Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Пчеларство

Тук можете да пишете за всичко, не свързано с птиците.

Re: Пчеларство

Мнениеот didotnt » Сря Мар 16, 2011 1:50 pm

От 24.03 до26.03 Пчеломания гр.Добрич СК Простор
didotnt
потребител
потребител

Мнениеот VIKING » Пет Мар 18, 2011 12:59 am

Колеги ,споделете как се развиват семействата ,има ли жертви от иззимуването.Какви мерки вземате за пролетното развитие?
VIKING
потребител
потребител

Мнениеот yuri » Пет Мар 18, 2011 4:26 pm

При мен няма жертви. Семействата са силни, имат си много мед и не се налага да взимам никакви по-специални мерки за да се развият за първата главна паша. При мен тя е акациева. Като му дойде времете само ще ротирам корпусите и това е.
yuri
Модератор
Модератор

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Нед Мар 20, 2011 12:53 am

Мисля ,че за сега нещата с презимуването са повече от очакваното.
Някой от семействата са със запазени запаси,но други особенно по слабите ги попревършват.Въпреки всичко това,имитирането на постоянен приток на нектар трябва да продължи, въпреки запасите и добрият принос на прашец.Ползвам захарно-медено тесто с лимонена киселина и допълнително добавям Стартовит.В момента при мен почти липсва запечатано пило,но пък мухата е видимо увеличена ,а осеменяването на рамките е много добро-налице са от 2 до 4,с 3/4 осемененост на рамка.Вървят и спасителните валежи.
Направих осведомителният преглед преди седмица.Стесних гнездото на 7 рамки, и подредих запасите, за да ми е лесно в последващите манипулации .Дълго време размишлявах върху ползването на полиетилен върху рамките ,под затоплящите текстилни платна.Направих опити, и приложих такова покритие с централно изрязан отвор,за да ми е лесно при прилагането на сиропа в по късен етап през април, а и да не възприпятствам естественната вентилация.Видимо семействата станаха по спокойни, а и доста се облекчава работата при преглед.
При направиният преглед обръщам внимание за кърлежи.При мен липсват такива,или поне не забелязвам.Профилактиката през последните години правя с Варостоп.Предстои и неговото прилагане в близък тридесет деневен срок.
Нещото което ми прави впечътление е ,че семействата настанени в кошери изработени от топола са видимо по-напред в развитието.
Имам въпрос!
Според вас кои са плюсовете и минусите при работата с дадан-блатов 8 рамков кошер,с нормални магазини , или с многокорпусни такива.Полезно ще ми е мнението ,за да го разгранича от 10 рамковия.Имам впечътления ,но търся повечко мнения от моето виждане,за да мога да направя по реалистичен избор.За сега нещата натежават в плюс към 10 рамковият дадан-блат.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот yuri » Нед Мар 20, 2011 2:58 pm

Здравей Иване. Положението със пилото е горе-долу такова в цялата страна. Смятам, че причината е сериозното захлаждане в началото на Март и малко преди това. Относно найлона има една много добта статия в последния брой на вестник "Пчели". От личен опит съм достигнал до същите изводи, като автора и. Хранилките със сиропа може да ги слагаш под найлона, директно върху рамките. Вярно, че е доста по неудобно, но за малко кошери става. Важното при ползването на найлон е да имаш вентилационни отвори на дъното, които да са постоянно отворени. Най-добре те да са в предната част на кошера.
Това което си забелязал при кошерите от топола, предполагам се дължи на факта, че тополата е с по рехава дървесина. Следователно и по-добре термоизолира гнездото, но и по-бързо гние.
По въпроса ти за ДБ. Аз лично окончателно съм се отказал от тази система, но поне до скоро имах и такива и мнението ми се базира на личвн опит. Природните дадености и условия при теб са много различни от тези при мен. Относно въпроса за височината на медовия корпус, аз лично предпочитам стандартния магазин (Фарар), пред рутовия корпус. Причините са в размера. По-ниската рамка по-бързо се пълни и запечатва (аз центруфугирам само запечатан мед). По-лесно се вади монофлорен мед. По-леки са за пренасяне и товаро разтоварване. Стават за всички модели центруфуги. При ДБ магазина може да се ползва и като "хранителна наставка". Относно броя на рамките в него, мисля, че 8-ка е по-добър вариант. Заради по-малкия обем, пчелите по-лесно подържат необходимия микроклимат в гнездото и поради това, повече от тях са свободни за работа на полето. Не случайно много професионалисти преди главна паша ограничават плодника на 8-9 рамки за да работят пчелите в магазина и получават значително по-големи добиви. Пчелите се качват сами в магазина, чак след като изпълнят плодника и така се губи много мед. По-принцип 8 рамки ДБ са достатъч и на най-добрите майки, но има и някои тънкости за да не се блокира плодника. Ако винаги над него подържаш пълен магазин с мед, пчелите го приемат, като меден венец и в плодника ще има само пило и прашец, всичкия мед ще е в магазините. Практиката доказва, че в райони с по-бедна и продължителна паша 8-ка дава по-добри добиви. За зимуване също е напълно достатъчен като обем.
Ако сега ще си правиш нови кошери, задължително прави дъното отделно. Хем е по-лесно, хем ти дава и много по-големи възможности.

http://pchelari.com/forum/index.php е спесиализиран форум за пчеларство. Там ще получиш много повече отговори за да получиш по-пълни впечатления от практически опит.
yuri
Модератор
Модератор

Мнениеот yuri » Нед Мар 20, 2011 3:02 pm

И още нещо, задължитолно по 2-3 магазина за кошер. Ако работиш по класическата технология само с един магазин, губиш много мед.
yuri
Модератор
Модератор

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Сря Мар 23, 2011 11:51 pm

yuri написа:И още нещо, задължитолно по 2-3 магазина за кошер. Ако работиш по класическата технология само с един магазин, губиш много мед.

По принцип работя с два магазина,един многокорпусен тип и един нормален дадан-блатов.Доволен съм от тази си ситема,която ми позволява да не разширявам изведнъж твърде семействата,а същевременно ми помага да не ползвам трети магазин.Този начин на пчеларстване ме удовлетворява при стационарният пчелин.
Но въпросът ми е насочен в съвсем друга посока.
Според вас кои са плюсовете и минусите при работата с дадан-блатов 8 рамков кошер,с нормални магазини , или с многокорпусни такива.Полезно ще ми е мнението ,за да го разгранича от 10 рамковия.Имам впечътления ,но търся повечко мнения разлини от моето виждане,за да мога да направя по реалистичен избор.За сега нещата натежават в плюс към 10 рамковият дадан-блат.
Защо задавам подобен въпрос?!
Трябва да направя правилни изводи,за да мога да приложа системата за подвижно пчеларстване.
При 8 рамковият имам съмнения относно пространственният фактор,за това и мисля да ползвам по два магазина многокорпусен тип.А може и да се възползвам и от Венеровата система,макар да ми се получава голяма височина на този комплекс.
Ще транспортирам с един стар мухикан Газ63 снабден с кран.Кошерите са на специални палети в комплект по 3.И всъщност ще се товарят и разтоварват,палетирани.
Имаме добра паша ,а райна предполага и предлага добри места за разполагането на няколко подвижни пчелина.
За осем рамковите ме опасява бързото развитие и трудното овладяване на роевото състояние въпреки правилният подход който се опитвам да прилагам.
Май наистина ще се наложи да ползвам 10 рамков ,за да е по спокойно........ :think:
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот VIKING » Вто Юни 14, 2011 10:04 am

д-р Кючуков аз бих ви препоръчал 12 рамковия .Като обем позволява развиването на силни семейства.В условия на добра паша 8-10 рамковите се оказват тесни и предпоставките за роене са налице,поставянето на два магазина в някои случаи не решават проблема.
VIKING
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Пет Юни 24, 2011 12:46 am

VIKING написа:д-р Кючуков аз бих ви препоръчал 12 рамковия .Като обем позволява развиването на силни семейства.В условия на добра паша 8-10 рамковите се оказват тесни и предпоставките за роене са налице,поставянето на два магазина в някои случаи не решават проблема.

Благодаря за мнението!
Търсех повечко мнения не случайно,и то такива които да посочат неудачите на отделните системи кошери.
Изборът бях направил от натрупаните впечатления.
Омръзна ми монотонността ,сковаността и дундуркането ден през ден на прословутата и добра система Дадан-Блат,която при добра паша е абсолютно неадекватна ,създавайки излишно напрежение на пчеларя,непозволяваща пълно разгръщане и системност в работата.Разбира се многокорпусните системи напълно адекватни за това,но когато тежестите идват в повечко,наистина човек трябва да се позамисли.
Имам заложени проби тази година,която се очертава да е добра.Случващото се е с доста интересни резултати и приятно впечатление.
Изборът е направен.Системата "Фарар"е тази която ми е удобна,а и най-лесно ще се премине към нея съобразно наличната база.
До сега не съм виждал по нормално,методично,равномерно и спокойно развитие на пчелно семейство.Съпоставяйки контролираните семейства Фарар се движи с един магазин изпълнен с мед напред.Виждам трудоемкости неудобство в изработването на рамката,но ще има рационализиции и промяна на изгледа.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот yuri » Вто Юли 05, 2011 11:03 pm

Докторе, въпроса ти беше за сравнение на ДБ-кошери. Естествено, че корпусните системи са по-добри. Дори колегите, работещи на стационарно с Лежак, го предпочитат пред ДБ.
yuri
Модератор
Модератор

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Вто Юли 05, 2011 11:47 pm

yuri написа:Докторе, въпроса ти беше за сравнение на ДБ-кошери. Естествено, че корпусните системи са по-добри. Дори колегите, работещи на стационарно с Лежак, го предпочитат пред ДБ.

Имам усещането ,че коментариите прави създателят...
Нищо лично ,може би изказът да е такъв.Благодаря за мнението!
Подминах четиридесетте, гъдините са нещото което ме прави истински жив,но никога не съм си позволявал подобна категоричност.
Никога не приемам догмите ,и винаги търся доброто във всичко.
За това и си позволих да попитам.А може би не конкретизирах ,ползвам раздвижена система дадан-блат.От това може би и дойде объркването.
Няма лоша система ,има неадекватни оператори.
Всеки оформя гнездото си по начин който да му е удобно.
Поздрави!!!
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот yuri » Съб Юли 09, 2011 3:49 pm

Създателя на "Дадановия" кошер Шарл Дадан и неговите синове, се отказват от собственото си откритие и преместват всичките си пчелни семейства в Лангсрот-Рутови кошери. Това е факт. Коментара си го направи сам.
yuri
Модератор
Модератор

ПредишнаСледваща

Назад към Разни