Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Чифт или "на скок"

Модератори: sandan, христо абаджиев

Чифт или "на скок"

Мнениеот fridolina » Съб Юли 26, 2008 7:38 pm

Кое предпочитате при развъждането на канарите - чифт или един мъжки с няколко женски? Ако е второто как точно процедирате?
Изображение
Аватар
fridolina
админ
админ
 
Мнения: 540
Регистриран на: Сря Юни 04, 2008 11:54 pm
Местоположение: Варна

Re: Чифт или "на скок"

Мнениеот yuli » Съб Юли 26, 2008 9:58 pm

Това е много хубав въпрос ,и аз съм слушал мнения но са все различни и ще ми е интересно да разбера :shock:
Аватар
yuli
потребител
потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Юни 18, 2008 3:16 pm
Местоположение: Пазарджик

Мнениеот П.Петков » Нед Юли 27, 2008 1:19 pm

относителен въпрос,при селекция в зависимост от целта се подбират определени птици за да имаме определен резултат,инъче при кокошки за клане един петел е достатъчен
П.Петков
потребител
потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: Нед Юни 08, 2008 8:27 am
Местоположение: Anzio,Italia

канарчета

Мнениеот shikata » Нед Юли 27, 2008 11:42 pm

Мой познат практикува този метод и ми го препоръчва и на мен, но аз не съм го ползвал, не се ли получава по този начин голям процент неоплодени яйца.А другото е че мъжките по принцип помагат значително при при храненето на малките особено когато поотраснат.Когато женската започне да снася отново и да мъти пак, пак мъжките ги дохранват.Чел съм някъде мнения че малките ги отделят сами на 22-23 дена, но на тези дни аз като гледам, те не се и опитват да се хранят сами.Слагам преграда за да са отделени от родителите си, но мъжкия си ги храни през преградата докато не забележа, че са започнали сами да се хранят и чак тогава ги деля.
По този начин не се ли забавя сезона, защото докато женската мъти яйцата, мъжкия дохранва предишните малки.
Имах такъв случай тази година- женска която поради други обстоятелства бях оставил да гледа сама единственото си малко.Когато то стана на 23 дни мисля, сложих мъжкия при нея.Тя веднага го изостави и спря да го храни и започна да се подготвя за следващото люпило.Мъжкият не го поглеждаше изобщо, даже и му хвърли и един бой, та се наложи да го дохранвам на ръка докато прояде само.Значи при едно размножаване на скок малките трябва да си останат при майката, до прояждането им, а това ще издърпа сезона доста късно, но може би така и тя има време да си почине малко между люпилата.
Това е доста интересна тема и аз бих искал да чуя повече мнения по въпроса.
Изображение
Аватар
shikata
админ
админ
 
Мнения: 1069
Регистриран на: Сря Юни 04, 2008 9:06 pm

Мнениеот sandan » Пон Юли 28, 2008 1:27 pm

Повече от 80% от моите женски птици отглеждат малките си сами.Не съм имал никъде проблеми с изхранването на малките.Съгласен съм че мъжкият помага с изхранването на малките ,но не мисля че неговата роля е определяща.Отделянето на малките при мен се получава след като женската снесе четвъртото си яйце от следващото люпило,без да гледам на кой ден са.По време на мътенето се спира даването на мека храна и няма как останат малките по-дълго.В дните в които женската снася яйцата наблюдавам малките дали ядат сами от меката храна.След като ги отделя сами в клетка или с птици на тяхната възраст,след около 5-6 часа малките които немогат да се хранят сами писукат и седят "начумерени",тях премествам при други канари на които малките са по-малки с няколко дни.Ако се съберат повече малки които не могат да се хранят сами ги отделям с произволен мъжки да ги дохранва няколко дни.Този метод на работа прилагам няколко години и съм доволен от резултата.
При някаква селекция се налага да ползваш мъжки на две или повече женски особено при певческите породи. По никакъв начин това не намаля процента на оплодени яйца даже напротив помага.Когато мъжкият е при женската докато има малки често само се храни с меката храна без почти да помага в изхранването на малките и като дойде време за второто люпило не е способен да оплоди яйцата заради затлъстяване.
Не съм съгласен че сезона се удължава с оплождането на скок.Не мисля че женската брои дните на малките за да снесе яйцата за следващото люпило.Това че при нея има мъжки или малки не влияе на снасянето на следващите яйца.За да отделиш малките на 22-23 ден трябва да се хранят със силна и балансирана храна,родителите да са здрави и добре подготвени преди развъдният сезон.Затова се казва че подготовката за следващият сезон започва след края на последното люпило.
Аватар
sandan
Модератор
Модератор
 
Мнения: 1178
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 8:08 pm
Местоположение: Сандански

Мнениеот fridolina » Пон Юли 28, 2008 9:37 pm

Емо, благодаря ти за подробното разяснение!
Ще те помоля за още малко информация. Каква е схемата на чифтосване? Мъжкият е с първата женска, докато тя снесе и след това го местиш при следващата или как? До кое яйце е при нея? И колко е почивката между двете женски? А женските по време на мътенето не са ли притеснени от липсата му?
Изображение
Аватар
fridolina
админ
админ
 
Мнения: 540
Регистриран на: Сря Юни 04, 2008 11:54 pm
Местоположение: Варна

Мнениеот sandan » Пон Юли 28, 2008 9:58 pm

Пускам мъжкият с първата женска и го държа при нея докато снесе четвъртото яйце,след което го слагам при другата женска.Много колеги го махат след второто яйце но аз не рискувам.Ако не го ползвам при трета женска го оставям при втората докато ми потрябва пак ,като през това време го проверявам да не затлъстее,или го изолирам сам в малка клетка.Не съм забелязал женската да се разтревожи че е сама.Почивка между женските не правя.Тази година ползвах мъжки на максимум 4 женски и съм нямал проблем.На трето люпило повечето мъжки които бяха с една женска размених и всичко беше нормално.
Аватар
sandan
Модератор
Модератор
 
Мнения: 1178
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 8:08 pm
Местоположение: Сандански

Мнениеот nightingale » Чет Юли 31, 2008 9:15 pm

Аз пък пускам на 4 места по 12 женски с по 4 мъжки.на всяко място слагам по двайсетина гнездилки за да не се бият за тях.Ако имам стари женски не ги пускам в ятото.Всяко ято разполага с волиера с размери 4-2-1.5 м.В началото не винаги постигах добри резултати но от няколко години имам успех. Че комай и яйцата ме смързява да вадя напоследък.Ако случа добри женски които не се бият много доста често се случва те да легнат чак на 3-тото яйце.В началото си играх да размествам пилетата за да няма много голяма разлика но вече спрях.Ако щете вярвайте зебровите амадини също така гледам ....мммм там пък е голям бъркоч. :D . Кой кого и кога и как ..никой не знае :D Междо другото те са от изложбените . И имам чуството че по не са агресивни една към друга.Един път пробвах с номиналният вид : малиииии щяха да се изядат.Накрая на сезона нямах нито едно малко с опашка. :D
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Мнениеот sandan » Чет Юли 31, 2008 10:22 pm

Недостатъка на този метод е че незнаеш на кое пиле кой е бащата.
Да ти кажа колкото по-малко пипаш в клетките май е по-добре,аз сега на последните малки не им обръщах никакво внимание и без проблем се развиват.
Аватар
sandan
Модератор
Модератор
 
Мнения: 1178
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 8:08 pm
Местоположение: Сандански

Мнениеот yuli » Чет Юли 31, 2008 10:30 pm

Здравейте

В момента и в моята волиера е така ,но само с амадинките те и сега имат малки.Във волиерата има и канари,щиглец и зеленика,но май за тях е късно за размножаване.А за амадинките няма проблем :)
Аватар
yuli
потребител
потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Юни 18, 2008 3:16 pm
Местоположение: Пазарджик

Мнениеот todpetrov » Съб Сеп 20, 2008 1:53 pm

здравей те колеги мисля и аз да споделя нещо по тази тема , а именно че тази година и аз пробвах на скок 3-4 мъжки , който имаха по две женски и на пъво люпило 6 точки но нали малко не ми бе ясно ,какво точно и как да го правя и малко оплесках другите но най - важното че събрах опит за напред как точно става това , а и благодарение на Емо сега за напред ще знам как точно да постигам целите си с 1-2 мъжки само и с 5-6 женски така ще мога да си взема една две много силни птици и да си направя една много добра селекция .
todpetrov
потребител
потребител
 
Мнения: 502
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 1:26 am
Местоположение: Добрич

Мнениеот yuli » Съб Сеп 20, 2008 9:17 pm

може ли да споделиш някои подробности за пускането на 1-2 мъжки с 5-6 женски :?:
Аватар
yuli
потребител
потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Юни 18, 2008 3:16 pm
Местоположение: Пазарджик

Следваща

Назад към Развъждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта