Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Червенушки

Модератор: Serinus

Re: Червенушки

Мнениеот akademika » Нед Юни 09, 2013 7:55 am

За съжаление в литературата не правилно пишат че червенушките гнездят един път в годината което е абсолютно не вярно . И повечето колеги които черпят информация само от книгите и нета се придържат към това не вярно твърдение .Друга подобна заблуда е твърдението че тези птици не хранят малките си с насекоми , даже преди време имаше такъв спор във форума който се водеше между хора които никога не са се занимавали с развъждане на червенушки :lol: От 1998 година развъждам успешно тези прекрасни птици така че много добре знам техните навици и проблеми но въпреки не малката практика с тях всяка година откривам нещо ново . Нашето хоби е един безкраен процес на обучение и който твърди че всичко му е ясно прави голяма грешка .
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Re: Червенушки

Мнениеот nightingale » Нед Юни 09, 2013 7:26 pm

akademika написа:Не няма да е късно и в домашни условия и в природата червенушките се размножават до края на август . За това ако ти се занимава спокойно може да извадиш още 2 юви . :drinks:

Интересни твърдения .
Да предположим че червенушка в природата снесе към 27 август.
Няма да те питам как хормоните при мъжкия и женската по това време ще са на същите нива каквито са били в края на юни, при положение че разликата в слънцестоенето е минус около 60 минути естествена светлина.
Ти тея неща ги кльопаш все едно семки ядеш.
Явно бъркаш червенушката със зеброва амадина.
Как да е , искам да чуя отговор от твоята ''логика и опит''.
Ще взема да посмятам малко на глас , а пък ти ако можеш да ме коригираш ако бъркам нещо.
Та :
Днес е 26 август .
Женска червенушка пред смаяния поглед на преминаващи към юг северни славеи и коприварчета, снася няколко яйца.
До излюпването остават само някакви си 16 дена ( да не говоря, че периода може при тях да се проточи и до 20 в зависимост от климатичните условия )
Това значи че снесените яйца ще се излюпят най рано към 15 септември .
Малките излитат на 15-ия ден.
Това значи някъде към първи октомври.
Линеенето при чинковите започва към двайсетия ден от излитането и трае около месец.
Значи младите ще започнат ювенилната си смяна към двайсти октомри и ще я завършат към края на ноември.
Това става въпрос при птица на нашия климат и на свобода нали ???
Извинявай ама ти нас за баламурници ли наистина ни мислиш или просто ползваш календара на Маите. :drinks:
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Re:

Мнениеот akademika » Нед Юни 09, 2013 10:04 pm

nightingale написа:В природата е изцяло растителнояден вид. Когато гнезди и се размножава в неволя изхранва малките си с това което хората им предложат. От там идва и голямото заблуждение,че без насекоми или храна от животински произход не може да се получи успешно размножаване. Устройството на езикът доближаващ се с този на папагалите,специфичната конична човка, и бавните и спокойни понякога дори и флегматични движения красноречиво говорят за 98% вегетарианство. По принцип всеки един зърнояден вид, който изхранва малките си с насекоми е пригоден за почти точно определен вид животинска храна. Щиглецът - листните въшки. Чучолигите и овесарките-не толкова едрите зелени скакалци.Чинките- хоботниците.Конопарчетата и скатиите-деребни летящи комари,най-често хирономоиди,който те улавят във въздуха.... Червенушката би обрекла потомството си на гладуване ако трябва да търси насекоми в глухите и прохладни иглолистни гори . Разбира се,няма да се откаже от някоя и друга пълзяща твар но по принцип храната на малките е растителноядна. Това разбира се си има и недостатъци- те както и малките на кръсточовката излизат от гнездата си по късно заради по-слабата протеинова диета от животински произход. Всъщност това е и една от основните причини малките на другите птици да получават такава.Колкото по -бързо се напусне гнездото -толкова по-малко риск има за животът им. :wink:

:nono:
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Re: Червенушки

Мнениеот nightingale » Нед Юни 09, 2013 10:16 pm

Много имаш да учиш
Когато разбереш цената на знанието , ще схванеш и цената на размахващите пръсти.
Заради такива подуенски ловджии като теб все по трудно набирам желание да споделя тук каквото и да било . :!
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Re: Червенушки

Мнениеот akademika » Нед Юни 09, 2013 11:16 pm

Това което ще напиша е от мои лични наблюдения в период от 20 години . Червенушките в България се размножават от април до август месец . Гнездата които съм намирал на най-ниската надморска височина е около 700 метра а на най-високата 2000 метра . Първите юви тези птици правят в по ниските части на планините и малките птици са самостоятелни в края на май ,а последните юви ги правят дори на 2000 метра надморска височина и малките птици стават самостоятелни в края на септември . Червенушките изхранват своите малки с: насекоми, семена и горски плодове и за това гнездят там където има такава храна . Точно за това съм виждал най-големи ята от червенушки в бебешко оперение през септември месец когато в планините над 1800 метра е пълно с узрели :боровинки ,малини и ягоди основната храна на вече отбитите птици . Когато в полите на планините през май месец вече има изхвръкнали малки горе над 1800 метра има още сняг. Както всички чинкови птици и червенушките мътят 13/14 дни а малките стават самостоятелни на 20/25 дни . И ако малките се излюпят през септември до края на месеца ще бъдат самостоятелни . Твърдението че над 1800 метра надморска височина няма подходящи насекоми за червенушките е :lol: защото на тази височина основно гнездят насекомоядни птици и даже те са първите птици които започват да гнездят там . Толкова за червенушките в природата . Много хора от форума вече са произвеждали червенушки в домашни условия и много добре знаят че без животински протеин малките живеят най-много до 7 дена . Лично аз ползвам брашнени червеи, мрави яйца+мека храна . Други колеги ползват успешно дребни земни червеи и сухите храни за насекомоядни птици +варено яйце но без животински протеин не става . Ако една птица се размножава 1 път годишно като щъркела ,жерава и други ,тя няма да започне да се размножава в домашни условия 3 пъти още на първата година без да е селекционирана за такава цел . Хората които се занимават с тези птици ще се съгласят със това което казвам . Това което написах е от личните ми наблюдения и двадесет годишна практика всеки има право да не вярва на тези неща а и не задължавам никой в обратното . :cool:
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Re: Червенушки

Мнениеот ТЕРИЕР » Пон Юни 10, 2013 9:50 am

Моята женска е хваната миналата година в района на село Бистрица което се намира в планината Витоша около 7-10 септември.Приятеля които ми я даде я е хванал в храсти в които останалите от люпилото са подскачали докато моята птица която е явно изтърсак е лежала в листата под тях. Това е много, много късно, но е факт. До сега тази женската е направила 5 люпила на които е лежала максимум 7 дни. Четири от тях са с по 5 яйца и последното от 2. Всички яйца бяха празни като само две с умрял зародиш в съвсем в начален стадий на развитие. Да уточня следното: червенушката е "чифт" с канар, а не с мъжка червенушка. От три дни я събрах с мъжка червенушка и се надявам да ме изненада с шесто пълно люпило.
Гнездата които съм намирал на най-ниско това е Борисовата градина в началото на юни. Промените в сезоните и температурните аномалий са причината за такива нетипични прояви на много птиците.
ТЕРИЕР
потребител
потребител
 
Мнения: 628
Регистриран на: Сря Фев 04, 2009 9:45 pm
Местоположение: СОФИЯ

Re: Червенушки

Мнениеот akademika » Пон Юни 10, 2013 12:42 pm

nightingale написа:Много имаш да учиш
Когато разбереш цената на знанието , ще схванеш и цената на размахващите пръсти.
Заради такива подуенски ловджии като теб все по трудно набирам желание да споделя тук каквото и да било . :!

Винаги съм казвал че с нашето хоби човек научава нещо ново с всяка измината година . Никога не съм се правил на професор и не съм плагиатствал както правиш ти . Всеки който е люпил червенушки много добре знае че без животински протеин малките няма да оцелеят и че женската червенушка мъти 13/14 дни като канарите . И perta и NG11 2/3 години вадиха червенушки в домашни условия спокойно може да ги питаш дали малките им биха оцелели без животински протеин . Разбрахме че познанията ти за насекомоядните птици са под средното равнище сега разбрах че не разбираш и от зърноядни птици . Никога не давай акъли за храненето на малки птици когато не си гледал такива птици защото така объркваш много хора които се чудят после защо им умират малките . Ако беше на годините на Галинчо който потанцува едно лято и явно вече сменя 3 то хоби, човек да не ти обръща внимание. Но ти си 40 годишен мъж и не ти прилича да се държиш просташки с хората от форум :nono: Относно ученето има още много да уча но ти не можеш да ми бъдеш учител, жалко че за 40 години си толкова бос ТЕЛЕ СЕ РОДИ ВОЛ УМРЕ
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Re: Червенушки

Мнениеот woodlark » Пон Юни 10, 2013 10:25 pm

akademika, пусни малко видео от твоята автентична развъдна практика с червенушките, за бъдеш, ако не много, поне малко повече от убедителен в словото си :cool:
woodlark
потребител
потребител
 
Мнения: 224
Регистриран на: Сря Мар 27, 2013 11:14 am

Re: Червенушки

Мнениеот woodlark » Пон Юни 10, 2013 10:36 pm

И, ако е възможно -
What is this - ТЕЛЕ СЕ РОДИ, ВОЛ УМРЕ :?: :think:
woodlark
потребител
потребител
 
Мнения: 224
Регистриран на: Сря Мар 27, 2013 11:14 am

Re: Червенушки

Мнениеот barona » Пон Юни 10, 2013 10:41 pm

woodlark написа:akademika, пусни малко видео от твоята автентична развъдна практика с червенушките, за бъдеш, ако не много, поне малко повече от убедителен в словото си :cool:

незнам колко е убедителен но с неговите съвети и препоръки при мен нещата се получиха от първия път!явно човека знае какво пише!запознах се с хора които от години опитват но без успех !
barona
потребител
потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: Вто Апр 23, 2013 8:56 pm
Местоположение: пловдив

Re: Червенушки

Мнениеот woodlark » Пон Юни 10, 2013 10:53 pm

Пусни, ако обичаш вместо akademika някакъв клип, за да не изглежда всичко -E, сега Ви хванах като "канарчета" :(
woodlark
потребител
потребител
 
Мнения: 224
Регистриран на: Сря Мар 27, 2013 11:14 am

Re: Червенушки

Мнениеот woodlark » Пон Юни 10, 2013 11:04 pm

Винаги съм се чудил на мнения във Форума от типа на много Вожд, а малко Индианец :(
woodlark
потребител
потребител
 
Мнения: 224
Регистриран на: Сря Мар 27, 2013 11:14 am

ПредишнаСледваща

Назад към Местни птици и хибриди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта

cron