yuri написа:И още нещо, задължитолно по 2-3 магазина за кошер. Ако работиш по класическата технология само с един магазин, губиш много мед.
По принцип работя с два магазина,един многокорпусен тип и един нормален дадан-блатов.Доволен съм от тази си ситема,която ми позволява да не разширявам изведнъж твърде семействата,а същевременно ми помага да не ползвам трети магазин.Този начин на пчеларстване ме удовлетворява при стационарният пчелин.
Но въпросът ми е насочен в съвсем друга посока.
Според вас кои са плюсовете и минусите при работата с дадан-блатов
8 рамков кошер,с нормални магазини , или с многокорпусни такива.Полезно ще ми е мнението ,за да го разгранича от
10 рамковия.Имам впечътления ,но търся повечко мнения разлини от моето виждане,за да мога да направя по реалистичен избор.За сега нещата натежават в плюс към 10 рамковият дадан-блат.
Защо задавам подобен въпрос?!
Трябва да направя правилни изводи,за да мога да приложа системата за подвижно пчеларстване.
При 8 рамковият имам съмнения относно пространственният фактор,за това и мисля да ползвам по два магазина многокорпусен тип.А може и да се възползвам и от Венеровата система,макар да ми се получава голяма височина на този комплекс.
Ще транспортирам с един стар мухикан Газ63 снабден с кран.Кошерите са на специални палети в комплект по 3.И всъщност ще се товарят и разтоварват,палетирани.
Имаме добра паша ,а райна предполага и предлага добри места за разполагането на няколко подвижни пчелина.
За осем рамковите ме опасява бързото развитие и трудното овладяване на роевото състояние въпреки правилният подход който се опитвам да прилагам.
Май наистина ще се наложи да ползвам 10 рамков ,за да е по спокойно........