nightingale написа:Току що по БТВ показаха поредната уловена пираня.Този път тя е хваната на въдица в някъв водоем около Сливен. Юксел и Ани Салич с въодошевление говориха няколко минути за уловеният хишник. Как той бил с рекордни размери ,колко опасен бил и бла-бла-бла-бла. Рибата обаче която показаха се нарича Colossoma nigripinnis. Плодоядна риба от южна Америка.Такива бяха и предните две риби уловени в Габровско. Специалист по ихтиология (измислен разбира се) тежко се изказа ,че този вид се нарича червена пираняСигорно е имал впред вид черният Паку. Та такива ти му работи. Не само тук се говорят дивотии. Спокойно деца .... всичко е загубено.

Не напразно се пошегувах какво е имал в пред вид ''ихтиолога''. Не е задължително да го знаете. Та на въпросът ти, какви риби са колосомите. По наличието на мастна перка, които имат тези риби истинският познавач веднага ги причислява към огромният разред CYPRINIFORMES. Той се дели на няколко подраздела като най интересен и голям е подразделът Characoidei. Toзи подраздел от своя страна се разделя на много семейства. Мога да спомена тук харацините( Characidiidae) в което семейство влизат красивите неонови рибки. Към семейство пирулини ( Lebiasinidae) пък се причисляват интересните с размножаването си копеини, копели наностоми и прочие. Клиновидните карнигели ,които също са интересни аквариумни обитатели са в семейство Gasteropelicidae. Слепият пещерник или сляпата рибка също е в този раздел и така нататък блаблаблабла.... докато стигнем до рибите ,които ни интерисуват. Пираните са от семейство СЕРАСАЛМОВИ ( Seraasalmidae) забележи наблягам на думата пирани защото колосомите не са такива и защо в столичният зоопарк пише ''растителноядна пираня'' в аквариума с колосоми ще питаш г-н Иван Иванов- директорът на ''заведението''.
Истинската(обикновенната) червена пираня се нарича серасалмус натиери. Гърбатата пираня (близка нейна роднина) е наричана пираня Ентос. Ромбовидната-ромбеус и тн.т. блаблабла. Извинявам се че не ги написах с латинските им имена ама ме домързя вече да отварям флекс тайпа си. Та за колосомите -това са плодоядни риби които се хранят с окапали във водата тропични плодове и много рядко само когато са много гладни обръщат внимание на водната растителност. Зъбите им са почти еднакви с нашите резци. С тях те отхапват парчета от плодовете и разчупват вкусните за тях костюлки. Има разбира се риби от този раздел които много приличат на пирани и които наистина се хранят с растителност. Наричат се метиниси от семейство metinidae които риби също са известни аквариумни обитатели. С две думи колосомите са си колосоми . Не знам колко вида са. Аз съм виждал на живо черният паку, и червеногръдият паку. Има още сив паку,зъбат паку и прочие. Ако си мислите ,че знам нещо за птиците -бедна ви е фантазията какво знам за рибите. И ако за някой съм ''рибар'' то за други съм нещо друго.

някак не пасва !блаблабла

nightingale написа:Kога казах това?
Colossoma sp,Colossoma nigripinnis,Colossoma macropomum, също и така нареченият черен паку е една и съща риба

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта