Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


ПАУНИТЕ - Приказки за лека нощ!

Модератори: nikigeen, yuri

ПАУНИТЕ - Приказки за лека нощ!

Мнениеот Емо » Съб Яну 12, 2013 11:44 pm

ПОЛЕЗНИ Съвети за Любителите на ПАУНИ!

Свободна разходка на Пауните по двора!

Един от най-често задаваните въпроси от нови любители на пауните е: Ще мога ли да пускам птиците си свободно да се разхождат по двора?

Наистина, няма нищо по-красиво от разперен паун на зелената морава в двора! Ето няколко съвета за лесно привикване на пауните към свободно пускане без ограничения!

Важна е възрастта на пауна при обучението за свободно пускане във вашия имот. Най-добре е това да са млади, 6-месечни до едногодишни птици! Те по лесно се приспособяват, а от друга страна са достатъчно едри, за да са спокойни с малки кученца и котки. По трудно е и отнема повече време привикването на възрастни птици.

Преди да донесем у дома пауните, трябва да сме приготвили закрито място където те ще спят, обичат да спят нависоко на кацалка на височина 1.5 - 2метра. Трябва да осигурим и достатъчно широк заграден отвсякъде двор в който да се разхождат, когато не са пуснати свободно. В тази волиера пауните трябва да се отглеждат поне 1 месец докато свикнат с новата заобикаляща ги среда и новият си дом.

Много важно е преди да пуснем за първи път пауна свободно по двора, да отрежем перата на едното крило! Как става това ще опиша по долу. Пауните бързо разбират, че не могат да летят, успокояват се, и се разхождат любопитно по двора. Добре е да има една или две междинни кацалки, чрез които да скача пауна до мястото за спане и обратно към земята, тогава когато перата на едното крила са отрязани и не може да лети.

Храним пауните и сменяме водата им през деня докато те са затворени през първия месец, така те ще свикнат с техния собственик. Даваме им лакомства – зелена храна – листа от зеле, марула, люцерна, грозде, парчета или обелка от ябълка, малки парчета хляб – така по лесно ще станем приятели.

След като премине този опознавателен месец, избираме ден в който времето е хубаво и отваряме вратата на волиерата оставяйки пауна сам да излезе. Не трябва насила да го извеждаме, те първоначално не смеят да прекрачат вратата, независимо че е отворена, но след време любопитството надделява . Нека не позволяваме на кучета или котки да подгонят пауните в този момент. Те могат да съжителстват добре, но е лошо ако им създадем навик да ги преследват, което е игра за кучето и стрес за пауна. Оставяме пауните свободно да оглеждат новия терен за около час и след това внимателно ги прибираме в техния дом. Повтаряме това няколко дни, като позволяваме на птиците да оглеждат все по голяма територия, за по дълго време. След като свикнат можем да пускаме пауните свободно през целия ден, като задължително ги прибираме вечерта! Това е важно за защита от хищници и за по добър комфорт, ако нощите са студени.

Успех и приятни емоции с красивите и спокойни пауни.
Аватар
Емо
потребител
потребител
 
Мнения: 1079
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 11:31 am
Местоположение: Благоевград

Рязане перата на едното крило!

Мнениеот Емо » Нед Яну 13, 2013 12:03 am

Рязане перата на едното крило!

При първоначално пускане на пауните на ново непознато за тях място е добре да се отрежат перата на едното крило! Птицата не изпитва болка - това е все едно да подстрижат косата ти. Отрязват се перата само на едното крило - така при опит за излитане се получава дисбаланс и пауна се завърта и не може да излети.

За да не загрозим красивия паун трябва внимателен подход. Отваряме широко крилото и със клещи резачки режем едно по едно перата. Това става в основата им, но от вътрешната страна на крилото. Така отпред малките перца закриват мястото където е отрязано и пауна е елегантен отново! Внимание – ако забележите пера които растат в момента, те са пълни с кръв - тях ги прескачаме!

За три-четири месеца перата израстват отново, но пауните ни вече са свикнали на новото място и няма да избягат! Ако имаме притеснения или ново куче - можем да повторим операцията!

Успех и приятни емоции с красивите и спокойни пауни.
Аватар
Емо
потребител
потребител
 
Мнения: 1079
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 11:31 am
Местоположение: Благоевград

Re: ПАУНИТЕ - Приказки за лека нощ!

Мнениеот илиянрадев » Нед Яну 13, 2013 9:10 am

Браво колега много добри съвети :|
илиянрадев
потребител
потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: Вто Яну 17, 2012 2:00 pm

Re: ПАУНИТЕ - Приказки за лека нощ!

Мнениеот ned_99 » Сря Яну 16, 2013 8:30 am

хубава тема но за пауни се говори в нея само в първите два поста.след това темата спокойно може да се прекръсти на " да хулим емил джалев".няма значение как е поднесена дадената информция,ако всеки от вас бе казал след емо по нещо за пауните а не за него можеше да се научи нещо от начинаещите.аз например се сближавам с моите птици със хляб или слънчоглед.това са двете неща които птиците никога не отказват.от начало им го подхвърлям после постепенно скъсявам разстоянието и така докато изградим доверие и се започне вземане от ръка.за съжаление птиците ми не са при мен и това го правя три четири пъти в месеца .затова при мен става по-бавно .но е много приятно да клекнеш на двора и пауна да дотича при теб.няма значение какво пишат многознайковците в форума това което си започнал емо,е много добро.очаквам следващата приказка.
Аватар
ned_99
потребител
потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: Сря Сеп 23, 2009 8:15 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: ПАУНИТЕ - Приказки за лека нощ!

Мнениеот Емо » Сря Яну 16, 2013 10:35 am

Благодаря ти за подкрепата и най-вече за включването по темата Недялко! Разбира се че си хванал тънката идея на приказките, за разлика от някои други. Но ... свят широк, хора разни, едни всичко знаят, други нищо не споделят! :wink:

Моите пауни също много обичат като лакомство слънчоглед и дребни парчета хляб! Но любимото им лакомство си остават котешките гранули! Желая ти нови, хубави пиленца с паунките напролет. Тя пролетта при нас от днес май дойде, какво слънце е навън - не е на много добро! :wink:
Аватар
Емо
потребител
потребител
 
Мнения: 1079
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 11:31 am
Местоположение: Благоевград

ПАУНИТЕ - Приказки за лека нощ! - Хранене на нашите пауни!

Мнениеот Емо » Съб Фев 16, 2013 4:56 pm

.

Хранене на нашите пауни!

При осигуряване на храната за нашите пауни трябва да се опитаме да се доближим максимално към това което те ядат в естетвената си среда, като диви птици. Пауните са всеядни – ядат растения и месо. Като казваме месо – това е насекоми, дребни влечуги, гризачи, червеи и ларви в земята. Растения – листа, треви, зърнени храни, семена или плодове които срещат в района който обитават. Когато отглеждаме пауна у дома, не можем да сме сигурни че ще осигурим точно това с което биха се хранили пауните на свобода, но се стреми да се приближим максимално.

Не трябва да ограничаваме храненето на пауните само до готовите фуражни смески. Добри смески с по-високо съдържание на протеини са тези за пуйки или бройлери. Това са смески базирани основно на растителни протеини и са добра основа за хранене на нашите пауни, но не достатъчна. Трябва да осигурим зърнено разнообразие – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед! Готовите смески и зърното трябва да присъстват постоянно в хранилките. Пауните не ядат големи количества храна и не са податливи към затлъстяване.

Зелена храна трябва да осигурим на нашите пауни според сезона. Зеле, марула, листа от цвекло, коприва, спанак и всякакви треви. Плодове нарязани или рендосани или обелки от тях. Зеленчукови отпадъци от кухнята – добре е да са от нашата градина, както за нас, така и за пауните! :wink:

Животински протеини - пусканите свободно по двора птици успяват да си намерят някое и друго насекомо или червейче. Добър вариант за добавка на важните месни протеини е гранулирана храна за кучета или котки (котешките гранули са по-дребни, аз предпочитам тези за малки котета). Пауните като свикнат с гранулите ги обичат много и много им харесва и се радват като ги събират от земята. Даваме им веднъж-два пъти седмично. Можем да се опитаме да ги дадем и от ръка – така ще станем още по добри приятели с птиците си.

Като заключение, нека да обобщим – при хранене на пауните в плен, трябва да осигурим толкова различна храна колкото е възможно. Това разнообразие включва – готови фуражни смески за пуйки или бройлери, всички видове цели зърна и семена които можем да осигурим, източници на месни протеини, както и всякакви плодове, зеленчуци и треви. Осигурявайки на нашите пауни такова разнообразие, приближаващо се до храната им в естествена среда, ще видим доброто им оцветяване, спокойно поведение, плодородие и оплодяемост на яйцата.

Успехи! :wink:
Аватар
Емо
потребител
потребител
 
Мнения: 1079
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 11:31 am
Местоположение: Благоевград

ПАУНИТЕ - Приказки за лека нощ!

Мнениеот Емо » Съб Фев 16, 2013 5:31 pm

.

Класификация на пауните утвърдена от UPA (United Peafowl Association)

Източник: UPA


A. Видове


Pavo Muticus ( зелен паун) с 3 подвида

1. Muticus Muticus (явански)
2. Muticus Imperator (индо-китайски)
3. Muticus Specifer (Бирма)


Pavo Cristatus (обикновен индийски паун)

Третия вид паун – не е застъпен


Б. Хибриди: кръстоска между Muticus и Cristatos – нарича се: Spalding (кръстена е на името на Mrs. Keith Spalding която първа е успяла да кръстоса двата вида пауни) този хибрид е наличен като класификация във всички цветове!В. Основни Цветовечаст от приетите основни цветове имат имена, които е трудно да се преведат и ще навлязат с английските им наименования! Затова предоставям всички 12 основни цвята с оригиналните им наименования:

1.India Blue
2.White
3.Cameo
4.Charcoal
5.Purple
6.Buford Bronze
7.Peach
8.Opal
9.Midnight
10.Jade
11.Taupe
12.Sonja's VioleteД. Възможни разцветки на всяка цветова вариация(мутация) различна от бялата: 5 основни и същите 5 за чернокрил. След това всички тези 10 и за Spalding.

Основен Цвят
Основен Цвят Пъстър (популярен у нас като Арлекин – с бели пера по част от тялото)
Основен Цвят с Бели Очи (в средата на окото на гръбните пера на мъжкия е бя)
Основен Цвят Пъстър с Бели Очи
Основен Цвят Сребърен (белите пера са 90% от пауна)


Същите 5 но с черни крила (от Чернокрил паун)

Основен Цвят Чернокрил
Основен Цвят Чернокрил Пъстър
Основен Цвят Чернокрил с Бели Очи
Основен Цвят Чернокрил Пъстър с Бели Очи
Основен Цвят Чернокрил Сребърен


Ето как изглеждат наименованията на 10-те разцветки за Cameo

Cameo
Cameo Pied
Cameo White-Eyed
Cameo Pied White-Eyed
Cameo Silver Pied
Cameo Black Shoulder
Cameo Black Shoulder Pied
Cameo Black Shoulder White-Eyed
Cameo Black Shoulder Pied White-Eyed
Cameo Black Shoulder Silver Pied


И сега 10-те за Cameo – Spalding

Spalding Cameo
Spalding Cameo Pied
Spalding Cameo White-Eyed
Spalding Cameo Pied White-Eyed
Spalding Cameo Silver Pied
Spalding Cameo Black Shoulder
Spalding Cameo Black Shoulder Pied
Spalding Cameo Black Shoulder White-Eyed
Spalding Cameo Black Shoulder Pied White-Eyed
Spalding Cameo Black Shoulder Silver Pied


Общо 20!Е. 225 възможни цветови вариации. Тъй като приетите цветове са 12 и всеки без белия има по 20 възможни вариации и като добавим 3 подвида на зелeния и още двата бели – White и Spalding White стават точно 225 възможни цветови вариации! Една част от тях все още не са постигнати, но това е предизвикателство за членовете на UPA и те работят по него!


Ж. Пълен списък на вариациите одобрени от UPA - тук – вече описах по-горе как е получен и всеки сам може да комбинира основните цветове със разновидностите на тези цветове!

Източник : UPA

UPA има членове и от България!

.
Аватар
Емо
потребител
потребител
 
Мнения: 1079
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 11:31 am
Местоположение: Благоевград

Re: ПАУНИТЕ - Приказки за лека нощ!

Мнениеот Емо » Съб Апр 06, 2013 8:35 pm

.

Приятели, малко със закъснение, но да подсетя тези които са забравили! От началото на м.Март всеки ден давам на пауните кълнове! Редувам ги един ден от Ечемик, един ден - Пшеница! Първите дни, малко странно ги гледат пауните, но след това свикват и всеки ден си ги чакат с нетърпение! Много е важно измиването на зърната преди поставяне за покълване и особено преди даване на птиците!


ИзображениеИзображение


ИзображениеИзображение


Линк към темата за кълнове във форума!


.
Аватар
Емо
потребител
потребител
 
Мнения: 1079
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 11:31 am
Местоположение: Благоевград


Назад към Пауни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron