Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Зайци

Тук можете да пишете за всичко, не свързано с птиците.

Re: Зайци

Мнениеот kami_zamfirova » Сря Май 02, 2012 11:32 am

Аз гледам само Калифорниици от 6 години вече,никакви медикаменти не използвам даже от 4 години спрях и ваксините,най важна е хигиената в зайчарниците,след това храната и ново постъпилите зайци.

Храня само със ечемик и гранули за угояване на Бонмикс измешани заедно и ливадно сено.На 90 ден са готови за клане от 6 години да чукна на дърво жертви никакви.Взема ли нови зайци за родители ги отделям в друг двор далеч от другите,за поне 2 месеца,мъжките за разплод ги използвам за разплод само в моят си двор,никакви чужди зайкини не допускам до тях,ако отида до някой друг зайцевъд след това се преобличам и жлизам при мойте зайци с напълно чисти дрехи.

Зажчарниците ми са на открито,и в горещо и студено време не ги опаковам с нищо допълнително през зимата,а лятотот имат сянка от дърветата в двора.

Кръстоски не прявя а и не ги харесвам,само чисти калифорниици и не им давам зор за раждане,отделям малките на 60 дни,заедно с майката в друга клетка за 10 дни,да свикнат,намалява се стреса и не ми боледуват,от 8 до 10 бройки зайчета от една майка,без значение дали е първескиня или не.

Доволна съм от моят си метод на гледане затова че нямам болести и изтощени майки,да по малко котила вадя от една майка но пък здрави и набити зайчета,което според мен е най важно.

Успех на всички с хобито зайци и много здрави зайчета през тази година.
kami_zamfirova
потребител
потребител

Мнениеот КИРО » Сря Май 02, 2012 1:13 pm

Да разбирам,че ги държиш при майката 60 дена ли ?

Понеже нямам много място,имам една майка и един тати.
Гледам си ги само за мен,че още две семейства има зад гърба ми.
Но ги държа месец при майката,после отиват в друго помещение малките.
И аз не бързам - заплождам майката,като отделя малките от нея.
КИРО
потребител
потребител

Мнениеот kami_zamfirova » Сря Май 02, 2012 1:44 pm

Да така го разбирай,на 50 дневна възраст местя малките с майката в друга клетката,не в тази в която са се родили,и ги държа заедно с майката докато станат на 60 дни,след това местя само майката обратно в предишната си клетка,на 90 дни колям малките.

Когато са по малки на 1месец те се стресират много от отделването им от майката + нова непозната за тях клетката и са по податливи към разболяване,най често кокцидиоза.Някой дават противостресови медикаменти,но аз не съм им привърженик и затова не давам нищо.

С тази цел ги държа при майката до навършване на 60 им ден.
kami_zamfirova
потребител
потребител

Мнениеот miroki » Сря Май 02, 2012 5:44 pm

Е аз обикновено на 4 тия ги махам, че със салкъм трудно стават бързо :)
Също не правя много кучила, тази година дори ще имам само по едно от всичките. Само тази която ги разпиля има второ заплождане и едно гледа все пак. Че като станат пък много не се яде само заешко, пък и нямам канал за продаване, та затова едно кучило.
Но около месец до месец и половина ги държа при майката, гледам ги на размер всъщност не на възраст.
Иначе може и до есента да си ги гледам ако има трева достатъчно. Но като има пеперуда стават и големички.
И аз харесвам чиста порода но предпочетох външен мъжки, а тук не се намират много много.
Изработка на сайт http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu
Аватар
miroki
потребител
потребител

Мнениеот yuri » Сря Май 02, 2012 5:54 pm

Ками, много добре си се ориентирала. Аз изповядвам същата философия. Е само ваксини за Хеморагична треска правя.
На последък всички говорят за здравословен начин на живот. На дълго и на широко се описва и коментира, какво да ядем, какво да пием, какво да не правим и т.н., но животните си още от раждането им, започваме да ги тъпчем с всевъзможни лекарства, профилактично, да не боледуват. Е колко от вас, като станат сутрин, метват по един антибиотик, ей така - профилактично. :wink:
yuri
Модератор
Модератор

Мнениеот qnakiev » Сря Май 02, 2012 10:19 pm

Аз също си имах много добър и удобен за мен си метод !Както каза Ками ,хигиената трябва да е на 100 % ! 2 години гледах само калифорнийски и загуби имах само в първите 3 котила !Зайкините ми раждат от 7 нагоре ,но съм имал случай и само по 1 малко !Малките ги отделям на 1 месец и съм нямал проблеми ,тоест не са бил толкова стресирани !След като отделя малките от майката веднага я пускам на мъжкия заек за да я заплоди и след 1 месец очаквам новите зайчета!Имах 6 мн . големи кафеза ,от които имах 4 кафеза с по една майка ,в единия беше мъжкия в другия отрасналите малки!И така да се каже за 2 месеца правеха спокойно 40 - 50 зайчета !Огромна грешка направих че ги измеших с великани и се оказа че великаните са много податливи на болести и за 4 месеца останах без зайци ,един по един измираха и накрая остана само 1 зайкиня ,за нея съм писал какво стана! Поздрави! :drinks:
Аватар
qnakiev
потребител
потребител

Мнениеот КИРО » Сря Май 02, 2012 11:00 pm

Ками,благодарско за отговора.Може и по този въпрос да си помисля малко.
Също и на Янакиев че предупреди за великаните. :cool:
КИРО
потребител
потребител

Мнениеот yuri » Чет Май 03, 2012 12:07 am

Не се обиждайте, но това за великаните са пълни глупости. От години гледам такива и това въобще не е вярно. Всички породи са еднакво предразположени към заболявания, но когато се спазва стриктна хигиена и на животното са осигурени необходимите му оптимални условия за живот, то проблемите са по скоро изключение.
yuri
Модератор
Модератор

Мнениеот miroki » Чет Май 03, 2012 12:54 am

Искам да допълня и Белгийски съм гледал и лисици не съм имал проблем и с трева, а не само на смески, само една ваксина. На решетка естествено.
До миналата година.
От пъпчивата болест иначе пак нямам.
Да случва се на 50 зайчета да умре едно две, но толкова. И не всяка година.
Аватар
miroki
потребител
потребител

Мнениеот qnakiev » Чет Май 03, 2012 8:40 am

yuri написа:Не се обиждайте, но това за великаните са пълни глупости. От години гледам такива и това въобще не е вярно. Всички породи са еднакво предразположени към заболявания, но когато се спазва стриктна хигиена и на животното са осигурени необходимите му оптимални условия за живот, то проблемите са по скоро изключение.

Не е точно така ,великаните са по крехки здравословно от калифорнийците !Не знам ,може и да греша ,но когато смесих великани с калифорнийци ,останаха само едни пъстри или сиви зайчета ,нямаше нито един бял след 4 месеца и тогава нещо ги почна и ги умори за 2 - 3 седмици !Имахме тогава към 20 зайчета и 4 зайкини ,както и 1 мъжки!За мен по издръжливи са калифорнийските! :wink: Поздрави! :cool:
Аватар
qnakiev
потребител
потребител

Мнениеот qnakiev » Чет Май 03, 2012 8:42 am

qnakiev написа:
yuri написа:Не се обиждайте, но това за великаните са пълни глупости. От години гледам такива и това въобще не е вярно. Всички породи са еднакво предразположени към заболявания, но когато се спазва стриктна хигиена и на животното са осигурени необходимите му оптимални условия за живот, то проблемите са по скоро изключение.

Не е точно така ,великаните са по крехки здравословно от калифорнийците !Не знам ,може и да греша ,но когато смесих великани с калифорнийци ,останаха само едни пъстри или сиви зайчета ,нямаше нито един бял след 4 месеца и тогава нещо ги почна и ги умори за 2 - 3 седмици !Имахме тогава към 20 зайчета и 4 зайкини ,както и 1 мъжки!За мен по издръжливи са калифорнийските! :wink: Поздрави! :cool:

А и да добавя ,че съм нямал такива проблеми цели 2 години с калифорнийските!
Аватар
qnakiev
потребител
потребител

Мнениеот miroki » Чет Май 03, 2012 9:13 am

Възможно е. Моята пеперуда не е чиста, не е бяло черна, а бяло сива (кафява).
Миналата година оставих едно кафяво зайче за зайка. Беше от друг мъжки и с със сегашният мъжки пак вади бели с черни нослета уши и лапички и опашка, точно като породата.
Въпреки, че само баба и е калифорнийка, а на останалите зайки които са си калифорнийки % е още по-голям. Но поне са шарени и децата се радват.
Калифорнийката е бройлерна и като се гледат с трева, не е най удачният заек.
Аватар
miroki
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Разни