Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Внос на инкубационни яйца.

Модератори: nikigeen, yuri

Внос на инкубационни яйца.

Мнениеот Dimitrova » Съб Апр 16, 2016 8:51 pm

Здравейте съфорумници,

Обръщам се към вас с надежда ,че можете да ми помогните с информация и опит относно вноса на яйца от чужбина. Колкото повече чета , толкова повече се отчайвам, че практически е навъзможно по регламента на европейските изисквания. По- точно казано непосилно за малкия фермер. Струва ми се че глобализацията е в услуга на големите компании,които могат да уредят бюрократичната страна на нещата. По настоящем живея в Англия и изискванията се безумни.Публикувани са в сайта на правителството им. Процедурите траят по 10 дена. Никой , който продава инкубационни яйца няма сметка да се занимва с тебе за 100 бройки и да си създава главоболия. Дори може да си създаде неприятности и да рискува проверки..Иначе без сертификати може да си намериш яйца ,колкото искаш.

Харесела съм си Мехелнската кокошка - белгийска порода. От нея също не е лесно да си набавиш яйца. Фермерите,които още я отглеждата не са толкова много в Белгия. Тези,които съм изнамерила не се ангажират да издават сертификати,защото по закон родителското стадо трябва да е било под наблюдение на ветернарен лекар и той да подпише. Имате ли опит в легалното внасяне на яйца? Дали на митниците изискват наистина всичко това. Как е на българската митница. Ще съм Ви много благодарна ,ако ми подскажете нещо от практическа гледна точка.
Dimitrova
потребител
потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: Съб Апр 16, 2016 8:34 pm

Re: Внос на инкубационни яйца.

Мнениеот miroki » Нед Апр 17, 2016 11:34 am

До колкото си спомням като щях да внасям Доркинг, след колегата Баргазини, ми казааха, че може свободно мисля до 25 броя. Писах и в министерстовто и ми казаха, че няма проблем, но бе отдавна и не помня с точност. Стига да се пращат за Европейския съюз. На вън бе проблем.
Изработка на сайт http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu
Аватар
miroki
потребител
потребител
 
Мнения: 848
Регистриран на: Пон Май 09, 2011 2:49 pm
Местоположение: Варна

Re: Внос на инкубационни яйца.

Мнениеот miroki » Нед Апр 17, 2016 11:44 am

Сега го погледнах, 20 бр.
Успех.
Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Министерство на земеделието и храните по електронната поща на министъра на земеделието и храните, Бихме искали да Ви информираме, че:

Условията за вътреобщностна търговия с домашни птици и яйца за люпене са регламентирани в Директива 2009/158/ЕО на Съвета относно ветеринарно-санитарните изисквания за вътреобщностната търговия и вноса от трети страни на домашни птици и яйца за люпене. За да бъдат предмет на вътреобщностна търговия, домашните птици и яйцата за люпене следва да отговарят на определени ветеринарно-санитарни изисквания, с цел да се избегне разпространението на заразни болести. По същата причина следва да бъдат определени и условията за превоз. За да се гарантира, че предвидените изисквания са изпълнени, следва да се предвиди издаването от официален ветеринарен лекар на ветеринарен сертификат, който да придружава домашните птици и яйцата за люпене до тяхното местоназначение. За да могат да се търгуват в Общността: яйцата за люпене, еднодневните пилета, птиците за разплод и домашните птици за доотглеждане отговарят на изискванията, предвидени в членове 6, 15, 18 и 20 от Директивата. Те също така отговарят на всички изисквания, предвидени в съответствие с членове 16 и 17. В допълнение: яйцата за люпене отговарят и на изискванията, предвидени в член 8 от Директивата.
В тази връзка не съществуват специфични забрани за внос на разплодни кокоши яйца от Великобритания.
Посоченият от Вас електронен адрес е на Дирекция околна среда, храни и селски райони, която отговаря за политиките и регламентите на Обединеното кралство в сферата на околната среда, храните и селските райони. Приоритетите им са свързани с постигане на реален растеж на икономиката в селските райони, подобряване на околната среда и опазване на здравето на животните и растенията. В тази връзка към условията за търговия или движение в ЕС по отношение на домашните птици на сайта е записано, че износителите от Обединеното кралство, които искат да търгуват повече от 20 птици или яйца за люпене в друга държава-членка, трябва да бъдат членове на Схемата за опазване на здравето на домашните птици. Схемата се основава на съответствие с изискванията на Директива 2009/158/ЕО и обхваща отглеждането на следните видове птици: кокошки; пуйки; токачки; патици; гъски; пъдпъдъци; гълъби; фазани; яребици или щраусови. Тя се прилага в следните случаи:
(а) износ на повече от 20 птици или яйца за люпене в друга държава-членка на ЕС.
(б) продажба на птици или яйца към други членове на схемата или
(в) износ за някои трети държави, които изискват спазване (изцяло или частично)
на изискванията на Директива 2009/158/ЕО на Съвета на ЕС.
Ако се извършва износ на птици в партиди под 20 птици в друга държава-членка на ЕС, не е нужно износителят да бъде член на Схемата за опазване на здравето на домашните птици. Въпреки това, все още трябва да се спазват
някои основни правила на Директивата и пратките трябва да се придружават от
съответния образец на сертификат включен в Директивата за тази цел.
Схемата за опазване на здравето на домашните птици се прилага само на територията на Обединеното кралство.
Изработка на сайт http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu
Аватар
miroki
потребител
потребител
 
Мнения: 848
Регистриран на: Пон Май 09, 2011 2:49 pm
Местоположение: Варна

Re: Внос на инкубационни яйца.

Мнениеот Dimitrova » Пон Апр 18, 2016 12:58 am

Благодаря от все сърце. Точно от Великобритания съм се засилила да внасям. Изискват един сертификат,който не всички птицевъди си правят труда да потдържат. Дори и отдавна да си писал , те май дерективите бяха от 2006 - 2008 ,доколкото си спомням. Значи на пътник по 20 бройки. Надявам се и в куфара на детето да ги приемат. :D
Dimitrova
потребител
потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: Съб Апр 16, 2016 8:34 pm

Re: Внос на инкубационни яйца.

Мнениеот Ivan.Pirinliev » Вто Апр 19, 2016 12:52 pm

Dimitrova написа:Благодаря от все сърце. Точно от Великобритания съм се засилила да внасям. Изискват един сертификат,който не всички птицевъди си правят труда да потдържат. Дори и отдавна да си писал , те май дерективите бяха от 2006 - 2008 ,доколкото си спомням. Значи на пътник по 20 бройки. Надявам се и в куфара на детето да ги приемат. :D


Сега покрай велик ден защо не си внесеш 20 броя яйца. Боядисай ги само да са шарени и дори и сертификат няма да ти искат.
-Човек каквото и да пие, един ден минава на ракия!
Аватар
Ivan.Pirinliev
потребител
потребител
 
Мнения: 104
Регистриран на: Пет Май 10, 2013 4:02 pm
Местоположение: Провадия

Re: Внос на инкубационни яйца.

Мнениеот Dimitrova » Пет Апр 22, 2016 1:16 pm

АЗ накрая ще се амбицирам и ще мина целия адски кръг на бюрокрацията. Така или иначе ще ми се налага да го правя неведнъж. Трябва да имам опит и да се справям сама. Опитвам се да се свъджа с фирми ,които предлагат зоотранспорт. Сега очаквам офертата им и ще ви информирам каква е цената за тази услуга , по принцип. Може да се вкарват и родителски стада.
Май в България, тези които продават инкубационни яйца не гарантират ,че родителското стадо е ваксинирано, за да съм сигурна ,че и поколението ще е здаво и ням да е носител на зарази.
Dimitrova
потребител
потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: Съб Апр 16, 2016 8:34 pm

Re: Внос на инкубационни яйца.

Мнениеот Tartaren » Съб Юни 11, 2016 6:36 pm

Трябва да се прави разлика между оплодено яйце, което се продава като яйце за люпене и "инкубационно", в смисълът влаган в темата. В единият случай става въпрос за производство на оплодени яйца, отговарящи на изискванията за търговия с такива яйца и с които се търгува свободно. Проблемът е, че там гледат с отвращение на поръчки под няколко десетки хиляди бройки, а и не продават яйца от породи, които са популярни сред любители, освен от родителски или прародителски стада. Както е посочено не си струва да вадят документи за малко бройки.
Тук под инкубационно яйце се разбира оплодено(вероятно) яйце от личната ферма на някой любител във Великобритания, който може да изнесе до 20 бр. Безсмислено е за такива количества да се изготвят документи, просто яйцата се слагат в една кора и се пренасят. Ако мине - добре, ако ги вземат - здраве. Ако става въпрос за друга страна от ЕС не би трябвало да има проблем със самите яйца, все пак всеки може да си купи яйца от Лидл в Мадрид или Париж и да си ги докара, проблемът ще е със сертификатите.
Tartaren
нов
нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Юни 11, 2016 2:39 pm


Назад към Пернати на двора

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта