Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


хранене на щиглец

Модератор: Serinus

хранене на щиглец

Мнениеот Crollan » Чет Дек 12, 2013 3:29 pm

Искам да ви попитам какво да давам на щиглеца .Давам му сланчоглед шарен канарено семе и това незнам каквп да му давам благодарен ще сам ако ми кажете .Благодаря предварително
Crollan
потребител
потребител
 
Мнения: 82
Регистриран на: Чет Дек 12, 2013 3:09 pm

Re: хранене на щиглец

Мнениеот akademika » Чет Дек 12, 2013 3:36 pm

Crollan написа:Искам да ви попитам какво да давам на щиглеца .Давам му сланчоглед шарен канарено семе и това незнам каквп да му давам благодарен ще сам ако ми кажете .Благодаря предварително

Във форума има написано толкова много по темата че от вас се иска само да го прочетете :D
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Re: хранене на щиглец

Мнениеот Crollan » Чет Дек 12, 2013 6:20 pm

някои щесподели ли искам да науча повече моля ви кажете нещо споделете от опита си
Crollan
потребител
потребител
 
Мнения: 82
Регистриран на: Чет Дек 12, 2013 3:09 pm

Re: хранене на щиглец

Мнениеот akademika » Чет Дек 12, 2013 8:53 pm

Crollan написа:някои щесподели ли искам да науча повече моля ви кажете нещо споделете от опита си

По принцип в БГ. 90% от любителите на щиглеци ги хранят основно със слънчоглед :( В хранителна таблица от стара руска книга препоръчваха семе от репей като основна храна . В страните където кафезната орнитология е развита има готови смески за всички видове диви птици . Диетата на дивите птици се прави според това къде ги гледате и според сезона . Ако птиците се гледат на вън през зимата слънчогледа трябва да бъде поне 50% а другите 50% процента може да са от : рапица, нигер ,канарено семе, коноп, белен овес и лен взети заедно . Освен това е хубаво да се дава 1/2 па ти седмично: ябълка, броколи ,червено, цвекло ,земна ябълка и др. + мека храна . Освен тази храни всеки сезон в природата има изобилие от диви треви ,семена и пъпки които е хубаво да участват в неговата диета . Като добавки задължително трябва да се дава :оцет, въглен ,сол ,глина/торф или минерали от търговската мрежа. Но дори и при такава диета птиците не са застраховани от болести и смърт . Виждал съм щиглеци хранени само с коноп 4/5 години които пееха и бяха в отлично здраве . За това идеална диета няма но ние сме длъжни да им осигурим последователна и разнообразна диета . Но най-добре ще ви осведоми как да храните вашия щиглец човека който ви го е дал все пак той трябва да разбира от тези птици щом ги гледа :cool:
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Re: хранене на щиглец

Мнениеот ивайло » Пет Дек 13, 2013 12:33 am

Отговори с цитат

Re: хранене на щиглец

Непрочетено мнениеот Crollan » Чет Дек 12, 2013 3:20 pm
някои щесподели ли искам да науча повече моля ви кажете нещо споделете от опита си
Приятелю този форум ви дава възможност да научите всичко не само за щиглеца но и за почти всички птици които се отглеждат в клетки . Маикатаму е да прочетете темите тук , защото никои няма да ви го сдъвче и да ви го изплюе на готово. Тази тема е развита отлично тук само трябва малко напън :cool:
изследвайте птиците те са най интересните същества
ивайло
потребител
потребител
 
Мнения: 64
Регистриран на: Пон Дек 28, 2009 2:20 pm
Местоположение: софия

Re: хранене на щиглец

Мнениеот Sundy » Пет Дек 13, 2013 12:31 pm

Здравейте, скоро се регистрирах тук и досега само четох, но се възползвам от тази тема, за да не пускам нова. Малко предистория - по шантаво стечение на обстоятелствата се сдобих с два щиглеца и една скатия. Единият щиглец и скатията са гледани поне две години заедно в клетка, а вторият един местен образ го извади от джоба си и нямаше как да не го отмъкна, въпреки съмненията дали ще оцелее... В момента тримата мъже са в една клетка, карат се по малко за храна, обичат се по малко... почти идилия, само скатията ме притеснява малко - по-свита е, няма един нокът, едното крило е по-късо (нямам идея какво се е случвало, но е било отдавна). Та така, минавам на въпроса - давам смеска за канари, малко слънчоглед (не всеки ден, че полудяват за него), настъргани моркови, ябълка, яйце от време на време, стръкове синчец, малко магданоз, магарешки бодил с въшките (гадост, ама си я харесват), сухи билки (пакетчета на витакрафт), крекери, имат минерален пясък... ще ми се да разнообразявам и с други свежи храни, но не смея да давам купени зеленчуци... Какви семена и зеленчуци е безопасно и полезно да добавя към настоящето меню и дали не ги прехранвам ( "джобният" бандит е бая възедричък в сравнение с останалите). Да ограничавам ли количествата или да оставя да преценят сами какво и колко? Възможно ли е да стимулирам песента им с храна и каква? В момента се отпускат да пеят по малко (освен скатията - тя е доста тиха, а при бившия си собственик пеела добре :think: ) Ще им пречи ли факта, че в близко съседство от вчера има двама кресльовци (вълнисти папагали), които се надявам да се научат да пеят като щиглеци, вместо да стане обратното... Уф, отвлякох се от темата за храната :oops: Предварително благодаря за отговорите :cool:
Надпис в каубойски бар: "Моля, не стреляйте по пианиста - свири колкото може..."
Аватар
Sundy
потребител
потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Ное 29, 2013 7:22 pm
Местоположение: Поморие

Re: хранене на щиглец

Мнениеот akademika » Пет Дек 13, 2013 2:15 pm

Sundy написа:Здравейте, скоро се регистрирах тук и досега само четох, но се възползвам от тази тема, за да не пускам нова. Малко предистория - по шантаво стечение на обстоятелствата се сдобих с два щиглеца и една скатия. Единият щиглец и скатията са гледани поне две години заедно в клетка, а вторият един местен образ го извади от джоба си и нямаше как да не го отмъкна, въпреки съмненията дали ще оцелее... В момента тримата мъже са в една клетка, карат се по малко за храна, обичат се по малко... почти идилия, само скатията ме притеснява малко - по-свита е, няма един нокът, едното крило е по-късо (нямам идея какво се е случвало, но е било отдавна). Та така, минавам на въпроса - давам смеска за канари, малко слънчоглед (не всеки ден, че полудяват за него), настъргани моркови, ябълка, яйце от време на време, стръкове синчец, малко магданоз, магарешки бодил с въшките (гадост, ама си я харесват), сухи билки (пакетчета на витакрафт), крекери, имат минерален пясък... ще ми се да разнообразявам и с други свежи храни, но не смея да давам купени зеленчуци... Какви семена и зеленчуци е безопасно и полезно да добавя към настоящето меню и дали не ги прехранвам ( "джобният" бандит е бая възедричък в сравнение с останалите). Да ограничавам ли количествата или да оставя да преценят сами какво и колко? Възможно ли е да стимулирам песента им с храна и каква? В момента се отпускат да пеят по малко (освен скатията - тя е доста тиха, а при бившия си собственик пеела добре :think: ) Ще им пречи ли факта, че в близко съседство от вчера има двама кресльовци (вълнисти папагали), които се надявам да се научат да пеят като щиглеци, вместо да стане обратното... Уф, отвлякох се от темата за храната :oops: Предварително благодаря за отговорите :cool:

За Българската реалност ги храните идеално . Джобния щиглец в събота ли го взехте :cool: През зимата когато дивата храна се намира значително по-трудно ще ви предложа един трик който съм научил от един колега и го доразвих . Ако имате остъклен балкон или джамлък и температурата не пада под 3/4 градуса спокойно може да си произвеждате прясна зеленина за 4/5 птици . В саксии или пригодени за такава цел съдове сложете пясък и компост/пръст и глави цвекло което ще ви дава листна маса за птиците . А ако ви се занимава по интензивно с тази дейност в магазините за сортови семена продават доста видове семена на лисни зеленчуци който може да отглеждате по този начин . :drinks:
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 3:24 pm
Местоположение: Центъра Sofia

Re: хранене на щиглец

Мнениеот rookie_gyn » Пет Дек 13, 2013 5:52 pm

Разделете птиците в самостоятелни клетки, не за друго, ами ще пеят по-често отколкото се карат.
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител
 
Мнения: 654
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 2:48 pm
Местоположение: Царево

Re: хранене на щиглец

Мнениеот Sundy » Пет Дек 13, 2013 8:00 pm

Благодаря за отговорите! За съжаление нямам подходящи условия за отглеждане на зарзавати, на терасата (неостъклена, но югоизточна) имам само три кофи с насаден магданоз и ягоди и от този магданоз давам на гаргите през 1-2 дни (ситно нарязан, че иначе не го поглеждат глезльовците). Нямам възможност да ги отделя, клетката им в момента е 60/40/40 приблизително и имат място дори да прехвърчат, а имам и втора клетка с вълнисти, куче... абе става пренаселено, но съдба :cool: Джобния щиглец всъщност се появи първи в началото на ноември и въпреки опасенията ми не само оцеля, ами се оказа и най-даровит певец (а половинката подигравателно го кръсти Пейо, щот не пеел :! ) Другите две гарги (съответно Пуйо и Пундьо) ни ги даде жената на един приятел, който почина преди две седмици :( Значи храненето е сравнително ок засега, притеснявах се, че нещо им липсва и се опитвам да компенсирам с разнообразие, ама пък не смея да експериментирам, че знам ли колко са кекави :-| Иначе са лакомии - кацат на дланта ми да ядат семки или витамини и който е първи се прави на орел (демек пази от другите). Ще видя дали не мога да измисля нещо за отглеждане на кълнове, но скоро няма да имам толкова време. Ако има подходящи добавки и витамини, които да търся по аптеките, за да компенсирам липсата на естествена храна казвайте, както и дали се налага да давам обезпаразитяващи или антибиотици (макар че изобщо не съм привърженик на химиите). Ще се радвам на всякакви съвети, както и малко офф - папагалите са на 2месеца, от вчера са у дома - жизнени (доколкото е възможно след стреса), но ме притеснява, че около дупетата им е влажно и жълто, а изпражненията зеленикави... имала съм вълнисти преди години, но са били все зрели пилета. Да се притеснявам ли или да изчакам няколко дни да им мине шашкането! Още веднъж благодаря и приятна вечер :cool:
Надпис в каубойски бар: "Моля, не стреляйте по пианиста - свири колкото може..."
Аватар
Sundy
потребител
потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Ное 29, 2013 7:22 pm
Местоположение: Поморие

Re: хранене на щиглец

Мнениеот Crollan » Нед Дек 15, 2013 11:53 am

А ако искарам птичката ванка ще и стане ли нещо щиглец
Crollan
потребител
потребител
 
Мнения: 82
Регистриран на: Чет Дек 12, 2013 3:09 pm

Re: хранене на щиглец

Мнениеот Crollan » Пет Дек 27, 2013 4:55 pm

Да ва попитам какво да давам на Скатиа и на Фанета незнам какво да им давам кажете за да ги отгледат познавам един човек има 15 годишна каданка и ми каза как да гледам каданки но не знае за Фанетите и за Скатиите благодаря преджарително
Crollan
потребител
потребител
 
Мнения: 82
Регистриран на: Чет Дек 12, 2013 3:09 pm

Re: хранене на щиглец

Мнениеот veselin » Пет Дек 27, 2013 5:38 pm

Какво ти каза този човек за отглеждането на кадънки?
Изображение
Аватар
veselin
потребител
потребител
 
Мнения: 109
Регистриран на: Съб Сеп 27, 2008 8:05 pm
Местоположение: Ямбол

Следваща

Назад към Местни птици и хибриди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта