от петър » Сря Ное 06, 2013 6:09 pm
Здравейте,
тази събота отново посетих изложбата на VVNK Geel,този път обаче беше не в Мехелен,а в Льовен/Leuven/.Първото ,което ми направи впечатление е изключително голямата посещаемост,имаше коли не само от Белгия,но и Франция,Германия,Холандия,Люксембург.Явно хората с нашето хоби са ранобудни защото в 9 в пазарската част на изложбата вреше и кипеше.Около 5000 птици бяха предложени за продажба,можеше да се намери почти всичко,но за пореден път се убедих,че искаш ли качествена птица или сам трябва да си я излюпиш или да я купиш директно от човек,а не от пазара.Изключително много продавачи на птици имаше от Италия,които държаха твърда цена от 50 евро за птица.И тук птиците,които ми харесваха обаче бяла стари,явно са работили с тях,но по някаква причина са ги отстранили от селекцията.Много добре бяха представени някои белгийски търговци на пособия и почти всички известни фирми за храни и медикаменти.Останах с впечатлението обече ,че продават малко скъпо и не се възползваха от възможността да направят добър оборот.
Към обед интереса се насочи към изложбената част.Тук нещата бяха като в други години.Изключителни бели и лимонови птици,почти всички бяха оценени с по 90точки,при лимоновите и интензивни и шимелови цветът беше изключително наситен и само точките за форма на тялото решаваха кой ще е медалист.Червените не ме впечатлиха,доста птици албино и лютино също се бореха за медали.Меланиновите зелени бяха както винаги на добро ниво,за първи път се появиха и добри червеночерни шимели.Впредишни години шимеловите птици бяха зле повлияни първо от черните мозайки,после от ониксите,засега не са допуснали грешката да ги омесят много с кобалтите.При меланиновите мозайки медалите се решаваха от качеството на щрихата,тук формата традиционно не е добра и не играе особена роля.Голямо отстъпление на птици от кафявата серия,с изключение на един щам кафяв пастел жълт,които бяха с изключително качество.Сатинетата бяха много слабо представени,от опалите също имаше какво да се желае.Кобалтите бяха заляли изложбата,появиха се и птици яспис,но тъй като не са признати,не бяха предсавени с името си.Много добра подредба на птиците по цветове,първо единичните,а после щамовете.Оценени бяха за всеки цвят първо,второ и трето място и после клетките бяха поставени една до друга за да може да се прави сравнение.
Такива мероприятия ми дават надежда,че хобито ни е още живо и се развива,но и за пореден път се убедих,че хората на 60 са гръбнака на нашето хоби.