Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


ПЕТИЯТ ЦВЯТ.

ПЕТИЯТ ЦВЯТ.

Мнениеот nightingale » Съб Мар 07, 2009 8:46 pm

Тъй като до съвсем скоро бях модератор на тази тема мисля,че е редно моето последно мнение отново да е тук.Колкото и жалко да е ще трябва да си кажем няколко истини.Ще започна с нещо на руски език което написа един мой приятел руснак от един друг форум.Няма да го превеждам защото се страхувам,че ако го преведа буквално с български прилагателни ще разваля магията нарисувана с думи от него.
''Вот сейчас перед глазами стоит картина как в днепровских плавнях, в лиственных лесах, где деревья с детства моют волны, кроны бьют шторма и от того стоят они как старики согнувшись, есть зеленая поляна. Родилась она когда упала ива, теперь уж только тина, мох и пена прикрыть стараются гнилой оставшийся от дерева кусок.Это было рано утром, только началинало сереть. Полная тишина, гдето отдаленно слышен голос прибоя, воздух наполнен терпким ароматом влажной коры и сочных трав. Земля здесь влажная и щедрая. И вот какбудто что-то поменялось. Необычайно глубокие, полные какогото смысла и гармонии звуки казалось прочно склеили все чувства с тем мирком, в котром по воле случая я оказался. весь превратился в слух. крался, полз и замирал. Гдето совсем рядом пел соловей. наполовину съеденый муравьями я добрался к краю поляны. Птица говорила, говорила с лесом, с небом.И они ей отвечали. Я все слушал и не понимал. Воздух дышал этой песней, становился плотным, разбивался о стволы деревьев и уносился прочь Никто, ни одно животное, ни один черный дрозд свом криком, не смел прервать его неосторожным звуком. Все этой песней наполнялось до краев. Ниточки лучей тянулись к соловью, потянулись через чащу, разрезая утренний туман. Но мне тогда казалось, что не туман это вовсе, а что песня соловья плавила все вокруг. Теперь певца хорошенько разглядел. Гнилой огрызок был ему удобным местом. Так же как его песня неожиданно разбудила плавни, так же неожиданно треснувшая ветка обратила в бегство нашего певца. Вот так жестоко он оставил меня один-наодин с тишиной. И тоько какоето время спустя голос прибоя позволил себе осторожно проникнуть в мое сознание''.
Това което е нарисувал с думи е в следствие на записа който пуснах в техният форум.Той е създаден с обучаваща цел,предимно за млади славеи.Много от ''орфейците'' на са и го чували.
Ето още няколко реакции:
tihomir, потрясающе
tihomir, очень хорошая песня!!!! Много чистых звуков. поет с расстановкой, выводит колено за коленом. Отлично!!!
Спасибо!
Ну, друзья, с такими постами и великолепными записями для меня уже пришла весна! Спасибо Вам!
Да, кстати, сегодня утром мой южный соловей пел почти полным голосом. В прошлом году он начинал чуть позже. Юла тоже заливается.

Наистина песента на славея е уникална.Тя е символ на любовта.Малко хора биха останали равнодушни към това певческо чудо.Някой казват,че славеят пее за влюбените,други за да си намери партньорка,трети за да посрещне новият ден и т.н.т. Никой обаче или по-скоро малко хора знаят истината. Той пее от злоба.Да именно от злоба.На неговият език любовните за нас трели звучат примерно така:
Аз съм собственик на тези храсти.Всеки който дръзне да ги доближи ще бъде яростно нападнат и изкълван от мен.Пея толкова силно и разпалено за да ви покажа кой е господарят тук.
За ушите на женската тези звуци са'' невидими''.Тоест тя не избира партньорът си по песента.Всяка от тях се стреми да заеме най-добрият гнездов участък.Изборът е индивидоален и е в резултат на опита и възръста на птицата.Разбира се това става в характерен за видът място на обитаване в което вече се е заселил долетелият от юг малко по-рано от нея мъжки.След като бъдещото семейство се обособи,мъжкият рязко променя песента си.В близост до нея той издава тихи едва доловими стрържещи звуци,неприятни за нашето ухо.Които звучат така:
Аз съм твоят слуга,ще те даря с всичката си любов и заедно ще отгледаме най-здравите и хубави дечица.
Тук се стига до основният проблем.А именно: АЗ ОТНОВО СЪМ С РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ. Което мнение разбива митът за любовта в песента на славеят.
Написъл съм до момента във форума най-много мнения. Не защото нямам работа и се чудя как да си убия времето, а защото искам да покажа на много хора, че дъгата не е съставена от четирите основни цвята.Това ,че нашият мозък може да възприеме само тях не значи ,че не съществуват.Ако бяхме пеперуди щяхме да го знаем.
Явно с позициите си съм подразнил много този който е решил ,че вече не ставам за модератор.Няма нищо.Изборът е негов.Съжалявам но немога нито да лижа задници нито да пиша неща които не мисля.Никого не съм излъгал,никого не съм обидил,на никого не съм казал,че е Тома неверний,на никого не съм казал ,че е пионер,всезнайко,смешник или каквотио и да било. (Все думи написани за мен.)На много от ''знаещите'' явно съм неудобен.В момента се сещам отново за един спор в една от темите.Слънчевата светлина или нещо друго е причината за изсветляването на роговите участаци на птиците.Обещах да напиша своето мнение след като чуя всички останали.Отново бях на различно мнение от това което пише в гугъл ( с чиято помощ много хора отстояват позициите си) Мина извесно време и реших да кача едно материалче опровергаващо мнението на насрещната страна но не успях.Пратих го по скайпа и помолих човекът да го пусне вместо мен.И до ден днешен това не е направено.Защо ли??? :wink:
В друг спор преди няколко дни'' изглупях'' да кажа ,че корела която е от два месеца с новият си собственик не може да я сравняваме с шинпанзе и е логично, че няма как да я научим да си похапне от непознатите за нея храни като демонстрираме нагледно как става това.Помъчих се да обесня ,че единствено птица която е свикнала с нас и новото си бкръжение ще се влгеда какво правим.Такъв е и принципът когато те се учат да говорят.Папагалите а и много от животните започват да ни подражават едва когато престанът да виждат заплаха в нас.Карай не е интересно.Интересното е ,че след този спор думичката'' модератор'' над аватарът ми липсва.
Получил съм доста писма в които хората са се допитвали до мен за соите птици.Получавал съм и такива в които има и това:
'' Слушай приятел!Не обичам някой да диша зад гърбът ми.Уважавам енциклопедичните ти познания за птиците и въобще богатата ти природна култура ,но не смяташ ли за нахално и грубо поведението си? ''
''Нямам намерение да подлагам на съмнение природните закони и закономерности.Не се дръж така хлапашки ,морето все пак не е до колене,не смяташ ли.Мога да отговоря на всеки твой въпрос като предположение ,но не смятам да изпадам в дребнавщина''.
Желая ти успех в селекцията на албино-славей,но да не пропее моно-!Късмет и умната ей! (и до ден днешен не е отговорил на въпросите ми)
Ще запазя анонимноста на авторът защото все пак това е лично съобщение.
Но стига за мен.Не искам да ви досаждам.За сега няма да изтрия 512-те мнения които съм написъл.Нека те да останат като паметник .Дали на глупоста или като символ на това ,че основните цветове не са само четери ,ще решите вие.
Дано някой ден гълабарите направят тема в която ще разискват: гълабите символ на мирът ли са или едни от най агресивните и жестоки животни са, неподчиняващи се на никаква ерархия.
На всички съфорумчани искам да подаря една мисъл написана много отдавна от един велик зоолог-Бернархт Гжимек .Няма да мога да я цитирам дословно защото съм я чел може би в 3-ти клас но ще се пробвам.
Хора,обичайте и пазете всяко живо същество на тази планета,защото макар,че умеем да строим небостъргачи и сме в състояние с една бомба да унищожим цели континенти - да съживим мътрвият дъждовен червей това не е по силите ни.
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Мнениеот shikata » Съб Мар 07, 2009 9:53 pm

Сега ще направя и аз изявление.
Когато има спорове, има винаги разсърдени, всеки се опитва да налага мнението си и ето в крайна сметка резултатите
Много ми е интересно колко от разсърдените и обидените ще си признаят че имат вина в разрастването на даден спор.
Кой от всички тях не е ползвал груб език и епитети
Все пак благодаря на всички за мненията им
Но ако някой си мисли че с сръдни се помага на хората жестоко се лъже.
Говоря за всички не визирам определен човек.
Аз лично не виждам причини за постоянни спорове, но явно в тази затворена общност играят голяма роля лични познанства и вражди.Затова и няма много нови хора в нея.Трудно се допускат.
А може и наистина да не искат да споделят знанията си.Моите спомени от съвсем близко минало са точно такива.Май в тази общност нещата са си същите.Жалко мислех си че нещата се променят.Който иска да помага, да помага, никой на сила не можеш да накараш.Изглежда много хора са далеч от идеята ми за сплотена общност както е в други части на света.Българина си е българин докрай.Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле.
В допълнение, да ви кажа аз какво правя когато задам въпрос в някой форум независимо какъв е какво правя, от гледна точка на незнаещият.След въпроса ми ако ще и война да стане, аз пресявам мненията, виждам колко са за, колко са против и извличам най полезното.Колкото пъти едно нещо е повторено повече, значи е изпитано.Така правят незнаещите.Не са нужни войни, а всеки да си каже мнението, без да бъде опониран постоянно.
За край на мнението ми ще кажа че на почти всеки обиден мога да покажа и обясня причините това да се случи, и които обикновено са си в него.И местя темата че не е в подходящия раздел, не е нужно постоянно да ангажираме хората с тези неща.
Последна промяна shikata на Пет Мар 27, 2009 10:46 pm, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
shikata
админ
админ
 
Мнения: 1069
Регистриран на: Сря Юни 04, 2008 9:06 pm

Мнениеот fridolina » Нед Мар 08, 2009 12:16 am

Благодаря на nightingale за времето през което беше във форума.
Изображение
Аватар
fridolina
админ
админ
 
Мнения: 540
Регистриран на: Сря Юни 04, 2008 11:54 pm
Местоположение: Варна

Мнениеот mytanta » Вто Мар 10, 2009 12:17 pm

Напълно подкрепям nightingale ,защото тук има много "професори" които не уважават мнението и опита на другите,те вървят като коне с капаци.
Ето за това няма да прогресират а ще си стоят на едно място дълго време.
Вместо да обменяме опит и да се учим един от друг,те се опитват да наложат техни мнения и методи,макар да са доста далеч от истината.
mytanta
потребител
потребител
 
Мнения: 122
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 9:17 am
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Paulina » Вто Мар 31, 2009 8:21 pm

Може би се намесвам много неуместно ( знам , че тук не става въпрос за това ) , но дъгата се състои от седем цвята .

:D
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител
 
Мнения: 3164
Регистриран на: Вто Мар 10, 2009 12:59 am

Мнениеот nightingale » Вто Мар 31, 2009 10:58 pm

ХАХАХАХА. Основните цветове са 3. дъгата е съставена от 3 основни цвята. Четвъртият цвят го символизирах като съвкупноста от коминациите на вторичните цветове. Петият казах, че е в окото на пеперудата и в нетрадиционната фантазия. Когато го написах подчертах, че дъгата не е съставена от четерите ОСНОВНИ цвята а има и пети. Чудех се кога ли някой ще се престраши да го напише.Цветовете са 7 в дъгата . Но не всичките са основни.Все пак ти благодаря ,че реагира. :D
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Мнениеот pi4on » Вто Май 12, 2009 12:54 pm

Между другот някой неща ги чета за канарчетата от един руски сайт: http://canaria-club.ru/
pi4on
потребител
потребител
 
Мнения: 387
Регистриран на: Сря Апр 22, 2009 10:19 am
Местоположение: Плевен

Мнениеот nightingale » Пон Юли 13, 2009 1:43 am

Луната ли? ДАЛЕКО СТЕ .А и виждате само в два нюанса сте. В правата страна и в другата страна.Погледът е онова нещо ,което мозъците ви не разбират.
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Мнениеот pi4on » Пон Юли 13, 2009 7:21 am

автора на петия цвят е доста досеглив, но статията или мнението му са страхотни !Никога не трябва да изчезва клонката с птичката и да не се чуват хилядите а може би милиони звучни песни за да е цветен живота ни.А между другото Луната не е толкова далече в сравнение със Слънцето тази доста гореща все още звезда за наша радост и от Луната- всички цветове на Земята са цветни а не черно-бели :think:
pi4on
потребител
потребител
 
Мнения: 387
Регистриран на: Сря Апр 22, 2009 10:19 am
Местоположение: Плевен

Мнениеот nightingale » Вто Юли 14, 2009 10:12 pm

A от къде са черно бели? :wink: Да не би кучето на Амстронг да е написало книга за това какво и как се вижда от луната :think:
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Мнениеот Paulina » Вто Юли 14, 2009 11:34 pm

Темата взе да става много сложна . . .

:think:

Не знам дали това е за добро или пък за лошо . . .

Да го е страх човек да напише нещо , че току виж не пасва съвсем . . .

А между другото два нюанса не значи задължително черно и бяло ! Може да е синьо и зелено , жълто и червено , правилно и грешно . . .

А цветовете са цветни , защото ние виждаме светлината , но за съжаление не виждаме това , което виждат птиците и насекомите . . .

Но светлината може да се види и на друго място - в малката длан на детето например , което с любопитство разглежда дъждовният червей . . .
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител
 
Мнения: 3164
Регистриран на: Вто Мар 10, 2009 12:59 am


Назад към Правила

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта