Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Пчеларство

Тук можете да пишете за всичко, не свързано с птиците.

Мнениеот sandan » Пет Фев 12, 2010 11:02 pm

yuri написа:Някой ще ходили утре в Плевен на Пчеларското изложение?

Преди малко си дойдох от там .За първи път посешавам такова изложение и ми хареса .

Много студено по централна България :shock:
Аватар
sandan
Модератор
Модератор

Мнениеот yuri » Съб Фев 13, 2010 1:59 am

Всички си мечтаем за климат като в Сандански, но уви :cool: .
yuri
Модератор
Модератор

Re: Пчеларство

Мнениеот sandan » Съб Фев 13, 2010 10:48 pm

Zent написа:
sandan написа:Запалил съм се по пчелите от известно време,търсих си ново хоби,че канарите се превърнаха в нещо повече и сега след като свърши сезона на канарите чета само за пчелички.Има ли някой с такова занимание да сподели малко опит.
С учудване установих,че и там има селекция,значи има и тръпка.
Засега трупам теоретични знания ,но от следващата седмица тръгвам с един пчелар да видя как е на практика.

:D :D :D

Дявола като си нямал работа духал в пепелника за да му влиза пепел в очите!~
Ама по добре човек да си харчи парите за хоби, отколкото да ги дава на психоаналитици.

:wink:

Обърни се за пчели към yuri, скоро ми каза че има изложение на пчеларите тази събота в Плевен и ще ходи там.

Чета мненията на youri в един пчеларски форум ,наистина има какво да се научи от него :drinks:
Аватар
sandan
Модератор
Модератор

Мнениеот didotnt » Вто Мар 02, 2010 7:37 pm

Пчеломания 25-27март град Добрич спортна зала Добротица
didotnt
потребител
потребител

пчели

Мнениеот blago » Чет Мар 18, 2010 6:06 pm

С пчеларство се занимавах от 1997-до2005,имах десет кошера: четири Дадан-Блат и шест алпийски-многокорпусни на Роже-Делон(бяха красота).Казвам бяха....,защото всичките ми ги отнесе :cry: прелелия поради безхаберие и мърлящина(това е държавата ни!!) язовир в с.Огняново-Елин Пелинска околия.Водата в къщата ми беше 1.50 м,а двора ми след това беше затрупан :cry: с тиня-50 см.Никаква помощ от никъде,след година и повече бях възстановил малка част от щетите,..направо не ми се говори.Вадех хубав мед,от кошер съм стигал до 90 кг в хубава година.За пчели-аз ги наричам "децата на слънцето" :D - мога да ви говоря 24 часа в денонощието,много ги обичам и сега и е въпрос на малко време за да ги започна отначало.Пожелавам на всички,които се опитват с тях- да бъдат упорити и грижовни!!! :drinks:
Аватар
blago
потребител
потребител

Re: пчели

Мнениеот Paulina » Чет Мар 18, 2010 6:08 pm

blago написа:С пчеларство се занимавах от 1997-до2005,имах десет кошера: четири Дадан-Блат и шест алпийски-многокорпусни на Роже-Делон(бяха красота).Казвам бяха....,защото всичките ми ги отнесе :cry: прелелия поради безхаберие и мърлящина(това е държавата ни!!) язовир в с.Огняново-Елин Пелинска околия.Водата в къщата ми беше 1.50 м,а двора ми след това беше затрупан :cry: с тиня-50 см.Никаква помощ от никъде,след година и повече бях възстановил малка част от щетите,..направо не ми се говори.Вадех хубав мед,от кошер съм стигал до 90 кг в хубава година.За пчели-аз ги наричам "децата на слънцето" :D - мога да ви говоря 24 часа в денонощието,много ги обичам и сега и е въпрос на малко време за да ги започна отначало.Пожелавам на всички,които се опитват с тях- да бъдат упорити и грижовни!!! :drinks:

Дано някой ти помогне да започнеш отново с това хубаво хоби !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Re: Пчеларство

Мнениеот Стефан Марев » Чет Мар 18, 2010 9:51 pm

sandan написа:Запалил съм се по пчелите от известно време,търсих си ново хоби,че канарите се превърнаха в нещо повече и сега след като свърши сезона на канарите чета само за пчелички.Има ли някой с такова занимание да сподели малко опит.
С учудване установих,че и там има селекция,значи има и тръпка.
Засега трупам теоретични знания ,но от следващата седмица тръгвам с един пчелар да видя как е на практика.

Радвам се,че и тук има хора които обичат пчелите.Занимавам се по активно с пчеларство от десетина години и ще се радвам ако мога да помогна с моите познания и практика :drinks:
Аватар
Стефан Марев
потребител
потребител

Re: пчели

Мнениеот blago » Пет Мар 19, 2010 11:43 am

Paulina написа:
blago написа:С пчеларство се занимавах от 1997-до2005,имах десет кошера: четири Дадан-Блат и шест алпийски-многокорпусни на Роже-Делон(бяха красота).Казвам бяха....,защото всичките ми ги отнесе :cry: прелелия поради безхаберие и мърлящина(това е държавата ни!!) язовир в с.Огняново-Елин Пелинска околия.Водата в къщата ми беше 1.50 м,а двора ми след това беше затрупан :cry: с тиня-50 см.Никаква помощ от никъде,след година и повече бях възстановил малка част от щетите,..направо не ми се говори.Вадех хубав мед,от кошер съм стигал до 90 кг в хубава година.За пчели-аз ги наричам "децата на слънцето" :D - мога да ви говоря 24 часа в денонощието,много ги обичам и сега и е въпрос на малко време за да ги започна отначало.Пожелавам на всички,които се опитват с тях- да бъдат упорити и грижовни!!! :drinks:

Дано някой ти помогне да започнеш отново с това хубаво хоби !

Благодаря за пожеланието :D !!!
Аватар
blago
потребител
потребител

На начинаещите пчелари

Мнениеот blago » Пет Мар 19, 2010 12:05 pm

Знаете ли кое е най-важното в работата на един пчелар???
Две неща:
1.Да създаде мощна армия от пчели във всеки кошер двадесетина дни преди настъпване на главната паша,която да събере максимално повече нектар и произведе много мед.
2.Да се противопостави успешно на така наречения"сексуален нагон" при пчелите,казано на пчеларски език -"роене"
Ако тези две неща един пчелар не може да направи-то той само си развъжда пчели.... :D
И още нещо-последно:
Септември месец,когато започва пчеларската година всички кошери трябва да са силни семейства с добри запаси от храна за зимата.От състоянието на кошера през този месец-зависи жътвата през идущата пролет.
Тези умения се постигат бавно,и след най-малко петгодишна работа.Хубаво е когато около вас има и някой добър пчелар.Искам да кажа пак -добър пчелар,защото има всякакви мърлячи.
Аватар
blago
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пет Мар 19, 2010 6:05 pm

А какви са вашите впечатления относно ГМО върху здравословното състояние и кондиция на пчелите. Чух че рапицата влияе пагубно на ориентацията им. Моля ''девойките '' от Германия да не се включват. Интересуват ме, и ми е интересно да узная как стоя нещата тук.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Пет Мар 19, 2010 7:46 pm

"Децата на слънцето"

- звучи много поетично !Изображение

Изображение
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот blago » Пет Мар 19, 2010 8:34 pm

nightingale написа:А какви са вашите впечатления относно ГМО върху здравословното състояние и кондиция на пчелите. Чух че рапицата влияе пагубно на ориентацията им. Моля ''девойките '' от Германия да не се включват. Интересуват ме, и ми е интересно да узная как стоя нещата тук.

ГМО ще нанесе непоправими беди върху пчелите,но малко хора го осъзнават,за съжаление.Ако останем без пчели-"умираме без камбана",това е истината!!!!!!Стремя се да бъда кратък,но утре ще обясня по-подробно,ако някой го интересува.Ще се прекъсне веригата...
Аватар
blago
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Разни