр 25, 2010 8:57 pm

С двайсетачката снимката е супер. :lol: :| Росито си е чаровница. А Трендо ми се види подмладен. :wink:
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Следваща

Назад към Статии и публикации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта