Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


риболов

Тук можете да пишете за всичко, не свързано с птиците.

Re: риболов

Мнениеот refab » Нед Дек 30, 2012 9:09 pm

Мъро написа:.............
Аз не мога да разбера какъв ти е проблема че колегата е хванал и взел 10 кг риба.За мен този закон е много сбъркан,но това е дълга тема


Макар че имам степен на съществено огорчение и понякога дори отвращение когато водя разговор с хора, които имат такива съждения (като на мъро), все пак ще те (мъро) попитам: Според теб бракониерството положително или отрицателно явление е?... Нека се отчете и това, че в предишния си коментар не съм обвинил изрично, или още повече - грубо, мироки в нещо.

Ето една моя тема от ноември по повод на това, което става в България почти ежедневно, но мъро може би не го интересува!??:

"До село Ресилово, Дупнишко, имаше малък до средно голям водоем, състоящ се от по-голяма част с малко островче в нея и от по-малка с плитка връзка помежду им. Оказва се, че преди 5-6(?) години някой или някои неизвестни са привнесли чрез зарибяване в него щука към съществуващите видове - червеноперки, кефали, шарани и други. Продължително време не се е знаело за нея. От няколко години, както разбрах, бил започнал определено добър улов на щука на това място, което е (беше) с оптимални характеристики именно за този вид риба. Казаха ми за местно момче, което хванало 9 килограмова риба. Преди около 3 месеца няколко ресиловски отрепки на млада възраст намират багерист и тайно разкопават дигата на по-големия водоем. Изтича всичката вода в него ( а и немалко количество от тази в по-малката част на водоема) и съответно са изпосъбрали много риба - вероятно само трофейните екземпляри. Останалите риби измират или пък "били преместени в по-малкия водоем". Това - за "преместването", злосторниците го съобщили на полицията когато ги разкрила, а после и на ИАРА където са препратени следствените документи. Измисленото им, според мен, оправдание било, че искали да елиминират свръхпопулацията от щука за да се уж запазели другите риби и после пак да го напълнят - вече без щука. Моето мнение е, че това са си парекселанс бракониери, криминални типове и изроди, опитващи се да хитруват, защото при положение, че водоемът не е голям, и че има перманентен спортен улов на щука, не са необходими специални драстични мерки за намаляването на популацията и, а и не е работа на някакви долнопробни пишлемета да го правят!
Не знам доколко има "прехвърлена риба" в малкия водоем, но с оглед на определено по-малките му размери и достъпност, а и поради това, че голяма част от тамошното население по правило е уникално примитивно в някои отношения и никога не биха пуснали обратно дори и маломерна риба, каквото е останало от щуката почти със сигурност вече е изловено. "[/color]

Пак в същия район миналата година е избита с ток пъстървата в огромен участък на река, която беше зарибявана преди 3-4 години.
Пълно е с хора в страната ( и само в България са такива мащабите - огромни, на индивидуално и групово бракониерство), които грабят и унищожават безмилостно и в големи мащаби жива природа. Нека не звучи като хвалба, но вече бях отбелязал тук, че преди 3 години пуснах обратно еднометров сом, който хванах в река Искър, а също съм пускал обратно всички щуки, които съм хващал в неплатени водоеми, участвал съм и в дарителско зарибяване, което ми струваше около 120 лева. Същевременно има големи прослойки от българското население, за които е абсолютно немислимо да пуснат обратно дори една маломерна уловена от тях риба и да спазват каквито и да е правила и закони.
Аватар
refab
потребител
потребител
 
Мнения: 432
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2010 11:48 am
Местоположение: София

Re: риболов

Мнениеот Мъро » Нед Дек 30, 2012 11:19 pm

Аз не мисля че тези който сме писали в тази тема сме бракониери,и според мен колкото и риба да хване един човек на въдица и да я вземе всичката независимо от размера по никакъв начин не влияе на рибния ресурс в даден водоем.И аз съм рибар и съм вземал и съм пускал риба и знам колко може да се хване на въдица,проблема не са въдичарите независимо с колко куку и какво количество риба вземат проблема е в мрежарите.В първите години на демокрацията ръкавите на язовир Тича се даваха под аренда за 1 месец от началото до края на април.Виждал съм тонове риба от този язовир в който сега почти няма риба.Това количество дето се вадеше за един месец от един ръкав въдичари не могат да го извадят за цяла година от целия язовир.
Skype-myro121
Аватар
Мъро
потребител
потребител
 
Мнения: 679
Регистриран на: Нед Дек 28, 2008 7:35 pm
Местоположение: Шумен

Re: риболов

Мнениеот refab » Нед Дек 30, 2012 11:46 pm

Мъро написа:Аз не мисля че тези който сме писали в тази тема сме бракониери,и според мен колкото и риба да хване един човек на въдица ...................................... проблема е в мрежарите.В първите години на демокрацията ръкавите на язовир Тича ...............


Това, което пишеш е валидно за големите язовири. За малки до средни водоеми спазването на нормативите за улов е задължително, а пускането на част от уловените риби е повече от желателно, за да остане поне минимално количество риба. А истината е, че явно във всякакви водоеми масово ловят с мрежи и т.н., което компрометира всичко... :(
Специално за щуката по водоемите често слагат множество капани с жива рибка за стръв, вероятно минават и с мрежи. Като се добавят и рибарите, които спазват правилата, но са свръхмного на брой, е ясно, че вече много трудно се хваща щука, освен ако не се знаят всички добри места и не се ходи често и в най-подходящото време. Теоретично, единствения шанс за да се хваща от време на време по някоя и друга щука, е уловените екземпляри да се пускат обратно, но за 95% от българите да върнат риба - независимо дали е маломерна или че са надхвърлили лимита на улова, е недопустимо и дори "кощунство".
Аватар
refab
потребител
потребител
 
Мнения: 432
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2010 11:48 am
Местоположение: София

Re: риболов

Мнениеот Мъро » Пон Дек 31, 2012 1:25 am

Ти голям специалист си бил и то по всички въпроси :| ама айде по малко акъл да даваш че дразниш.Май някой съфорумци прави ще излязат за теб.
Skype-myro121
Аватар
Мъро
потребител
потребител
 
Мнения: 679
Регистриран на: Нед Дек 28, 2008 7:35 pm
Местоположение: Шумен

Re: риболов

Мнениеот КИРО » Пет Юли 11, 2014 8:11 pm

Верно че отдавна не съм влизал в този форум,ама хептен сте захарлачили тази тема ве.
refab,не се бъркай в морския риболов,като не му знаеш номерата.
Миро се е помъчил малко по-културно да ти отговори,аз ще отговоря съвсем културно.
Изображение

Те такива си ги връщам в морето,не защото не са в позволения размер - нямат вкус ве.
Изображение

Тези са по-малки,ама ги прибирам,на скара са върха,по-добри от твоите щуки.

Ама на тези не прощавам,ни на бройка,ни на килограми.
Изображение

Ако имаш мерак,ела да те запозная с морето и риболова.


И не ме занимавай със някакви закони,че най-много у Софето ги нарушавате.
Да,понякога имаме късмета и с по 10кг риба да се приберем,но това е 2-3 пъти в годината,
ако си имал време да кръстосаш свободно време,и точния момент като минава пасажа пред Варна.
КИРО
потребител
потребител
 
Мнения: 134
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 8:57 pm
Местоположение: до Варна

Re: риболов

Мнениеот optimeon » Пет Фев 23, 2018 1:49 am

Къде обичате да ходите на риболов
optimeon
потребител
потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: Пет Дек 15, 2017 1:31 pm

Предишна

Назад към Разни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта